Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alegeri prezidentiale in Republica Moldova. Maia Sandu a castigat primul tur de scrutin, dupa numararea a 99,95% din voturi

Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 10:34
15163 citiri
Alegeri prezidentiale in Republica Moldova. Maia Sandu a castigat primul tur de scrutin, dupa numararea a 99,95% din voturi
FOTO Facebook/Maia Sandu, Igor Dodon

Candidata opozitiei din Republica Moldova, Maia Sandu, a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale. Dupa ce initial a fost data pe locul al doilea la votul din tara, scorul s-a modificat simtitor, dupa ce Comisia Electorala Centrala a inceput sa proceseze rezultatele votului din diaspora. Locuitorii din Chisinau au votat majoritar cu Maia Sandu.

UPDATE 10.35 Cele mai multe voturi in dependenta de repartizarea teritorial-administrativa au fost luate de Igor Dodon in UTA Gagauzia. Candidata Maia Sandu a fost sustinuta de cei mai multi dintre alegatori in raionul Ialoveni, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorala Centrala, citate de Unimedia.info.

Scrutinul prezidential s-a desfasurat intr-o maniera libera, fara incidente majore, a anuntat Comisia Electorala Centrala (CEC), citata de TRM.

UPDATE 10.14 Candidatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a castigat, duminica, primul tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorala Centrala (CEC), dupa numararea voturilor din 99,95% din sectiile de votare din tara.

Maia Sandu a obtinut victoria in alegeri cu 36,15% de voturi, devansandu-l pe presedintele in exercitiu, socialistul Igor Dodon, care a fost votat de 32,62% din electorat. Pe urmatoarele locuri s-au clasat Renato Usatii (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,90%, Violeta Ivanov (Partidul Politic "Sor"), cu 6,49%, Nastase (Partidul Politic "Platforma Demnitate si Adevar"), cu 3,26%, Octavian Ticu (Partidul Politic "Partidul Unitatii Nationale"), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37%, si Dorin Chirtoaca (Blocul electoral Unirea) 1,20%.

CEC a centralizat, de asemenea, voturile din 99,28% din cele 139 de sectii de votare din strainatate. Candidatul PAS s-a impus detasat in diaspora, obtinand 70,10% din voturi, in timp ce Igor Dodon s-a clasat doar al treilea cu 3,65% din voturi. Pe pozitia a doua s-a situat candidatul Renato Usatii (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 17,27%.

Pentru ca niciunul dintre candidati nu a intrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu si Igor Dodon se vor infrunta in turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.

La alegerile din Republica Moldova s-au prezentat 1.364.597 alegatori din totalul celor 3.287.140 cetateni cu drept de vot. Procentul de prezenta la vot a fost de 42,76%.

Vor intra in turul al doilea

Dupa procesarea a 99,50% dintre procesele verbale si numararea a 1.342.259 dintre voturi, candidata din partea PAS, Maia Sandu a obtinut cele mai multe voturi in turul I al alegerilor prezidentiale, fiind urmata de Igor Dodon si Renato Usatii. Maia sandu si Igor Dodon vor intra in turul al doilea.

UPDATE: Astfel, Maia Sandu a obtinut 35,94% dintre voturi, Igor Dodon - 32,75%, iar Renato Usatii - 16,94%. Candidata din partea Partidului Sor, Violeta Ivanov, a acumulat 6,52% dintre voturi, relateaza Unimedia.

Andrei Nastase a fost votat de circa 43 de mii de cetateni, ceea ce constituie 3,26%, iar Octavian Ticu a obtinut 2% dintre voturi.

Tudor Deliu si Dorin Chirtoaca au acumulat 1,38 si respectiv 1,19% dintre voturi.

Presedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a intrunit cel putin jumatate din voturile alegatorilor ce au participat la alegeri. Daca nu este indeplinita aceasta conditie, se organizeaza al doilea tur de scrutin, la care participa primii doi clasati.

Cum a votat diaspora

Mai mult, in voturile diasporei, Igor Dodon nici macar nu este pe locul al doilea, ci s-a clasat abia al treilea. Pe locul al doilea este Renato Usatii, actualul primar din Balti, un candidat controversat, populist, dar care si-a facut campanie cu un discurs anti-Dodon, transite Digi 24.

Chisinaul a votat cu Maia Sandu

Alegatorii din capitala Republicii Moldova au votat majoritar tot cu Maia Sandu. Candidata opozitiei proeuropene a castigat categoric la Chisinau in fata lui Igor Dodon, avand 45,20 la suta din voturi, in timp ce Igor Dodon a luat 34,17 la suta din sufragii. Pe locul al treilea s-a clasat Renato Usatii cu 9,55 la suta din voturile alegatorilor din Capitala.

Dupa centralizarea rezultatelor proceselor-verbale din 107 din cele 139 de sectii de vot din diaspora, Maia Sandu avea 68,01 la suta din voturile diasporei, fiind urmata de Renato Usatii, cu 18,42 la suta din voturi, in timp ce Igor Dodon nu avea decat 4,48 la suta din sufragii.

In turul al doilea de scrutin, care va avea loc la 15 noiembrie, se vor infrunta, asadar, Maia Sandu si Igor Dodon, insa aceasta rasturnare de situatie adusa de votul din diaspora da sanse noi candidatei opozitiei prooccidentale.

Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercuri că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, pe motiv că ar fi...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#maia sandu, #Igor Dodon, #alegeri prezidentiale Republica Moldova, #rezultate , #eveniment