Romania, condusa provizoriu. Institutii cheie din Sanatate, Siguranta publica si Invatamant au sefi interimari

Duminica, 24 Ianuarie 2021, ora 00:03
5535 citiri
Romania, condusa provizoriu. Institutii cheie din Sanatate, Siguranta publica si Invatamant au sefi interimari
Sefii intermimari nu isi fac planuri pe termen lung FOTO Unsplash.com

Instututii cheie din domeniul Sigurantei nationale, Sanatatii si Invatamantului din Romania au conducere interimara. Spitale mari, Jandarmeria, Politia, cateva inspectorate scolare si prefecturi au sefi numiti pe o perioada de cel mult cateva luni.

Majoritatea acestor institutii au fost "decapitate" de scandaluri publice rasunatoare. Alti sefi au demisionat din cauza unor presiuni politice sau din interior.

Dupa un interimat de cateva luni, unii dintre cei care asigura provizoratul vor ramane cel mai probabil pe functii. Altii raman doar pana sunt gasiti sefii competenti sau agreati.

Sistemul sanitar, zguduit de demisii si demiteri de manageri

Spitale mari din Romania au ramas fara conducere in plina pandemie de coronavirus. Iar acest lucru s-a intamplat fie din cauza ca managerii nu si-au facut bine treaba, fie ca pur si simplu acestia au plecat dupa ce au constatat ca nu isi pot duce la indeplinire atributiile.

Expertii in politici sanitare spun ca faptul ca sistemul sanitar romanesc este intr-o situatie grea este si urmare a faptului ca profesionistilor care sunt pusi in fruntea spitalelor pentru o perioada de timp le este teama sa se implice in decizii pe termen lung, pentru ca stiu ca pot fi schimbati in orice clipa.

Razvan Chereches, profesor de sanatate publica la Universitatea Babes Bolyai, a spus intr-un interviu acordat Ziare.com ca pentru a fi director de spital, persoana respectiva trebuie sa fie de partea politica aflata la putere.

"In Romania, managerii de spitale sunt numiti la nivel politic. Noi avem un master de sanatate publica si o intrebare pe care o primesc frecvent: "Cum ajungi director de spital?" Si raspunsul meu este "in primul rand, trebuie sa fii in partidul potrivit". Acesta este raspunsul meu, de 15 ani", a explicat Chereches.

Spitalul Universitar din Bucuresti, fara iubita lui Oprescu

Unul dintre cele mai cunoscute spitale din Romania care are in prezent conducere interimara este Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. La comanda se afla acum Prof. Dr. Florin-Catalin Cirstoiu.

Spre finalul lunii aprilie 2020, conducerea Ministerului Sanatatii a aprobat incetarea contractului de management al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) pentru Adriana Nica, iubita lui Sorin Oprescu. Astfel ca Medicul Catalin Cirstoiu a venit la conducere pentru jumatate de an. Apoi, interimatul s-a prelungit.

Iubita lui Sorin Oprescu, demisa oficial din functia de manager al Spitalului Universitar

Ministerul Sanatatii decisese, de fapt, la finalul lunii martie, suspendarea contractului de management al Adrianei Nica.

Decizia a fost luata atunci in urma propunerii Corpului de Control al ministerului care arata intr-o nota ca, la nivelul unitatii sanitare, s-au constatat mai multe deficiente de management, dar si ca nu au fost luate masurile necesare pentru prevenirea infectarii cu noul coronavirus atat in randul pacientilor, cat si al personalului medical.

FOTO Cum a decurs prima zi de vaccinare anti-COVID la Spitalul Universitar din Capitala, unde rata de acceptare este de 100%. "Abia asteptam momentul vaccinarii"

Spitalul de Urgenta Piatra Neamt, ramas fara manager dupa ce a explodat sectia ATI

In seara zilei de 14 noiembrie 2020, o explozie puternica la sectia ATI a Spitalului de Urgenta Piatra Neamt a scos in evidenta problemele unui sistem medical bolnav.

Zece persoane intubate, bolnave de COVID-19, si-au pierdut viata. Medicul de garda care a intervenit pentru a-i salva pe pacienti a suferit arsuri grave. Acesta a fost transferat in Belgia pentru tratament.

Doua zile mai tarziu, Lucian Micu, manager interimar (la acea data) al Spitalului Judetean de Urgenta Neamt, a anuntat ca isi va inainta demisia marti, 17 noiembrie, din functia pe care o detine, ca urmare a incendiului petrecut la sectia de Terapie Intensiva a spitalului pe care il conduce.

Incendiul de la Neamt. Cum a lovit tragedia un sistem bolnav, subfinantat 30 de ani si tensionat la maxim de pandemia COVID

Manager interimar dat afara de la maternitate, pus manager interimar la un spital de copii

Un alt scandal a vizat si Spitalul Filantropia din Capitala. Primarul Nicusor Dan l-a dat afara pe managerul Dan Simpalean, in urma controalelor realizate de Curtea de Conturi la unitatea sanitara.

Simpalean, de profesie stomatolog, fusese numit de Gabriela Firea anul trecut in functie, iar recent presa a scris despre o serie de achizitii la supra-pret facute de acest spital.

Vineri, 22 ianuarie 2021, Primaria Ploiesti a anuntat ca fostul manager al Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, Dan Stefan Simpalean, va prelua, incepand cu data de 29 ianuarie, conducerea interimara a Spitalului de Pediatrie Ploiesti.

"Alegerea noului manager al Spitalului de Pediatrie Ploiesti are la baza competenta si experienta in domeniul managerial, doctorul Simpalean Dan Stefan avand specializare in domeniul managementului serviciilor de sanatate. Doctorul Simpalean este si consilierul meu pe probleme de sanatate. Imi doresc la nivelul Spitalului de Pediatrie Ploiesti realizarea unor proiecte viabile si eficiente, care sa asigure dezvoltarea acestui domeniu de interes la nivel local", se arata in informarea Primariei.

Spitalul care a transformat Suceava in Lombardia Romaniei are conducere interimara

Pandemia de coronavirus din Romania a zguduit municipiul Suceava, devenit in doar cateva zile Lombardia Romaniei din punctul de vedere al numarului de infectari. Orasul a fost bagat in carantina in urma unor gresli grave.

Pe 23 martie, cand s-a inregistrat la Suceava primul deces din cauza coronavirusului, se stia deja ca Spitalul Judetean este focar de infectie. O parte din personalul medical se afla in izolare sau era deja confirmat cu infectie cu coronavirus.

Insa atunci a fost ziua in care s-a produs una dintre cele mai grave greseli din lungul sir de erori din aceasta perioada. Tot personalul medical a fost chemat la lucru, de catre directorul medical al institutiei. Medici, asistente, infirmiere au fost amenintati cu un ordin de ministru inexistent si li s-a cerut sa se prezinte la spital chiar daca se aflau in izolare sau daca erau confirmati cu coronavirus.

Ministerul Sanatatii dezvaluie haosul pe care l-a gasit la spitalul din Suceava

Directorul spitalului a fost inlocuit cu medici militari.

In acest moment, la conducerea interimara a spitalului se afla Dr. Marius Gramada.

Politia Romana, decapitata de un interlop ucis

Inspectoratul General al Politiei Romane se afla acum sub comanda interimara a chestorului Eduard Miritescu, fostul adjunct al lui Liviu Vasilescu, managerul care si-a dat demisia din cauza scandalului provocat de uciderea interlopului Emi Pian.

De fapt, demisia chestorului a venit dupa ce in spatiul public au aparut imagini cu sefi din Politie care au mers sa negocieze termenii inmormantarii interlopului, in miez de noapte, la o biserica din Bucuresti.

VIDEO Imagini de la intalnirea dintre sefii Politiei Romane si liderii clanului Duduianu. Cele doua parti ar fi discutat conditiile inmormantarii capului interlop Florin Mototolea

FOTO VIDEO Cum au "decapitat" interlopii Politia Romana. Florin Mototolea l-a schimbat pe seful IGPR din mormant

Jandarmeria, condusa interimar de colonelul Alin Mastan

Jandarmeria Romana are, din 20 octombrie 2020 un nou sef: colonelul Alin Mastan. Acesta condusese pana la acel moment Jandarmeria Capitalei si a fost imputernicit la comanda IGJR dupa ce mandatul fostului sef, Bogdan Enescu, a expirat.

In plus, colonelul Bogdan Enescu este urmarit penal de DNA dupa ce si-ar fi pus din pix mai multe ore suplimentare in perioada starii de urgenta.

Alin Mastan, a fost la conducerea Jandarmeriei din Bucuresti inclusiv in timpul protestului din 10 august 2018, dar nu a coordonat operativ interventia, pentru ca s-ar fi aflat in concediu.

Si adjunctii Jandarmeriei Romane au fost schimbati din functie. Colonelul Liviu Uzlau si Alexandru Toba, fost sef al Jandarmeriei Caras-Severin, fac parte acum din conducerea Jandaremiei Romane.

Comandantul jandarmilor la protestul Diasporei: Interventia a fost oportuna. Imi asum tot, niciun moment nu am scapat de sub control situatia

Prefectul interimar din Buzau si-a dat demisia. Institutia, condusa interimar de subprefect

Incepand din 7 ianuarie, Prefectura din Buzau are un nou prefect interimar, dupa ce fostul prefect interimar, Leonard Dimian, a demisionat.

Astfel, conducerea Institutiei Prefectului - Judetul Buzau va fi asigurata de Alecu Vasile, unul dintre cei doi subprefecti.

Dimian a fost numit prefect de Buzau in decembrie 2019, la propunerea ALDE, conform presei locale. El a preluat mandatul venind din postul de subprefect.

Alecu Vasile va detine functia de prefect interimar, pana la o noua decizie a Guvernului, care va desemna un nou sef la Casa Alba, printre favoriti fiind preotul Viorel Holban, fost primar al municipiului Ramnicu Sarat si subprefectul Adina Moiseanu, scrie jurnaluldebuzau.ro.

Inspectorate scolare - in interimat, directori de scoli - demisi

Interimatul se practica si in Educatie. Mai multe Inspectorate Scolare din tara au sefi interimari dupa schimbarea din functie sau expirarea mandatului predecesorilor.

Incepand de luni, 18 ianuarie 2021, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Mures are un nou sef dupa schimbarea din functie a lui Claudiu Bindila.

Potrivit presei locale, noul Inspector scolar general, Sabin Pascan, fostul adjunct al institutiei, este numit politic, la fel ca si cel de la care a preluat functia.

Pascan a fost numit inspector scolar general "prin detasare in interesul invatamantului", precizeaza "conducerea ISJ Mures" (care e... el), intr-un comunicat de presa. In fapt, numirea a fost facuta printr-un Ordin de ministru emis in urma cu 10 zile si are la baza, la fel ca in cazul directorilor de scoli inlocuiti, faptul ca Bindila ocupa functia prin detasare, detasarea fiind pana in 9 ianuarie 2021, iar liberalii au anuntat ca vor ca toate conducerile scolare (si a inspectoratelor) sa fie numite in baza unor concursuri, pe criteriul competentei, scrie msnews.ro.

Insa, in afara de aceasta problema, in Romania, aproximativ 1.000 de directori de unitati scolare au fost schimbati din functie. Intr-un interviu acordat Stirile Pro TV, ministrul a explicat ca schimbarea directorilor de scoli a fost realizata deoarece, in 9 ianuarie, acestora le-a expirat perioada de detasare, conform legii.

Acestea nu sunt singurele institutii conduse provizoriu, in Romania. Expertii sunt de parere ca cei numiti interimar pe cateva luni sau cativa ani nu vor fi interesati sa faca planificari pe termen lung.

Liderii jandarmilor batausi din 10 august sunt bine infipti in functii si la un an de la protestul diasporei: Sindile redevine No 2 in Jandarmeria Romana

Maiorul care a ordonat violentele jandarmilor din 10 august a fost avansat director general al Jandarmeriei Bucuresti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#management interimar, #spitale, #probleme in spitale, #Politia Romana, #liviu vasilescu , #eveniment