Felix Tataru, strategul comunicarii PNL in alegeri, despre gafele liberalilor, tactica letala a PSD si momentul cand a vrut sa se retraga - Interviu

Sambata, 17 Decembrie 2016, ora 11:10
37683 citiri
Felix Tataru, strategul comunicarii PNL in alegeri, despre gafele liberalilor, tactica letala a PSD si momentul cand a vrut sa se retraga - Interviu
Foto: Ziare.com

Felix Tataru, presedinte GMP Group, este cel mai cunoscut manager de comunicare politica din Romania.

Desi agentia sa este specializata in promovarea comerciala, s-a implicat de cate ori a avut ocazia si in campaniile electorale. Felix Tataru a lucrat cu fostul presedinte Traian Basescu atat in campaniile pentru primaria Bucurestiului, cat si in cele pentru Cotroceni.

In 2014, a fost implicat in campania castigatoare a lui Klaus Iohannis, iar, acum, a lucrat cu PNL. Rezultatul obtinut de liberali reprezinta cel mai mare esec al lui Felix Tataru in ce priveste publicitatea politica.

In exclusivitate pentru Ziare.com, a povestit de ce a pierdut PNL, de ce a castigat PSD si care a fost punctul slab al liberalilor.

Ce rol ati jucat in realizarea strategiei de campanie a PNL?

Trebuie facuta o diferentiere intre strategia de comunicare si strategia politica. Noi ne ocupam de bucata noastra, iar in zona clientului politic ar trebui sa existe cineva care sa se ocupe de partea de marketing politic si de strategia politica. Noi nu ne-am ocupat de strategia politica. In alte campanii la care am lucrat, exista cineva din partea clientului care se ocupa de aceste lucruri, in principal, consultanti angajati. Din pacate, in aceasta campanie nu am avut pe cineva cu care sa lucrez zi de zi. Seful de campanie a fost cel care a dat directia de strategie politica pe care am considerat-o una buna.

Ati lucrat direct cu domnul Gheorghe Falca, seful de campanie de la PNL?

Da. El a dat directiile de strategie politica, iar noi eram pe partea de comunicare. Acestea au fost ca PNL merge in campanie alaturi de Dacian Ciolos, are acest program de guvernare si are acesti candidati. Majoritatea candidatilor erau noi. Agentia noastra s-a ocupat de campania nationala, la nivel local au existat si campanii specifice realizate de alte agentii sau de consultanti ai candidatilor.

A existat o idee principala in jurul careia s-a construit strategia de comunicare?

Partidul ne-a livrat ideea ca PNL il sustine pe Dacian Ciolos pentru pozitia de prim-ministru. Aceasta a fost oferta electorala a liberalilor la care s-a adaugat primenirea listei de candidati, excluzandu-i pe cei cu probleme cu legea care a fost un lucru foarte important. In al treilea rand, a fost continutul programului de guvernare. In ce priveste comunicarea, am avut doua parti, in precampanie am pus accent pe mesajul "Schimbarea incepe cu noi insine", iar in campanie a fost mesajul "Romania inainte", incercand sa cream o polaritate stanga-dreapta cu Romania inapoi si Romania inainte. Sigur, era loc si de mai bine.

Dacian Ciolos a cerut sa existe vreun anumit tip de mesaj in campanie?

Au existat intalniri intre liderii liberali si Dacian Ciolos, la unele intalniri am participat si eu, dar nu a dorit nimic special. A fost o intalnire pentru pregatirea participarii la evenimentul de lansare a parteneriatului din precampanie si inca foarte putine lucruri dupa aceea, cum ar fi interviul pe care i l-a dat vlogger-ului Mikey Has.

Clientul nostru a fost PNL, cu contract, cu tot ce trebuie. Nu a fost Dacian Ciolos. Sigur, ca vector de imagine al PNL, era firesc sa intram in contact cu el. Insa nu am realizat un produs de comunicare marca Dacian Ciolos. In trecut, cu alti clienti care erau vectori de imagine realizam spoturi TV. De data aceasta nu a existat asa ceva. Inclusiv acea fotografie care a aparut pe afise ne-a fost livrata de cineva de la guvern. Nu am facut vreo sedinta foto. N-am creat niciun mesaj pentru ca Dacian Ciolos a insistat sa-si tina cuvantul de a nu se implica in campanie.

A existat vreo relatie de comunicare intre PNL si USR?

Sigur, a existat un mesaj politic comun, acela ca ambele partide il sustineau pe Dacian Ciolos pentru pozitia de prim-ministru, dar campaniile celor doua formatiuni nu au avut puncte comune. Nu a existat niciun fel de comunicare strategica intre cele doua partide.

A existat vreo strategie pentru a raspunde atacurilor PSD care foloseau etichetele "Soros" si "tehnocrati"?

Aceasta tactica de a demoniza guvernul tehnocrat pe de o parte si de a-l lega pe Dacian Ciolos de Soros cred ca a fost una letala. Sigur, cred ca aceste atacuri au fost la limita regulilor morale. S-a sarit calul destul de mult. PNL nu ar fi acceptat sa promoveze mesaje de acest gen si de o asemenea duritate. Nu cred ca ar fi fost o strategie potrivita pentru partid de a face campanie, dar nu cred ca i se potrivea nici lui Dacian Ciolos.

Acesta a incercat sa arate ca el face o altfel de politica si n-ar fi acceptat sa foloseasca astfel de arme. Vectorii de imagine ai PNL au incercat cumva sa apere realizarile guvernului, sa demonteze atacurile prin argumente. In timpul campaniei s-a implinit un an de cand Dacian Ciolos a fost numit prim-ministru, iar aceasta oportunitate a fost folosita ca sa aratam ce a facut in acest an.

Ati mai lucrat in campanii politice impotriva PSD, ei sunt adeptii unor strategii agresive, v-ati fi asteptat sa fie ceva diferit de aceasta data?

Lucrurile sunt cumva mai simple, acest rezultat in alegeri tine de starea in care se afla PNL. Vorbim de un partid care nu este integrat, vorbim de doua partide intr-unul singur si de aici apare fenomenul prin care membrii de partid isi canalizeaza foarte mult energia spre interior si nu spre exterior.

Si, in al doilea rand, aceste alegeri vin dupa un an in care liberalii nu au fost nici in caruta, nici in teleguta, n-au guvernat, dar n-au fost nici in opozitie. Au sprijinit Guvernul Ciolos, dar fara sa-si asume actul de guvernare. Este cea mai ingrata situatie. De unde sa mai gaseasca energia sa se apere de PSD si, apoi, sa si atace? Cel mai important lucru intr-o campanie electorala este energia. Ori PNL, pentru ca se afla in acest stadiu, nu a avut energia necesara ca sa lupte pana la capat.

Cine livreaza aceasta energie? Un grup care propune o viziune sau un lider?

E nevoie si de leadership. Cred ca greseala cea mai mare pe care a decontat-o PNL in aceste alegeri e ca nu a facut congresul de unificare inainte de inceperea campaniei electorale. In partid exista doua structuri care se uita mult prea mult una la cealalta, in loc sa se uite la PSD. Liberalii ar fi trebuit sa aiba congresul inainte de acest tur de alegeri. Unificarea aripii PDL cu cea a PNL trebuia sa aiba loc in 2015, iar la alegerile locale si cele generale era nevoie de un partid solidar si puternic.

Motivul pentru care am acceptat sa lucrez in aceasta campanie a fost Dacian Ciolos. Am considerat ca face politica altfel, cu cinste, cu transparenta. Al doilea motiv, m-a atras faptul ca dupa alegerile locale, am vazut la PNL ca a inteles mesajul si au adus pe lisetele electorale foarte multi oameni noi si curati. Acest gen de schimbare creeaza tensiuni. Au fost multi care s-au suparat ca nu s-au mai regasit pe liste.

Ce efect a avut urmarea clipului cu Alina Gorghiu, batand la usi prin bloc?

Nu am inteles acest clip. Am avut doua momente in aceasta campanie in care am vrut sa ma retrag, unul a fost imediat dupa aparitia acestui clip pe Facebook. Despre celalalt prefer sa nu vorbesc. Am avut de ales intre a-mi salva reputatia si a ramane alaturi de clientul meu cand era in dificultate si nu-mi pare rau ca am continuat.

Clipul a fost realizat de agentia care s-a ocupat de imaginea Alinei Gorghiu. In campanie au fost mai multe agentii implicate. Din cauza rezultatului slab, nu iese nimeni sa spuna ca a lucrat si el in campania PNL. Peste jumatate din tot ce s-a facut nu ne apartine pentru ca e si firesc sa fie asa. Au fost multe campanii la nivel de judete pentru ca acolo sunt lideri locali, in special in Transilvania, care au o popularitate locala mai mare decat unii lideri nationali. E firesc ca ei sa realizeze comunicare locala. De exemplu, Emil Boc a avut campania lui. A preluat si mesajul national, dar a adaugat si o importanta componenta locala.

Cum a fost relatia cu Alina Gorghiu?

Pot sa spun ca a evoluat destul de bine. Ne-am cunoscut in campania pentru presedintie din 2014 cand era purtator de cuvant al PNL si am lucrat bine. Si de-atunci nu ne-am mai vazut pana acum. Dupa aparitia clipului, m-am intalnit cu ea si i-am spus ca a fost un dezastru si ca trebuie sa nu-l mai promoveze, dar, din pacate, era prea tarziu. A realizat ca nu a fost ceva foarte bun.

Apoi, dupa doua saptamani, am realizat un clip pentru retelele sociale in care ea accepta ca s-au facut greseli. A fost foarte bine primit. Si in partid a fost bine primit. In sfarsit, presedintele partidului accepta ca s-au facut si greseli. Din pacate, Alina a recunoscut asta abia la jumatatea campaniei. Si a mai fost ceva, noi am mizat pe faptul ca lucrurile se vor intampla, ca mesajele vor fi duse mai departe si vor ajunge la oameni, dar a existat un blocaj. Mesajul "Schimbarea incepe cu noi insine" nu a fost asumat decat de o mica parte dintre liderii partidului. A existat un anume tip de energie coroziva si de neincredere la nivelul partidului si multi au hotarat sa mearga pe cont propriu.

Care a fost raportul de timpi de televiziune intre PNL si PSD?

Nici nu se compara. Cred ca raportul a fost de 80 la 20 in favoarea PSD. Au avut bugete mai mari, a fost o discrepanta majora.

De ce USR a fost mai prezent decat PNL pe Facebook?

Marea surpriza pentru mine nu a fost USR. Era firesc sa faca asta. Era canalul lor unde se afla publicul tinta si nu au avut foarte multi bani. Marea surpriza, in opinia mea, a fost PSD. A avut o campanie pe retelele sociale destul de eficienta. Contrar asteptarilor si a parerii generale ca Facebook e punctul lor slab, PSD a avut o armata de oameni care reactionau la tot.

Orice posta un liberal, sareau pe el cinci pesedisti, astfel incat primele comentarii la postare erau toate negative. Fenomen care in celalalt sens nu a functionat. In campania de pe retelele sociale am reusit sa facem cateva lucruri, dovada ca singurul public pe care PNL l-a castigat a fost reprezentat de studenti. Au fost sedusi de mesaje si nu au apucat sa fie dezamagiti.

Care a fost cea mai mare problema a PNL in aceasta campanie?

Cred ca credibilitatea. Dificultatea de a fi credibil a reprezentat un obstacol greu de trecut. Au venit dupa o groaza de evenimente si, mai ales, experienta cu USL care a fost greu de justificat.

Handicapul de credibilitate putea fi depasit de lideri puternici?

Da, un leadership puternic poate depasi un astfel de handicap. Din pacate, au fost destui lideri care in loc sa stea la Bucuresti s-au dus in teritoriu si asta s-a simtit. S-a simtit lipsa lor de pe ecranele televizoarelor. Pe de alta parte, niciun lider PNL nu avea o cota de incredere peste cea a partidului.

Pe cand la PSD, si acolo, Liviu Dragnea si Victor Ponta au cota de incredere sub cea a partidului, dar Gabriela Firea este peste cota de incredere in PSD, iar in campanie au folosit-o pe Gabriela Firea foarte bine. Daca e sa comparam scorurile de incredere ale primilor zece lideri de la PNL cu primii zece de la PSD o sa ajungem la concluzia ca liberalii au scos un procent bun la alegeri.

Ce impact a avut noua lege electorala asupra modului in care s-a facut campanie?

La jumatatea perioadei, 40% dintre romani nu stiau ca a inceput campania electorala. Nu am vazut nicaieri in lume asa ceva. E o democratie originala ca sa citez un clasic in viata. Sper ca in viitor lucrurile se vor rezolva. A fost nefiresc sa nu ai publicitate stradala. In opinia mea, publicul nu a fost informat.

As putea spune foarte usor ca a fost in interesul PSD sa existe aceasta lege. Cred ca panotajul stradal ajuta mai mult PNL pentru ca are un public urban. Cred ca a interzice un suport media important in comunicarea publica in timpul campaniei electorale este un act antidemocratic. Partea buna a legii a fost transparenta costurilor. Eram hotarat sa nu mai lucrez niciodata in comunicarea politica daca nu se rezolva aceasta problema.

Cati bani ati castigat la aceste alegeri?

Au speculat multi ca m-am imbogatit. Factura de campanie a fost de 327.000 de euro. Aceasta contine toate costurile de productie audio, video, productie digitala si productie pentru retele sociale, plus comisionul agentiei. A fost unul dintre cele mai mici bugete pe care le-am avut in campaniile electorale.

Veti mai fi tentat sa va ocupati de promovarea politica de acum inainte?

Nu stiu ce sa spun. Niciodata nu mi-am planificat. In grup, nu avem o divizie specializata pentru comunicare politica. Noi traim din comunicarea comerciala. Sunt momente in care ma implic, dar o fac pentru ca e modul in care aleg sa sustin o idee. Nu o fac pentru bani. Castigam mai putini bani decat din contractele comerciale. Riscurile de reputatie sunt foarte mari, dar nu pot sa stau pe margine. Si in cazul domnului Klaus Iohannis, si in cazul domnului Dacian Ciolos am considerat ca merita sa ma implic. Am crezut in ei.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#campanie parlamentare PNL, #gafe PNL campanie parlamentare, #Felix Tataru campanie parlamentare PNL , #eveniment