Sarbatori religioase - 18 octombrie. Povestea Sfantului Apostol si Evanghelist Luca

Duminica, 18 Octombrie 2020, ora 07:04
8393 citiri
Sarbatori religioase - 18 octombrie. Povestea Sfantului Apostol si Evanghelist Luca

Ortodoxe

Sf. Ap. si Evanghelist Luca; Sf. Mc. Marin cel Batran

Duminica a 20-a dupa Rusalii

Greco-catolice

Duminica 20 dR. Sf. ap. si ev. Luca

Romano-catolice

Duminica a 29-a de peste an

Sf. Luca, ev.

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca este pomenit in calendarul crestin ortodox la 18 octombrie.

Sfantul Evanghelist Luca era din Antiohia Siriei, de profesie medic. A avut parte de o educatie deosebita, cunostea bine limba greaca si avea cunostinte in domeniul artelor plastice, fiind cel dintai care a zugravit o icoana a Maicii Domnului, purtand in brate pe Pruncul cel mai inainte de veci, pe Iisus Hristos.

Sfantul Luca a pictat pe lemn si chipurile sfintilor Apostoli Petru si Pavel, punand astfel temei traditiei zugravirii sfintelor icoane in Biserica.

Este autorul a doua dintre cartile Noului Testament: Evanghelia care ii poarta numele si cartea Faptele Sfintilor Apostolilor. A fost martor al propovaduirii Domnului si al patimilor Lui.

Sfantul Evanghelist Luca a fost unul din cei saptezeci de apostoli, despre care chiar el pomeneste in Evanghelia sa: "A aratat Domnul si pe multi altii saptezeci si i-a trimis, cate doi, inaintea fetii Sale, in toata cetatea si locul". Fiind in aceasta randuiala apostoleasca, Sfantul Evanghelist Luca, prin propovaduirea sa, pregatea calea Fiului Lui Dumnezeu, incredintand multimile ca Mesia, Care era asteptat, a venit in lume.

Inviind Hristos, pe cand Sfantul Apostol Luca si Sfantul Apostol Cleopa mergeau in Emaus si vorbeau intre ei cu jale despre patimirile iubitului lor invatator, S-a aratat si apropiindu-se de dansii, le-a zis: "Ce sunt cuvintele acestea pe care le schimbati unul cu altul in drumul vostru? Iar ei s-au oprit, cuprinsi de intristare" (Luca 24; 17). Si a fost atunci calator Sfantul Apostol Luca impreuna cu Acela Care a zis pentru Sine: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata" (Ioan, 14; 6).

Sfantul Luca facea parte din comunitatea crestinilor din Ierusalim in momentul convertirii lui Saul, care avea sa devina Sfantul Apostol Pavel, si i-a devenit, in scurta vreme, insotitor in calatoriile misionare si pe perioada detentiei romane a acestuia. Intalnirea Sfantului Evanghelist Luca cu Sfantul Apostol Pavel a avut loc la Troa (Fap. 20; 5-6), dupa cele trei luni petrecute de Sfantul Pavel in Grecia. (sursa: vol. "Vietile Sfintilor")

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#sarbatori religioase, #apostolul luca, #octombrie , #eveniment