Psihiatrul Ion Vianu, despre cazul Caracal: Cum poti trai gard in gard cu un criminal si sa nu stii

Miercuri, 07 August 2019, ora 22:52
24333 citiri
Psihiatrul Ion Vianu, despre cazul Caracal: Cum poti trai gard in gard cu un criminal si sa nu stii
Foto: FILTM

Atunci cand un criminal, mai ales unul atat de atroce, de felul celui din Caracal, este devoalat, prima intrebare este aceasta: "Cum de nu si-au dat seama cei din jurul lui?". Si cum iese Romania din furia si neincrederea generalizate?

Sunt intrebari pe care i le-am pus psihiatrului Ion Vianu, incercand sa intelegem cum de un monstru ca Gheorghe Dinca a putut comite crime atroce si, in acelasi timp, sa duca o viata sociala cu aparente de normalitate: un vecin povestea chiar cum l-a ajutat Dinca, imprumutandu-i bani, iar altadata ajutandu-l cu o betoniera.

Cum se poate sa traiesti gard in gard cu un criminal si sa nu iti dai seama?

"In stadiul in care ne gasim, cele doua asasinate sunt, din pacate, confirmate, dar intrebarile carora trebuie sa li se raspunda sunt din ce in ce mai numeroase.

Pare exclus sa poti arde doua cadavre intr-o curte fara sa alarmezi un cartier intreg.

Daca este asa, de ce nu a existat nicio reclamatie? Oare oamenii astia sunt total nesimtiti? Sau le-a fost frica de ceva sau de cineva? Ma mira chiar ca presa nu si-a prea pus intrebarea.

Da, un asasin este o persoana foarte ascunsa, poate sa treaca drept un om de treaba, dar numai superficial. De aceea, eu sper ca ancheta se va largi la un studiu aprofundat al vietii si activitatii acestui ins, la relatiile lui, la modul sau de viata etc.

Personal, nu as exclude ipoteza ca individul a comis si alte omoruri si nicio posibila legatura cu traficul international de 'carne vie'".

Putem, din ce avem pana acum, sa extragem un profil psihologic?

"Cu siguranta nu s-a facut expertiza psihiatrica, ea ne va revela profilul psihopatologic al individului, dar ramane in personalitatea unui asemenea criminal o parte de neinteles pe care nicio expertiza nu o poate explica".

Esecul autoritatilor de a o salva pe Alexandra

"Greselile autoritatilor, politie, procuratura, arata sau o enorma incapacitate sau, ca si in cazul vecinilor, o indiferenta totala.

Dar pe mine ma ingrijoreaza cel mai mult ipoteza ca "organele" nu au vrut sa vada realitatea de frica. Frica de ce, de cine?"

Care sunt dedesubturile societatii romanesti?

"Concedierea unor comandanti nu este o masura apropriata in primul moment al anchetei. Ea poate fi chiar contraproductiva. Concedierile vin dupa lamurirea situatiei".

Starea de furie generalizata. Cum iese Romania din ea?

"Populatia este destabilizata, se simte parasita, are impresia ca este sau pe mainile unor imbecili, sau pe ale unor complici ai marelui banditism.

Parerea mea este ca presa trebuie sa fie mai activa.

Presa, s-a adeverit, poate ajuta Justitia punand adevaratele intrebari. Ea este mai putin greoaie, mai prompta, mai independenta de ierarhie.

Guvernul, prim-ministrul au datoria, daca se simt cu constiinta curata, sa nu pregete sa isi puna nicio intrebare, oricat de teribila ar fi ea.

Inclusiv de a face apel la experti straini, daca a pierdut increderea in expertii nostri".

Ion Vianu a emigrat in Elvetia in 1977, dupa ce s-a exprimat impotriva regimului comunist. A colaborat cu Radio Europa Libera, devenind una dintre vocile exilului. S-a implicat in miscarea pentru apararea Drepturilor Omului in Romania, impotriva abuzurilor politice ale psihiatriei de pretutindeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Caracal criminal profil Vianu , #eveniment