Vaccinul anti-COVID-19 al Universitatii Oxford, la finalul testelor - 70% eficient. Care sunt cele doua mari avantaje fata de concurenta

Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 10:19
7955 citiri
Vaccinul anti-COVID-19 al Universitatii Oxford, la finalul testelor - 70% eficient. Care sunt cele doua mari avantaje fata de concurenta
FOTO Pixabay

Vaccinul impotriva COVID-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca si Universitatea Oxford are o eficienta medie de 70%, a anuntat alianta luni, 23 noiembrie, intr-un comunicat, relateaza AFP.

Este vorba despre rezultate intermediare ale unor teste clinice realizate in Regatul Unit si Brazilia, precizeaza AstraZeneca.

In medie, vaccinul are o eficienta de 70%.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, botezat AZD1222, nu a inregistrat cazuri severe de Covid-19, nici spitalizari, potrivit comunicatului transmis de laborator.

A fost demonstrat ca are o eficienta de pana la 90%, dupa ce a fost administrata mai intai jumatate de doza si o doza completa, la o luna distanta, iar eficienta se reduce la 62% cand este administrata o doza completa la o distanta de o luna.

Acest vaccin este mai putin eficient decat cele ale Pfizer/BioNTech sau Moderna, care au o eficienta mai mare de 90%.

Cercetatorii de la Oxford au avut nevoie de aproximativ 10 luni pentru dezvoltarea vaccinului, performanta similara cu cele ale Pfizer/BioNTech sau Moderna.

La studiu au participat 20.000 de voluntari. Doar 30 dintre ei s-au imbolnavit de COVID, iar in 101 cazuri a existat infectare in cazul subiectilor care au primit doze placebo.

Guvernul britanic a comandat deja 100 de milioane de doze in avans, cantitate suficienta pentru imunizarea a 50 de milioane de oameni, arata bbc.com. Practic, si acest ser va trebui administrat in doua doze.

Cercetatorii implicati in proiect spun ca, atunci cand subiectii au primit doua doze "concentrate", eficienta a fost de 62%. Pe de alta parte, atunci cand voluntarii au primit prima doza "slaba" si a doua "puternica" eficienta serului a crescut pana la 90%. Oamenii de stiinta nu au explicatii pentru aceste diferente.

Pe de alta parte, cercetatorii spun ca eficienta medie de 70% ar trebui considerata un mare succes, in conditiile in care in urma cu cateva luni tot ce trecea de 50% era vazut drept o realizare importanta.

Produsul urmeaza sa fie inaintat spre autorizare catre institutiile competente.

Exista informatii ca cercetatorii de la Oxford ar putea veni cu o varianta imbunatatita in perioada imediat urmatoare.

In acelasi timp, serul dezvoltat impreuna cu AstraZeneca are doua mari avantaje: este mult mai ieftin si poate fi transportat mult mai usor in orice colt al lumii, comparativ cu cele de la Pfizer/BioNTech si Moderna, fiindca poate fi depozitat la temperatura frigiderului.

AstraZeneca a spus acum cateva luni ca vaccinul va costa doar cativa dolari. In iunie, ministrul italian al sanatatii a dezvaluit ca pretul va fi de 2,5 euro in Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#vaccin, #AstraZeneca, #oxford, #covid, #pandemie , #eveniment