Cand am putea reveni cu adevarat la viata de dinainte de pandemie sau cand va reusi Romania sa vaccineze 10 milioane de oameni

Vineri, 16 Aprilie 2021, ora 03:15
5118 citiri
Cand am putea reveni cu adevarat la viata de dinainte de pandemie sau cand va reusi Romania sa vaccineze 10 milioane de oameni
O campanie eficienta si rapida de vaccinare ne poate apropia de momentul ridicarii restrictiilor. FOTO Hepta

Premierul Florin Citu a transmis de curand ca ridicarea completa a restrictiilor ar putea avea loc la finele lunii iulie, dar asta in conditiile in care Romania va reusi sa vaccineze suficienta populatie. Expertii sunt insa sceptici.

Premierul Florin Citu a venit cu vesti bune la finele saptamanii trecute. El a anuntat ca intentioneaza sa ridice in totalitate restrictiile in momentul in care 10 milioane de romani vor fi vaccinati. Asta ar insemna, spun specialistii, ca in Romania ar exista asa-numita imunitate de grup, care ar stopa epidemia.

"Vreau de la 1 iunie sa relaxam aceste conditii in 2 etape, 1 iunie si apoi sfarsitul lunii iulie cand vom avea 10 milioane de persoane vaccinate sa revenim la normal. Si sa revenim la normal inseamna sa revenim la viata de dinainte: fara restrictii, fara mers noaptea, fara masti si asa mai departe. Trebuie sa ne vacinam ca putem sa ajungem acolo", a declarat prim-ministrul, care a fixat ca orizont de timp sfarsitul lunii iulie, in acest an.

Insa specialistii spun ca e putin probabil ca acest lucru sa se intample. Va fi dificil, daca nu chiar imposibil ca autoritatile sa imunizeze 70% din populatie, cred ei.

Profesor universitar in SUA la Iowa University si director al Departamentului de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Razvan Chereches nu vede cum obiectivul premierului ar fi realizabil intr-un termen atat de scurt.

"Imposibil sa vaccinezi atat de multa lume intr-un timp atat de scurt"

"E practic imposibil sa vaccinezi atat de multa lume intr-un timp atat de scurt. E adevarat, campania de vaccinare merge destul de bine, dar nu atat de bine incat sa vaccinam atatea milioane de oameni intr-un timp atat de scurt. Eu cred ca vom putea incepand din iunie sa ridicam din restrictii, insa nu intr-un ritm atat de rapid. Parerea mea e ca vom fi in masura sa renuntam complet la restrictii la finele acestui an sau mai degraba undeva la inceputul celui urmator, daca vrem sa fim in siguranta", a spus Chereches.

Parerea sa este impartasita si de Oana Geambasu, si ea expert in sanatate publica. Desemnata de Universitatea din Munchen germana sa coordoneze studiul comandat de Comisia Europeana referitor la pandemie, Oana Geambasu a studiat politicile de sanatate publica la Harvard. Studiul pe care il coordoneaza este efectuat de o echipa formata din specialisti ai universitatilor din Munchen si Paris.

La fel ca si Razvan Chereches, Oana Geambasu nu crede ca vom scapa de pandemie in iulie. "Inca suntem departe de a fi in situatia fericita in care putem ridica restrictiile. Aproape toata Europa e afectata de ultimul val, nu vad cum vom reusi in acest an sa renuntam la toate restrictiile. Estimez ca vom reusi sa facem asta undeva la inceputul anului 2022, prin primavara, dar in niciun caz mai repede", e opinia Oanei Geambasu.

Mai avem de asteptat

Mircea Iliescu, genetician roman la Universitatea Cambridge, este si mai pesimist. El spune ca exista riscul ca virusul sa sufere noi mutatii care sa-l faca rezistent la vaccinuri, ceea ce ar complica si mai mult lucrurile. Intr-un astfel de caz, am avea inca mult de asteptat pana la ridicarea restrictiilor.

"Vorbim de un virus inca imprevizibil, care ne-a facut atatea surprize neplacute. E exclus sa putem ridica toate restrictiile de pe acum. In Marea Britanie au fost deja vaccinati 70% dintre oameni, dar restrictiile abia au inceput sa fie ridicate si totul se face treptat. Noi suntem inca departe de rata lor de vaccinare, nu putem vorbi acum despre ridicarea restrictiilor. Nu acum", a spus geneticianul roman.

Cercetator la Oxford, epidemiologul Stefan Dascalu atrage atentia asupra faptului ca nici macar atunci cand vom ajunge la imunitatea de 70% virusul nu va fi eradicat.

"Nu cred ca acest virus va fi eradicat, va continua sa existe printre noi la fel ca alte virusuri. Ar fi o greseala uriasa sa se ridice restrictiile atat de repede. Eu cred ca mai degraba trebuie sa trecem la noi restrictii, data fiind situatia din sectiile de Terapie Intensiva. La relaxare ne putem gandi incepand cu iunie, dar numai treptat si sub nicio forma nu vad cum am putea reveni la viata de dinainte in acest an", a punctat Dascalu.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#vaccinare, #covid, #razvan cherches, #oana geambasu , #eveniment