Realitatea lui Trump a devenit si a noastra. Impactul asupra Romaniei

Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 13:15
26004 citiri
Realitatea lui Trump a devenit si a noastra. Impactul asupra Romaniei
Donald Trump, noul presedinte american, e perceput ca un factor de instabilitate politica la nivel global

In discursul tinut in fata republicanilor, in Philadelphia, la o saptamana de cand e la Casa Alba, Donald Trump a folosit aceeasi retorica smechereasca, detasata de subiectul discutiei, cu o aplecare bolnavicioasa spre propria persoana.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, aparitia lui Trump e cu totul si cu totul iesita din comun, ceea ce face reactiile lui greu de analizat in mod rational.

Fiecare presedinte incearca sa-si pastreze echipa unita, sa transmita catre opinia publica un mesaj coerent, dar din primul moment in care a ajuns la Casa Alba, Donald Trump e in razboi cu toata lumea - cu propria echipa, cu propriul partid, cu presa si cu opozitia.

In plus, a inceput un conflict major cu metropolele americane, acuzandu-le ca ascund imigranti ilegali. Presedintele Mexicului a renuntat la o calatorie oficiala in SUA dupa ce Trump a semnat un ordin executiv in care declansa procedurile de construire a zidului la granita cu Mexicul: "un zid pe care-l vor plati mexicanii", a declarat el in mai multe randuri.

Pentru a intari aceasta promisiune a anuntat ca va impune o taxa de 20% din valoarea marfii pe toate importurile din Mexic. Asta inseamna, in primul rand ca schimburile comerciale se vor reduce semnificativ, vor disparea zeci de mii de locuri de munca la sud de granita, iar numarul emigrantilor va creste, nu va scadea. In al doilea rand, o taxa pusa pe importurile din Mexic inseamna marirea preturilor pentru americani. Deci ei vor plati pentru zid.

Trump a semnat ordinul de construire a unui zid intre SUA si Mexic

Mai mult, a starnit reactii dure din partea organizatiilor umanitare internationale, a unor personalitati publice si a socat intreaga lume prin masurile dure decise de inchidere a granitelor SUA atat imigrantilor si refugiatilor, cat si cetatenilor din sapte state musulmane.

Trump interzice intrarea in SUA a refugiatilor, dar si a cetatenilor din sapte tari musulmane - "Statuia Libertatii plange"

Singuratatea unui om de afaceri

Donald Trump e un presedinte care nu a iesit din logica de campanie. Si sunt semne ca nu va iesi prea curand. A declansat o ancheta asupra votului, fiind nemultumit de faptul ca desi a castigat alegerile, a pierdut votul popular la o distanta de 2,5 milioane de votanti fata de Hillary Clinton. In realitatea lui Trump, acest fapt se datoreaza unei conspiratii de fraudare a alegerilor.

E un drum dificil cel pe care a pornit Donald Trump. Provocarile la care va trebui sa raspunda necesita abordare strategica si aliati, pe cand el gandeste doar in termeni de afaceri. Un om de afaceri care-si propune sa castige mereu se afla in ipostaza de a fi singur si a avea multi inamici, prietenii fiind nevoit sa-i plateasca tot mai scump. In politica, o astfel de atitudine e sinucigasa pentru ca aici cel mai bine functioneaza teoria compromisului.

Sa ne amintim ca George W. Bush, pentru a ataca Irakul, a avut nevoie de o poveste care sa para adevarata, cea cu armele de distrugere in masa, si de aliati, Tony Blair a impins Marea Britanie in razboi, iar SUA a fost sprijinita si de partenerii din NATO, printre care si Romania. Au murit oameni, mii de oameni, intr-un conflict care s-a dovedit in cele din urma ca a fost inventat. Ce se va intampla cand Donald Trump va avea nevoie de aliati pentru a raspunde la o noua provocare?

Romania depinde de ce fel de relatie va avea Trump cu Putin

Si aceasta e una dintre putinele intrebari pe care comportamentul sau le genereaza. O alta ar fi ce efect va avea politica sa asupra Romaniei?

In primul rand, ca masura de siguranta, ar trebui sa crestem cheltuielile militare la 2% din PIB, asa cum ne-am angajat prin tratatul de aderare la NATO.

Discutia privind contributia statelor membre va fi una extrem de populara pentru Trump si dificila. Noul presedinte american va face mare caz de cele doua procente. In al doilea rand, securitatea Romaniei va depinde extrem de mult de relatiile dintre Donald Trump si Vladimir Putin.

Daca noul presedinte american va face compromisuri in fata liderului de la Kremlin, influenta Rusiei asupra Romaniei va deveni mai mare si asta se va observa rapid in politica, in economie si in relatia cu Republica Moldova. Daca Donald Trump nu va face pasi inapoi din Europa, atunci se poate spera la un echilibru in zona, cel putin in primul mandat al lui Donald Trump.

Inceputul la Casa Alba al lui Donald Trump a raspuns doar la intrebarea daca va fi un alt fel de presedinte decat cel din campania electorala. Din pacate, nu va fi, iar SUA, ca si restul lumii, vor trebui sa invete sa se descurce in noua realitate, cea asemanatoare cu a unui reality-show.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Donald Trump zidul mexican, #Trump Putin relatie, #Trump Romania stabilitate , #eveniment