UPDATE Mihai Chirica, trimis in judecata pentru abuz in serviciu. Primarul Iasiului a fost inculpat oficial in "dosarul Skoda"

Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 17:14
5323 citiri
UPDATE Mihai Chirica, trimis in judecata pentru abuz in serviciu. Primarul Iasiului a fost inculpat oficial in "dosarul Skoda"
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iasi, trimis in judecata FOTO Facebook

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iasi, a fost trimis in judecata miercuri, 27 ianuarie, de catre procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, sub acuzatia de abuz in serviciu.

UPDATE 17.12 Mihai Chirica a declarat ca a aflat din mass-media de trimiterea in judecata si ca are incredere in actul de justitie. Mai mult, spune ca "va colabora pentru a-si demonstra nevinovatia".

"Am aflat din mass-media de faptul ca mai multi demnitari si angajati ai Primariei Municipiului Iasi, printre care si eu, au fost trimisi in judecata in dosarul contractarii serviciilor de leasing pentru patru autoturisme. Opinia publica trebuie sa stie ca in acest caz, deschis in urma unei plangeri, inclusiv Directia Nationala Anticoruptie a facut verificari minutioase, inca din 2013, timp de circa sase ani, constatand ca nu exista fapte de coruptie in competenta sa.

In plus, mai multe expertize, inclusiv ale Curtii de Conturi, precum si instantele de judecata au demonstrat ca nu exista niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care ma simt surprins de aceasta decizie", a spus, prin intermediul unei informari de presa, primarul Mihai Chirica.

"Asa cum am spus intotdeauna, am incredere deplina in actul de justitie si vom colabora cu judecatorii astfel incat sa ne dovedim nevinovatia cat mai repede. Personal, pentru a nu afecta imaginea orasului nostru, am dorinta ca acest proces sa fie cat mai scurt si rog instanta sa solutioneze acest dosar cu intelepciune si celeritate", a spus primarul Mihai Chirica.

Stire initiala

Acuzatia care il vizeaza pe Chirica vizeaza fapte din 2013, atunci cand actualul edil era viceprimar al Iasiului si avea "drept plin" de semnatura, in conditiile in care il inlocuia pe primarul Gheorghe Nichita. Prejudiciul estimat este de circa 503.000 lei.

Primaria Iasi a contractat patru autoturisme Skoda, in conditiile in care la acel moment autoritatile publice din Romania nu aveau voie sa achizitioneze masini in leasing operational.

Primaria Iasi nu s-a constituit parte civila in proces, afirmand ca nu s-a constatat niciun prejudiciu.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata:

  • Gheorghe Nichita, fostul edil
  • Tomorug Petru Dumitru, la data faptei director executiv al Directiei Tehnice si Investitii din cadrul unitatii administrativ-teritoriale Municipiul Iasi, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu.
  • Florescu Dopina, la data faptei sef al Serviciului Juridic din cadrul unitatii administrativ-teritoriale Municipiul Iasi, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu.
  • Chisca Costica - Eugen, la data faptei sef al Serviciului Administrativ din cadrul unitatii administrativ-teritoriale Municipiul Iasi, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, potrivit Hotnews.ro.

Potrivit procurorilor, in perioada februarie - mai 2013, Mihai Chirica "a aprobat mai multe documente prin care se solicita "achizitionarea a patru autoturisme cu un grad de operativitate ridicat si dotate corespunzator", aproband ulterior si Caietul de sarcini privind furnizarea" acestora prin leasing operational. In document au fost "inserate specificatii tehnice proprii unui anume producator si unei anume marci, respectiv ale marcii Skoda", arata procurorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. O tumoră de 8 cm îi ”fura” lumina din ochi VIDEO
Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. O tumoră de 8 cm îi ”fura” lumina din ochi VIDEO
Un adolescent de 14 ani a fost operat de o tumoră gigant orbitară de 8 centimetri, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi. Reprezentanţii Spitalului Clinic de...
Protest în Piața Victoriei față de modul în care se judecă accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri
Protest în Piața Victoriei față de modul în care se judecă accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri
Zeci de persoane şi-au anunţat participarea la un protest programat sâmbătă, începând cu ora 19:00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Organizatorii sunt nemulţumiţi de modul în care...
#mihai chirica, #Iasi, #dosarul skoda, #abuz in serviciu, #judecata , #eveniment