Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Otravirea lui Navalnii nu poate ramane nepedepsita, avertizeaza mai multi ministri de externe din UE

Luni, 12 Octombrie 2020, ora 13:54
2231 citiri
Otravirea lui Navalnii nu poate ramane nepedepsita, avertizeaza mai multi ministri de externe din UE
Alexei Navalnii FOTO Facebook/Aлексей Навальный

Otravirea disidentului rus Aleksei Navalnii nu poate ramane fara un raspuns, au avertizat luni mai multi ministri de externe din Uniunea Europeana, inaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) de la Luxemburg, transmite dpa.

Seful diplomatiei germane Heiko Maas, care este si reprezentantul presedintiei Consiliului UE, care impreuna cu omologul sau francez Jean-Yves Le Drian a propus saptamana trecuta noi restrictii contra Rusiei, a afirmat ca "acum este clar, obiectiv vorbind, ca exista o incalcare a Conventiei privind armele chimice, una care nu poate ramane fara consecinte".

In lumina concluziilor Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) conform carora a fost folosit agentul neurotoxic Noviciok, ministrul de externe roman Bogdan Aurescu a afirmat ca "este timpul potrivit pentru adoptarea rapida a unor sanctiuni".

"Si, asa cum poate va amintiti, chiar inainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 21 septembrie, Romania, alaturi de Polonia, de Danemarca si de statele baltice, au cerut sanctiuni, daca Rusia nu desfasoara o ancheta corecta, impartiala, transparenta si cuprinzatoare cu privire la otravire si daca Rusia nu coopereaza cu OIAC", a spus Aurescu, potrivit Ministerului Afacerilor Externe roman.

Potrivit ministrului roman, numeroase state membre sprijina adoptarea unor sanctiuni contra Rusiei.

La randul sau, ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto a spus ca este "foarte important" ca in reuniunea CAE de luni sa se ajunga la un punct de vedere comun in cazul Navalnii.

Aleksei Navalnii, cunoscut pentru anchetele sale anticoruptie ce vizau elita politica rusa, s-a simtit rau pe 20 august in timp ce se intorcea cu o cursa aviatica din orasul Tomsk spre Moscova si a fost internat de urgenta la Omsk, un alt oras din Siberia, inainte de a fi evacuat spre Berlin, dupa lungi dispute intre sustinatorii sai si medicii rusi.

In Germania s-a ajuns la concluzia ca in cazul lui Aleksei Navalnii a fost vorba despre o otravire cu Noviciok, o substanta neurotoxica dezvoltata de fosta Uniune Sovietica in scopuri militare.

Moscova a respins aceasta posibilitate, in pofida concluziilor in acest sens ale unor laboratoare din Germania, Franta si Suedia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
Premierul ungar Vikor Orban a afirmat vineri, 19 aprilie, că oficialii care conduc instituţiile UE trebuie înlocuiţi după alegerile europarlamentare, întrucât nu merită încă o şansă,...
#navalnii, #otravire, #Uniunea Europeana, #ministri de externe , #eveniment