Ambasadorul SUA: Decizia privind confiscarea averii revine Parlamentului

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 17:22
1318 citiri
Ambasadorul SUA: Decizia privind confiscarea averii revine Parlamentului
Foto: TVR Info

Ambasadorul american Mark Gitenstein a declarat, miercuri, la un forum pe tema revizuirii Constitutiei, ca Statele Unite sunt interesate direct de articolul 44, deoarece aceste dispozitii sunt legate de problema coruptiei si a statului de drept.

"Prima intrebare este in contextul deciziei UE din 2005, iar Parlamentul va trebui sa se decida daca Romania va fi singura tara din UE care nu va implementa aceasta decizie-cadru", a afirmat ambasadorul SUA la Bucuresti, care a avertizat ca, in acest caz, nu ar fi o decizie buna pentru investitorii americani.

In ceea ce priveste problema confiscarii averilor, ambasadorul Mark Gitenstein a apreciat ca decizia trebuie sa revina Parlamentului, care trebuie sa amendeze articolul 44, in cazul in care extinderea domeniului confiscarii nu este compatibila cu acest articol.

"Acum, eu fac parte din vechea scoala americana si in vechea scoala americana avem o teorie despre separarea puterilor in stat. E important ca atunci cand Curtea Constitutionala da o decizie - cum a dat avizul privind revizuirea Constitutiei - iar Parlamentul si Curtea Constitutionala par a fi pe pozitii diferite, le revine celor doua institutii sa gaseasca un numitor comun", a aratat ambasadorul Mark Gitenstein.

El a adaugat ca din acest motiv este important sa existe un efort din partea parlamentarilor sa priveasca in mod atent la aceasta legislatie (privind extinderea confiscarii averilor) si sa vada cum se relationeaza cu articolul 44 din Constitutie.

"Dar intrebarea adevarata atunci cand te gandesti la articolul 44 sau la amendarea legislatiei este ca si in SUA, si in Marea Britanie, si in Ungaria si in majoritatea statelor UE exista o prezumtie de nevinovatie", a explicat ambasadorul Mark Gitenstein.

Prezumtia de nevinovatie

Diplomatul american a apreciat ca averea unei persoane nu poate fi confiscata, pentru ca exista o prezumptie ca aceasta este detinuta in mod legal.

"Adevarata intrebare pentru un procuror este care este cuantumul de dovezi la care se schimba sarcina probei. Daca este un cuantum foarte ridicat, nu veti confisca nicio avere. In SUA este un cuantum destul de scazut - poate ca trebuie sa fie mai mare in Romania. Dar nu mult mai mare, pentru ca daca e mult mai mare, confiscarea averii devine imposibila. Deci va trebui sa aflati singuri", a afirmat ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti.

Ambasadorul Mark Gitenstein a apreciat insa un semn foarte bun ca atat Opozitia, cat si Puterea fac propuneri. "Pentru a modifica Constitutia este nevoie de o majoritate larga si deci va trebui lucrat cu ambele parti. Eu incurajez ambele parti sa nu faca din acest subiect unul critic. Si, la fel, incurajez Parlamentul si Curtea Constitutionala sa gaseasca un teren comun", a conchis ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#confiscare averi Parlament, #Mark Gitenstein ambasador SUA, #ambasador sua Parlament , #eveniment