Ce spun studentii despre profesoara de suedeza care ii umilea. "Plangeam inainte de curs. Nu pot sa cred ca nici pana acum nu s-au luat masuri"

Joi, 18 Februarie 2021, ora 06:40
20495 citiri
Ce spun studentii despre profesoara de suedeza care ii umilea. "Plangeam inainte de curs. Nu pot sa cred ca nici pana acum nu s-au luat masuri"
Noi acuzatii din partea studentilor in cazul profesoarei de suedeza de la Universitatea din Bucuresti FOTO Facebook

Autoritatile competente au inceput o ancheta la Universitatea Bucuresti, in cazul unei profesoare de limba suedeza. Femeia este acuzata de comportament abuziv si insulte la adresa studentilor. Totul a pornit de la o postare pe Facebook, in care o studenta isi povesteste experienta neplacuta si trage un semnal de alarma in privinta cadrului didactic. Ulterior, au inceput sa apara sute de comentarii, unele dintre ele provenind de la studenti care ar fi avut, de asemenea, probleme cu profesoara de suedeza.

Este vorba despre Carmen Vioreanu, care conduce departamentul de suedeza.

In cadrul postarii initiale, care a generat intreg scandalul, o fosta studenta a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, din cadrul Universitatii din Bucuresti, de la profilul suedeza-engleza, explica de ce si-a incheiat studiile inainte de absolvire.

Aceasta sustine ca profesoara ii jignea in permanenta pe studenti si ca ii numea "balcanici", "batuti in cap", "copii de gradinita care n-au ce cauta la facultate", "analfabeti".

"La inceputul anului 1 am fost inscrisi la sectia suedeza 35 de studenti. La inceputul anului 2 mai eram doar 24. Deci ce s-a intamplat cu cei 11 studenti?

Pai hai sa vedem. La cursurile lui C.V. eram in permanenta jigniti, facuti in toate felurile, "balcanici", "batuti in cap", "facem tara de rusine", "copii de gradinita care n-au ce cauta la facultate", "cum e posibil ca unul ca tine sa intre la aceasta facultate, nu inteleg", "sub orice critica", "analfabeti" "toti taranii ar putea intelege suedeza, dar in grupa asta mai greu" si lista poate continua", se arata in postare.

Ea mai povesteste ca studentii care faceau greseli de citire sau intonatie nu mai aveau ulterior dreptul sa raspunda la ore, fiind considerati "sub nivelul grupei".

Mai aminteste cazul unei colege, care ar fi lipsit de la cursuri din cauza unei probleme de sanatate. Ulterior, a incercat sa isi motiveze absenta in fata profesoarei, aducand un dosar medical, pe care cadrul didactic l-ar fi rupt.

"Doamna C. V., foarte indignata de "tupeul" fetei de a veni cu un intreg dosar cu fise de spitalizare, foi de la medici, retete etc, nu doar ca a tipat, dar a si aruncat cu dosarul, facand scandal si spunand ca pe ea nu o intereseaza unde a fost studenta in perioada in care a lipsit si ca ceea ce face e de prost gust si spunand ca "putea sa vina si cu certificat de deces ca tot nu o interesa de ce a lipsit"", mai precizeaza fosta studenta in postare.

Cu toate acestea, studenta in cauza, cu dosarul, a lasat un comentariu la postare, in care spune ca, desi profesoara ar avea un comportament deplasat, iesirile ei nu ar fi fost atat de agresive, in raport cu ea, precum s-a spus in postarea initiala.

"Eu sunt acea colega cu "dosarul" si tin sa precizez cateva lucruri, pentru a fi informati cat de bine se poate pe aceasta tema. Vad ca a luat amploare pe internet faptul ca am fost internata in spital: NU am fost internata in spital, ci doar am stat cateva ore la urgente, urmand sa fiu trimisa acasa (pe motiv de "gastrita", nicidecum probleme psihice asa cum ar fi trebuit) pentru investigatii suplimentare.

Doamna in cauza NU a aruncat dosarul, ci doar nu s-a uitat pe el. Problemele mele au debutat dintr-o serie de factori, NU strict din cauza doamnei si a cursurilor ei, dar a fost si acesta un motiv, pe plan secundar. Insa, atunci cand trebuia sa merg la facultate/cursurile dansei, intr-adevar, starea mea era mult mai rea", comenteaza studenta.

Sute de comentarii au inceput sa curga la postare, atat de la studenti care au avut de-a face cu Carmen Vioreanu, cat si de la tineri care au avut situatii similare cu alte cadre didactice, la alte facultati.

Comentariile oamenilor care au avut experiente similare cu profesoara

- "Toamna lui 2008. Incepusem cu entuziasm #cursurile de #suedeza. Primavara lui 2009. Am renuntat a mai frecventa cursurile. Am preferat sa raman cu banii dati si nereturnati, dar cu psihicul intreg. Da, aceasta femeie, Carmen Vioreanu, pe care cu greu o poti numi cadru didactic, teroriza cursantii, le vorbea urat, ii jignea..."

- "Nu este casatorita..si din spusele fetei mele are o atitudine de bipolaritate. Trece de la ras la amenintari sau invers in cateva secunde".

- "Tovarasa Carmen Vioreanu nu se va schimba niciodata. Alte expresii folosite de dumneaei: "dislexici/nu stati langa ceilalti ca nu cumva sa ii molipsiti". Iar daca e adevarat ca doamna ar fi in masonerie/loja feminina/fara a jigni oameni de valoare din masonerie...din pacate va continua asa pana la sfarsitul vietii...

Cartile dumneaei dupa care preda studentilor sunt copiate de pe net. Are nerusinarea sa le publice sub numele ei. Este bine vazuta si la Academia de Teatru si film. Am inteles ca a si favorizat copii de regizori pe la cursurile ei. E prietena cu actori mari. O mare perversa tovarasa! Un mare monstru".

- "Recunosc in cele relatate de tine experienta mea si a colegilor mei de acum cativa ani (2010-2013). M-a marcat foarte puternic atunci si m-am gandit nu de putine ori sa renunt la suedeza si sa ma mut la alta specializare. Atunci parea ca situatia e de neocolit, o fatalitate, suportam si asta e. Dar poate exista o sansa ca lucrurile sa se schimbe".

- "Ma regasesc in tot ceea ce ai scris atat de mult... Am facut un an de Portugheza-Suedeza, apoi am renuntat, pentru ca nu puteam sta sa fiu tratata asa intr-un cadru in care tot ceea ce voiam era sa invat ceva nou. Eu sau colege pe care le aveam plangeam inainte de curs, stiind doar ca trebuie sa mergem acolo si sa stam ore intregi sa induram asta, pana nu am mai venit deloc si a fost cea mai buna alegere. Nu imi vine sa cred ca nici pana acum nu s-au luat masuri in privinta asta".

Reactia Universitatii Bucuresti

Ziare.com a luat legatura cu Mirabela Amarandei, purtatorul de cuvant al Universitatii din Bucuresti, care a spus ca ancheta este in desfasurare si ca situatia a intrat in atentia conducerii la sfarsitul saptamanii trecute, joi, 11 februarie.

Mai mult, spune ca au fost deja discutii atat cu studentii, cat si cu profesoara si ca miercuri, 17 februarie, urmeaza sa se intalneasca Comisia de Integritate a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine pentru a analiza cazul.

"Suntem in desfasurare cu o ancheta in ceea ce priveste reclamatiile care i se aduc doamnei profesoare.

Ni s-a adus la cunostinta situatia la sfarsitul saptamanii trecute, joi, moment in care si doamna decan a discutat cu una dintre studentele care reclama comportamentul doamnei profesoare. In cursul zilei de luni a existat o prima discutie intre conducerea facultatii si doamna profesoara, i s-au cerut explicatii cu privire la acuzatiile care i se aduc.

Ieri dupa-amiaza a existat o discutie, timp de aproape doua ore, cu studentii doamnei profesoare, pentru a intelege mai bine situatia, pentru a vedea care sunt lucrurile pe care le reclama studentii in comportamentul si atitudinea doamnei profesoare.

Urmeaza ca astazi Comisia de Integritate a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine sa analizeze dosarul, sa analizeze cazul, inregistrand la dosar opiniile ambelor parti, ale studentilor si punctul de vedere al doamnei profesoare si urmeaza sa propuna o serie de masuri conducerii universitatii pentru a sanctiona tipul acesta de comportament", a declarat Mirabela Amarandei pentru Ziare.com.

Mai puteti citi

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#profesoara, #suedeza, #Universitatea din Bucuresti, #facultatea de limbi straine, #studenti , #eveniment