Ziare.com

Crucea Caraiman a intrat in Cartea Recordurilor - afla de ce

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 13:11

   

Crucea Caraiman a intrat in Cartea Recordurilor - afla de ce
Crucea Caraiman, un monument istoric construit intre anii 1926 si 1928 si situat pe Varful Caraiman, a fost desemnata cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan, potrivit site-ului Guinness World Record.

Crucea comemorativa a eroilor romani din Primul Razboi Mondial, situata pe Varful Caraiman din Muntii Bucegi, este un monument istoric clasat in grupa A (de valoare nationala si universala), potrivit Listei Monumentelor Istorice alcatuite de Ministerul Culturii.

Crucea Caraiman este situata la altitudinea de 2.291 metri, conform Guinness World Record. Monumentul are o inaltime de 39,5 metri si include un soclu din ciment de 8 metri.

Cunoscut si sub denumirea Crucea Eroilor, monumentul a fost ridicat pentru a cinsti memoria romanilor care au murit in Primul Razboi Mondial.

Crucea de pe Caraiman, dublata in nori

Monumentul a fost verificat de catre expertii Guinness pe 14 august 2013, se mai spune pe site-ul Guinness.

Crucea comemorativa a eroilor romani din Primul Razboi Mondial este situata in saua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului catre Valea Seaca, la altitudinea de 2.291 de metri, fiind unica in Europa atat prin altitudinea amplasarii, cat si prin dimensiuni, conform site-ului dedicat acestui monument.

Crucea este executata din profile de otel, fiind montata pe un soclu din beton armat placat cu piatra, inalt de 8 metri. In interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial generatorul de energie electrica ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Monumentul, realizat in cinstea eroilor prahoveni cazuti in Primul Razboi Mondial

Monumentul a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand si a Reginei Maria ai Romaniei, in perioada 1926 - 1928, "intru slava si memoria eroilor prahoveni cazuti in Primul Razboi Mondial, 1916-1918, pentru apararea patriei", asa cum sta scris pe placa comemorativa fixata pe partea nordica a soclului.

Potrivit documentelor de la vremea respectiva, realizatorii structurii metalice au fost Directia de Poduri din cadrul Directiei Generale CFR si sectiile L1 si L5 Sinaia, proiectantii - inginerii romani Teofil Revici si Alfred Pilder, iar dirigintele de santier - Nicu Stanescu.

Eroii din primul razboi mondial, comemorati la Crucea Caraiman

Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitectii Constantin Procopiu si Georges Cristinel, iar monumentul a fost inaugurat si sfintit pe 14 septembrie 1928, de sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.

Constructia monumentului a inceput in anul 1926 si s-a finalizat in august 1928. Regina Maria a urmarit indeaproape executia pana la finalizarea ei.

Soclul monumentului a fost realizat in anul 1930 din beton armat imbracat in piatra de calcar fasonata si ingrijit rostuita. Soclul a fost construit la doi ani dupa sfintirea Crucii, pentru o mai buna incastrare a ei, initial aceasta fiind introdusa direct in stanca.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5060 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu este ridicata de legionari?

Eu parca citisem ca a fost ridicata de legionari? Sau aia a fost daramata asa de mandrie, si ridicata o alta. Stie cineva?

 

Republica de la Ploiesti,ce va spune?

Cuza este fortat sa abdice in 1970,parca iar despre venirea vrincipelui Carol se vorbea in opozitie inca din 1869.La Ploiesti au fost cei mai mari opozanti iar un grup de oameni ,anti regalisti sau unit si au numit ceea ce sa chemat,republica de la Ploiesti.La Ploiesti au fost anti regalistii cei mai convinsi in permanenta iar ferdinand a construit aceasta cruce pentru ai impresiona si a inmuia spiritele.

Tovarasa Martorana, orice copil de clasa 7 stie ca Principele Carol

intii a venit in 1866 in urma unui plebiscit votat cu 97%. Contra au fost doar cei din Iasi. Cuza a fost surprins in pat cu amante, sotii de demnitari, prostituate.
Republica de la Ploiesti a fost stirnita de Candiano Popescu, erou de la 1877, care are si statuie in centrul Ploiestiului.
Republica de la Ploiesti a fost traita si descrisa de Caragiale in nuvela Boborul, cenzurata de bolsevici.

Au murit degeaba.

Ca astazi sa traiti bine. Ha Ha Ha.

 

A fost razboiul de intregire in care au murit vreo 500.000 de tineri

Bunicul a supravietuit.
Unde a fost tatal lui Ceausescu Nicolae nascut pe 26 ianuarie 1918?
Cu noua luni mai inainte, in aprilie 1917 frontul era in gradina lui bunicu, la Marasesti. Unde era tatal lui Ceausescu? La circiuma din Scornicesti?

Bravo Romaniei

Macar asa lumea sa ne aprecieze pentru ca Occidentul are numai cuvinte jignitoare la adresa noastra ca popor.Referitor la Cruce,aceasta este si simbolul crestinismului si arata inca odata faptul ca am fost crestini dintottdeauna.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor