Proiect major de infrastructura rutiera in Romania, aprobat de Comisia Europeana

Luni, 26 Octombrie 2020, ora 20:51
15415 citiri
Proiect major de infrastructura rutiera in Romania, aprobat de Comisia Europeana
Sediul Comisiei Europene, Bruxelles FOTO: Pixabay

Comisia Europeana a aprobat luni proiectul major de infrastructura rutiera "Varianta de ocolire Bacau", cu o valoare totala de 968,781 milioane de lei, a anuntat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul a fost transmis de catre Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor impreuna cu CNAIR, in calitate de beneficiar al finantarii nerambursabile alocate in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020, la data de 22 noiembrie 2019.

"La 22 noiembrie 2019, Romania a prezentat Comisiei o cerere pentru un proiect major care prevede o contributie din partea Fondului de coeziune pentru "Constructia variantei de ocolire Bacau", selectat de catre autoritatea de management pentru axa prioritara 1, "Imbunatatirea mobilitatii prin dezvoltarea retelei TEN-T si a metroului" din cadrul programului operational "Infrastructura Mare". Romania a furnizat Comisiei toate informatiile necesare, inclusiv cele referitoare la aspectele de mediu.

Obiectul proiectului Varianta de ocolire Bacau este reprezentat de acordarea finantarii nerambursabile catre CNAIR, in vederea realizarii a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostrada, 7 poduri, 9 pasaje, 1 nod rutier si 7 intersectii. La finalizarea implementarii, varianta de ocolire Bacau va conduce la realizarea unor economii semnificative de timp, prin reducerea timpului de calatorie pentru automobile si pentru autovehiculele grele", precizeaza Bode.

Valoarea totala a proiectului este de 968,781 milioane de lei, din care valoarea totala eligibila, finantata prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, este 811,102 milioane de lei (85% din valoarea totala eligibila aprobata - 689,437 milioane de lei este asigurata din Fondul de Coeziune, iar 15% in valoare de 121,665 milioane de lei va fi finantata din bugetul beneficiarului).

"Este inca o dovada a faptului ca Moldova nu e uitata. Astfel, prima portiune de autostrada pentru zona Moldovei, si anume Varianta de ocolire a Bacaului, beneficiaza incepand de astazi de finantare europeana. Si asta in conditiile in care, anul trecut, vechea guvernare PSD a trimis CE documentatii incomplete, fara planuri de management de mediu, pentru mai multe obiective de infrastructura. De data aceasta, reprezentantii europeni au gasit parteneri de dialog si iata ca munca de echipa si seriozitatea cu care sunt transmise datele si informatiile solicitate de catre Comisie dau roade", a mai aratat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Incendiu la o fabrică de cherestea din Bacău. Focul se manifestă pe 300 de metri pătraţi
Incendiu la o fabrică de cherestea din Bacău. Focul se manifestă pe 300 de metri pătraţi
ISU Bacău a anunțat că un incendiu puternic a izbucnit, joi, 28 martie, la o fabrică de prelucrare a lemnului situată în oraşul Comăneşti, judeţul Bacău. Primele date arată că focul...
Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Orașele unde au fost resimțite cel mai puternic FOTO
Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Orașele unde au fost resimțite cel mai puternic FOTO
Institutul Naţional pentru Fizica Pământului anunță că două cutremure slabe s-au produs, joi dimineaţă, 28 martie, în zona Moldovei. Primul dintre acestea, cu magnitudinea de 3,3 a...
#Comisia Europeana, #infrastructura rutiera, #bacau , #eveniment