Tv Ziare.com: Romanii au facut o descoperire revolutionara - telocitele

Luni, 30 August 2010, ora 14:45
8695 citiri
Tv Ziare.com: Romanii au facut o descoperire revolutionara - telocitele

Cercetarea este un domeniu inca activ in Romania, iar succesele inregistrate sunt extraordinare avand in vedere finantarea pe care o primesc institutele romanesti.

Acad. L.M. Popescu, directorul general al Institutului National de Patologie "Victor Babes" si seful Departamentului de Medicina Celulara si Moleculara al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti este "parintele" unei descoperiri revolutionare - telocitele.

Acestea sunt un tip de celule ce, desi exista in organism dintotdeauna, nu fusesera descoeprite pana acum. Telocitele au si un rol foarte important - ele sunt celule ajuta ale celulelor stem, cele care contribuie la regenerarea tesuturilor.

"Telocitele nu au fost descrise de nimeni inaintea noastra. Sunt foarte importante pentru viiorul imediat si pe termen mediu in medicina pentru ca sunt celule ajutatoare ale celulelor stem", a spus, la Tv Ziare.com, Acad. L.M. Popescu.

Acesta a amintit si de performatele extraordinare ale Institutului "Victor Babes", fiind propus de 19 ori pentru premiul Nobel pentru Medicina.

Satisfactia in cercetare inseamna ceva mai mult decat bani

Cum fondurile sunt putine, satisfactia unui cercetator sta in "ceva mai mult decat bani", a mai spus acad. L.M. Popescu. Cat despre implicarea companiilor farmaceutice in proiecte de cercetare, acesta spune ca se intampla foarte rar, deoarece nu asa obtin profit, ci din distribuirea de medicamente.

Cat despre salarii, acad. L.M. Popescu spune ca exista norocosi care castiga pana la cateva mii de euro, dar si altii mai putin norocosi care nu isi iau salariul deloc.

"Castigul este variat in funcie de valoare, de pozitie, de situatia concreta, e vorba de cateva mii de euro, dar exista institute de cercetare in care unii cercetatori nu-si iau leafa. Intamplator Babes are o situatie privilegiata pentru ca suntem o institutie care ne autofinantam si suntem o institutie de succes ca realizari personale, ceea ce inseamna ca obtinem fonduri.

Desi, aparent, institutul e sub indrumarea Ministerului Sanatatii, noi trebuie sa ne facem singuri rost de bani si de cele mai multe ori reusim, rolul ministerului fiind doar acela de a ne da indicatii si a ne controla tot timpul, lucru ce mi-e greu sa inteleg", a mai spus acad. L.M. Popescu.

Pentru un roman se cheltuie cu sanatatea mai putin de un dolar pe zi

Nu doar cercetarea sta prost la capitolul finantare, ci intreg sistemul medical. Astfel, pentru un roman se cheltuie pe zi mai putin de un dolar pentru sanatate, sub media globala.

"Se constata subfinantarea perpetua a sistemului de sanatate din Romania. Pentru fiecare om de pe Pamant se cheltuie in medie 1 dolar pe zi.

Daca veti face socoteala cat se cheltuieste in Romania pe cap de locuitor pe zi, veti vedea ca se cheltuieste mai putin de un dolar. Romania nu face parte din primele 100 de state ale lumii din punct de vedere al alocarii bugetului pentru sanatate", a mai spus acad. L.M. Popescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Acad L M Popescu decoperire medicina, #telocite celule stem , #eveniment