Comisia Europeana propune ca Romania sa primeasca un imprumut de 4 miliarde de euro pentru acoperirea somajului tehnic in perioada pandemiei

Luni, 24 August 2020, ora 14:11
4373 citiri
Comisia Europeana propune ca Romania sa primeasca un imprumut de 4 miliarde de euro pentru acoperirea somajului tehnic in perioada pandemiei
Foto: Pixabay (Arhiva)

Comisia Europeana propune Consiliului UE sa acorde o suma totala de 81,4 miliarde de euro sub forma de imprumuturi la dobanzi scazute pentru mai multe state membre UE pentru a le ajuta sa combata efectele pandemiei pe piata fortei de munca, potrivit unui comunicat al executivului european.

Romania ar urma sa primeasca 4 miliarde de euro prin intermediul instrumentului numit SURE. Doar Spania, Italia, Belgia si Polonia ar urma sa primeasca imprumuturi mai mari decat Romania, conform sursei citate.

Imprumuturile vor ajuta statele membre sa acopere costurile legate direct de finantarea sistemelor nationale de somaj tehnic si a altor masuri similare puse in aplicare ca raspuns la pandemia de coronavirus, in special pentru lucratorii independenti.

Cati bani vor primi celelalte tari:

Belgia- 7,8 miliarde de euro;

Bulgaria - 511 milioane euro;

Cehia - 2 miliarde de euro;

Grecia - 2,7 miliarde de euro;

Spania - 21,3 miliarde euro;

Croatia - 1 miliard de euro;

Italia - 27,4 miliarde euro;

Cipru - 479 milioane euro;

Letonia - 192 milioane euro;

Lituania - 602 milioane euro;

Malta - 244 milioane euro;

Polonia - 11,2 miliarde de euro;

Romania - 4 miliarde de euro;

Slovacia - 631 milioane euro;

Slovenia - 1,1 miliarde de euro.

Ce este instrumentul SURE

Instrumentul SURE este un element esential al strategiei cuprinzatoare elaborate de UE pentru protejarea cetatenilor si atenuarea consecintelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus. Acesta este una dintre cele trei plase de siguranta convenite de Consiliul European pentru a proteja lucratorii, intreprinderile si tarile.

Instrumentul SURE poate oferi sprijin financiar in valoare totala de pana la 100 de miliarde euro tuturor statelor membre. Propunerile inaintate Consiliului cu privire la deciziile de acordare a unui sprijin financiar se ridica la 81,4 miliarde euro si vizeaza 15 state membre, printre care se numara si Romania. Portugalia si Ungaria au prezentat deja cereri oficiale care sunt in curs de evaluare. Comisia se asteapta sa prezinte in scurt timp o propunere de acordare de sprijin pentru Portugalia si Ungaria. Statele membre care nu au introdus inca cereri oficiale mai au inca posibilitatea de a face acest lucru.

Reactiile comisarilor

Imprumuturile acordate statelor membre din cadrul Instrumentului SURE vor fi sustinute de un sistem de garantii voluntare din partea statelor membre. Comisia se asteapta ca procesul de finalizare a acordurilor de garantare incheiate de statele membre cu Comisia sa fie finalizat in scurt timp.

"SURE a fost una dintre primele plase de siguranta pe care am decis sa le punem in aplicare pentru a garanta ca lucratorii beneficiaza de un venit in perioada in care activitatea lor profesionala a fost suspendata si ca locurile lor de munca sunt mentinute. Instrumentul SURE va contribui, asadar, la o redresare mai rapida. In curand, toate statele membre vor fi furnizat garantiile cu o valoare cumulata de 25 de miliarde euro si propunem ca cele 15 state membre care au solicitat sprijin sa primeasca imprumuturi cu o valoare cumulata de 81,4 miliarde euro. Acest demers este o dovada a solidaritatii europene si a faptului ca impreuna suntem mai puternici in beneficiul tuturor cetatenilor europeni", a declarat comisarul pentru locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas Schmit.

De asemenea, comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a adaugat ca programele de somaj tehnic au jucat un rol-cheie in atenuarea impactului pandemiei de COVID-19 asupra locurilor de munca. "Instrumentul SURE reprezinta contributia Uniunii Europene la aceste plase de siguranta esentiale. Acesta va contribui la protejarea lucratorilor impotriva somajului si la mentinerea locurilor de munca si a competentelor de care vom avea nevoie pe masura ce economiile noastre se vor redresa", a declarat la randul sau comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

Odata ce Consiliul a aprobat aceste propuneri, sprijinul financiar va fi furnizat sub forma de imprumuturi acordate in conditii avantajoase de UE statelor membre. Aceste imprumuturi vor ajuta statele membre sa faca fata cresterilor bruste ale cheltuielilor publice pentru mentinerea locurilor de munca. Mai exact, imprumuturile respective vor ajuta statele membre sa acopere costurile legate direct de finantarea sistemelor nationale de somaj tehnic si a altor masuri similare puse in aplicare ca raspuns la pandemia de coronavirus, in special pentru lucratorii independenti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Comisia Europeana acord, #Comisia Europeana Romania, #Comisia Europeana somaj tehnic , #eveniment