CE a aprobat: Cel mai mare laser din lume va fi construit la Magurele

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 18:03
7110 citiri
CE a aprobat: Cel mai mare laser din lume va fi construit la Magurele
Foto: Arhiva

Comisia Europeana a anuntat, marti, ca a aprobat finantarea proiectului ELI din Romania care prevede construirea la Magurele a celui mai mare laser din lume.

Conform comunicatului remis presei de CE, in proiect vor fi implicate 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre, iar contributia financiara din partea Uniunii Europene va fi de aproximativ 180 de milioane de euro.

"Este cel mai mare proiect de cercetare din istoria Romaniei si totodata este unul dintre marile proiecte de cercetare ale Uniunii Europene. Evident, sunt foarte satisfacut de faptul ca acest proiect a inceput efectiv in mandatul meu si ca toate demersurile pentru obtinerea finantarii de la Comisia Europeana au fost realizate de echipa pe care am avut onoarea sa o reprezint.

Aici, un merit exceptional il are echipa stiintifica de la Magurele condusa de domnul Nicolae Zamfir, iar la nivel politic, pentru ca va imaginati ca lobby-ul necesar la Bruxelles a fost urias, cred ca principalul merit este al presedintelui Romaniei care a inclus acest proiect in parteneriatul strategic cu Franta", a declarat fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu pentru Ziare.com.

Intrebat cum a ajuns Romania sa castige in fata competitorilor sai, acesta a subliniat faptul ca s-a purtat o "adevarata batalie" la nivel politic.

"Decizia referitoare la Romania, Cehia si Ungaria a fost luata in decembrie 2009, insa partea foarte dificila, aceea de a convinge ca proiectul este fezabil din punct de vedere stiintific, de a-l finanta si de a-l pune in practica, a fost in perioada 2009-2012. A fost o decizie politica, a ministrilor cercetarii din tarile membre ale Uniunii Europene, in urma unui lobby extrem de puternic", a explicat Daniel Funeriu.

Un pol de excelenta la Magurele - fundamental pentru cercetarea romaneasca

Consilierul prezidential a prezentat pe scurt cateva dintre beneficiile acestui proiect de cercetare pentru comunitatea stiintifica dar si pentru Romania, in general.

"Este un proiect pe termen foarte lung. Vor lucra foarte multi straini la el, cele mai bune institutii de cercetare din lume vor lucra la acest proiect. Crearea unui pol de excelenta la Magurele este fundamentala pentru cercetarea din Romania. Reformele pe care le-am facut in domeniul cercetarii au contribuit foarte mult la sporirea increderii in Romania. Actualul guvern vad ca face pasi inapoi, dar sper sa isi revina foarte repede.

Importanta proiectului se va vedea in domeniul fizicii, evident, dar si in domeniul materialelor, in domeniul biomedical, unde sunt potentiale aplicatii, si nu exclud ca pe perioada desfasurarii lui foarte multe firme sa creasca pe baza acestui proiect", ne-a declarat Daniel Funeriu.

Fostul ministru a mai precizat ca discutiile initiale s-au purtat in perioada guvernului Tariceanu, in mandatul fostilor ministri ai Educatiei Cristian Adomnitei si Anton Anton si a subliniat faptul ca in aprobarea finantarii de catre Comisia Europeana un merit extraordinar l-au avut Dragos Ciuparu, fost presedinte al Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica si Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" - manager al proiectului ELI in Romania. "USL are meritul ca a pastrat proiectul in programul de guvernare", a mai punctat Daniel Funeriu.

"Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim sa il vedem mai des in viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea si inovarea. Vrem sa lansam mai multe astfel de proiecte in viitor, cu o evidenta valoare adaugata, pentru a ne asigura ca fiecare euro este cheltuit in mod inteligent', a declarat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, citat de ProTV.

Romania, pe harta cercetarii europene

Denumita 'Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics' (ELI-NP), proiectul va avea rolul unui laborator paneuropean in care mai sunt implicate Cehia si Ungaria. In cadrul sau va fi regasita o gama larga de discipline stiintifice, care vor include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizica nucleara si astrofizica, precum si stiinta materialelor si stiintele vietii.

De asemenea, cercetatorii vor studia posibile noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive.

"Ne punem sperante foarte mari in proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, Romania are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetarii europene, de a pastra in tara lucratori cu specializare foarte inalta, inversand fenomenul 'exodului creierelor' si atragand noi societati in regiune", a mai declarat comisarul Hahn.

ELI-NP este o parte a proiectului "Extreme Light Infrastructure", care a fost identificat in 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI) drept unul dintre proiectele de infrastructuri de cercetare de inalta prioritate pentru Europa.

In Romania, organizatia care se afla la baza proiectului este Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara 'Horia Hulubei' (IFIN-HH).

ELI-NP va fi implementat in zona Magurele (la sud de Bucuresti) si va fi operational in 2015. Cladirea care va adaposti cel mai mare laser din lume va fi construita pe un teren cu o suprafata mai mare de un hectar. Se preconizeaza ca ELI-NP va genera sute de locuri de munca si investitii de 1 miliard de euro.

Sustinatorii proiectului au convingerea ca acest laser va putea contribui atat la descoperirea de noi tratamente impotriva cancerului, cat si la dezvoltarea industriei sau invatamantului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#laser Magurele finantare europeana, #Comisia Europeana laser Magurele , #eveniment