Seful FBI: Parteneriatul cu SRI este unul dintre cele mai bune pe care le avem in lume

Marti, 03 Martie 2015, ora 18:11
4223 citiri
Seful FBI: Parteneriatul cu SRI este unul dintre cele mai bune pe care le avem in lume
Foto: B1TV

Parteneriatul cu Serviciul Roman de Informatii (SRI) este unul dintre cele mai bune pe care Biroul Federal de Investigatii al SUA le are in intreaga lume, a declarat directorul FBI, James Comey, marti, la finalul discutiilor avute cu directorul SRI, Eduard Hellvig.

Directorul FBI l-a felicitat pe Eduard Hellvig pentru numirea in functia de director al SRI si a tinut sa adreseze multumiri speciale prim-adjunctului SRI, Florian Coldea, in contextul intalnirii pe care cei doi au avut-o la Washington la inceputul directoratului lui Comey, precum si adjunctilor directorului SRI, Ion Grosu si Dumitru Cocoru.

"Aceasta este prima mea vizita la Bucuresti de la preluarea functiei de director FBI, in toamna anului 2013. Predecesorul meu, Bob Mueller, a facut ultima vizita la Bucuresti in 2011. El a subliniat ca tarile noastre au o relatie de colaborare esentiala in lupta impotriva terorismului si infractionalitatii. Fara indoiala, acel lucru era adevarat atunci si a devenit chiar mai adevarat acum, pentru ca parteneriatul nostru s-a dezvoltat in ultimii trei ani. (...) Sunt privilegiat sa ma aflu aici pentru a sarbatori unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul in intreaga lume", a subliniat directorul FBI.

James Comey s-a referit in continuare la forta parteneriatului dintre FBI si SRI, punctand faptul ca pentru ambele institutii combaterea criminalitatii cibernetice ramane o prioritate de top.

"Criminalitatea informatica este una dintre prioritatile cheie ale FBI si stiu ca este si una dintre prioritatile cheie ale dumneavoastra. Infractorii care isi desfasoara activitatea pe internet pot cauza pagube in intreaga lume, pentru ca ne-am conectat in totalitate vietile la internet. (...) Este foarte important sa colaboram, sa comprimam lumea, asa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetatenii. Alaturi de colegii din Romania facem eforturi sa identificam si sa aducem in fata justitiei infractori cibernetici cunoscuti, vinovati de inselarea a mii de persoane din toata lumea", a mai declarat directorul FBI.

Directorul FBI s-a intalnit cu Iohannis si Ponta, inainte de sedinta CSAT (surse)

Comey a adaugat ca o alta componenta importanta a colaborarii FBI-SRI o reprezinta schimbul constant de informatii privind "contraspionajul, lupta impotriva terorismul, a coruptiei si a criminalitatii organizata transnationala".

"In 2013, eforturile noastre comune au dus la arestarea si extradarea a doi romani din SUA in Romania, sub acuzatii de evaziune fiscala si spalare de bani. Speram sa colaboram mai mult in acest domeniu", a afirmat directorul FBI.

Comey s-a referit si la cresterea nivelului de expertiza in baza stagiilor de pregatire derulate intre cele doua institutii.

"Din 2013 pana in prezent, FBI a oferit omologilor romani pregatire in negocierea in situatii de criza, aplicarea legii in contexte multiculturale, dispozitive explozive improvizate si interzicerea traficului ilicit de materiale nucleare si radiologice.

In aceasta luna, FBI pregateste doi ofiteri romani in contracararea de activitati teroriste. Ofiterii din institutiile de aplicare a legii si din serviciile de informatii din Romania au efectuat stagii de practica la centrul nostru de pregatire in domeniul criminalitatii informatice din Pittsburgh, Pennsylvania. In SUA, ofiterii din institutiile de aplicare a legii din intreaga lume, inclusiv din aceasta tara extraordinara, se pregatesc impreuna la Academia Nationala a FBI de la Quantico, statul Virginia. Din 1995 pana in prezent, 32 de ofiteri romani au absolvit Academia Nationala", a precizat directorul FBI.

Comey a adaugat ca, totodata, "multi ofiteri romani s-au pregatit la Academia Internationala de Aplicare a Legii (ILEA) din Budapesta".

"Anul trecut, la cursuri despre activitatile de aplicare a legii, negociere in situatii de criza si supravietuire tactica si in mediul urban, in cadrul ILEA", a aratat directorul FBI.

James Comey a spus spre finalul declaratiei sale ca "schimbarea pe care a adus-o Internetul in lumea noastra este infinit mai mare decat cea adusa de John Dillinger (spargator de banci american din anii '30 - n.red.) ".

"Infractionalitatea cibernetica ne face pe toti vecini, pentru ca amenintarea se propaga cu viteza luminii. Pentru a raspunde acesteia trebuie sa comprimam lumea si sa devenim cu adevarat o comunitate globala de aplicare a legii", a explicat directorul FBI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#director FBI SRI Hellvig, #director FBI Comey Bucuresti , #eveniment