Antena 1, amendata de CNA cu 10.000 de lei pentru discriminarea unei persoane de origine araba la emisiunea ''Acces direct''

Joi, 27 Mai 2021, ora 16:23
6112 citiri
Antena 1, amendata de CNA cu 10.000 de lei pentru discriminarea unei persoane de origine araba la emisiunea ''Acces direct''
Acces direct, emisiune a postului Antena 1 FOTO Facebook/ Acces Direct

Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat joi, 27 mai, cu amenda de 10.000 de lei, postul de televiziune Antena 1, din cauza incalcarii prevederilor legislatiei audiovizuale referitoare la informarea corecta si pentru proferarea unor afirmatii discriminatoare la adresa unei persoane de origine araba.

Propunerea, care a intrunit sase voturi pentru, a fost facuta de Dorina Rusu, membru CNA, potrivit careia postul a incalcat articolele 64, alin. 1, a si b si 47, alin. 4 din Codul de reglementare in audiovizual, prin referirea la un viceprimar din Arad cu apelativul "arab", in editia din 19 februarie a emisiunii "Acces direct", prezentata de Mirela Vaida.

O propunere de somatie, pentru incalcarea articolului 47, alin. 4, a presedintelui CNA, Monica Gubernat, nu a intrunit votul membrilor Consiliului.

"Am votat amenda de 10.000 pentru ca este un caz de discriminare, de denigrare si pentru ca s-a insistat, adica s-a voit sa se faca asta. Din burtiera in care Tatiana era batuta in primarie de viceprimarul 'arab', (...) s-a subliniat de doua sau de trei ori viceprimarul 'arab' si nu este nicidecum asa cum ne-a expus doamna Ionescu (Norina Ionescu, reprezentantul Antena Grup la CNA n.r.) in punctul de vedere, ca asistam la cum sunt tratati cetatenii intr-o primarie, intr-o institutie. Da, nu suntem de acord cu un comportament violent, dar, in acelasi timp, nu suntem de acord sa legam o astfel de chestiune de etnia cuiva", a declarat Cristina Pocora, membru CNA.

Potrivit acesteia, "acel om, care sta in Romania de 30 de ani (...), care s-a simtit atacat pe aceasta chestiune de etnie, este discriminat".

Rasvan Popescu, fost presedinte al CNA, a aratat ca a votat pentru acordarea amenzii deoarece "bine ar fi sa nu perseveram intr-o asemenea directie".

"Si eu am votat amenda propusa de Dorina, pentru ca, intr-adevar, sunt lucruri pe care daca le lasi, pot sa prolifereze. E destul de usor sa impingi lumea - mai ales ca e o lume din mediul rural - sa se intoarca impotriva unor oameni de alta etnie. Acestia vor fi din ce in ce mai multi in Romania si bine ar fi sa nu perseveram intr-o asemenea directie, mai ales ca nu in calitate de arab a impins-o respectivul viceprimar, ci in calitate de viceprimar. Sigur ca nu asta trebuia sa faca, dar nu are nicio legatura cu faptul ca era de etnie arab si, in ultima instanta, el era un om ales de romani acolo. Nu cred ca votul romanilor poate fi contestat", a spus Popescu.

Un alt membru alt Consiliului, Nicolae Balasa, a mentionat ca nu a votat sanctiunea acordata Antenei 1 din cauza faptului ca "din atitudinea, din gestica, din felul in care s-a comportat doamna respectiva nu rezulta o intentionalitate de discriminare".

"Ea a facut niste afirmatii intr-un context anume, fara sa premediteze ceea ce a spus. A facut afirmatia care poate fi taxata ca discriminare, insa din manifestarea ei lipseste intentionalitatea", a spus Balasa.

Presedintele CNA, Monica Gubernat, a declarat ca s-ar bucura ca institutia pe care o reprezinta sa aiba "o noua strategie si sa functioneze intr-o alta paradigma in ceea ce priveste discriminarea", amintind "logica anilor trecuti a CNA, in care pentru discriminari grave si crase la adresa minoritatii maghiare" nu a fost acordata nici macar somatie. "Daca se schimba paradigma, ar fi minunat", a conchis Monica Gubernat.

Art. 64 - (1) din Codul de reglementare in audiovizual prevede ca "in virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: a) asigurarea unei distinctii clare intre fapte si opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta".

In virtutea Art 47 alin (4), "sunt interzise in programele audiovizuale afirmatii defaimatoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenentei acesteia la un grup/o comunitate definit (a) de gen, varsta, rasa, etnie, nationalitate, cetatenie, credinte religioase, orientare sexuala, nivel de educatie, categorie sociala, afectiuni medicale sau caracteristici fizice".

Prezentatorul din România recreat de inteligența artificială: ”Aveam o tăietură pe față”. Reacția CNA VIDEO
Prezentatorul din România recreat de inteligența artificială: ”Aveam o tăietură pe față”. Reacția CNA VIDEO
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a avut de analizat o sesizare privind o emisiune de pe Realitatea Plus în care prezentatorul a fost recreat cu ajutorul inteligenţei artificiale....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#antena 1, #CNA, #amenda CNA, #discriminare , #eveniment
Comentarii