CSM a dat aviz negativ pentru proiectul de desfiintare a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie

Joi, 11 Februarie 2021, ora 19:40
8440 citiri
CSM a dat aviz negativ pentru proiectul de desfiintare a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie

Consiliul Superior al Magistraturii a dat joi aviz negativ pentru proiectul de desfiintare a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, initiat de Ministerul Justitiei.

Avizul CSM, care are caracter consultativ a fost dat la finalul unei sedinte care a inceput in jurul orei 11:00 si in care au fost dezbateri intense si schimburi de replici imtre cei prezenti si ministrul Justitiei, Stelian Ion.

Au fost inregistrate 11 voturi impiotriva proiectului de si 8 in favoarea acestuia.

Sedinta de plen a CSM a avut opt puncte pe ordinea de zi, intre care Raportul de activitate al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie pe anul 2020 (2223/2021) si Proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (24763/2020).

In 4 ianuarie, ministrul Justitiei, Stelian Ion, declara ca este posibil ca in luna martie sa fie desfiintata Sectia pentru Investigarea Infractiunilor in Justitie, spunand ca urma sa solicite ca la prima sedinta a CSM sa fie pus pe ordinea de zi proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ.

"Nu am facut decat o mica modificare in sensul eliminarii unor articole din varianta initiala a proiectului, tocmai crea un fel de imunitati pentru magistrati. Nu ne dorim exces de nicio parte. Nu ne dorim exces nici in zona protectiei nejustificate a magistratilor de raspundere, nu ne dorim exces nici din partea presiunii puse, prin astfel de metode, asupra magistratilor cu, repet, zeci de dosare disciplinare, plangeri penale si o sectie care a fost perceputa in cadrul magistaturii negativ, pe buna dreptate, si nu doar in cadrul magistraturii si de catre organismele internationale si in cadrul MCV, Comisia Europeana care a analizat acest lucru", afirma atunci Stelian Ion.

Chestionat cand ar putea fi desfiintata Sectia speciala, ministrul Justitiei spunea: "Cred ca va trece destul de repede acest proiect. Luna martie mi se pare o luna in care sunt convins ca e posibil sa fie desfiintata efectiv aceasta sectie si dosarele sa fie repartizate. Ele nu se vor pierde, anchetele nu vor ramane nesolutionate, dar dupa fiecare materie, in functie de competenta fiecarui organ de Parchet, dosarele vor merge catre aceste unitati de Parchet".

Eveniment Quarterly Report

A fost stabilită data alegerilor din 2024. Jocurile care încurcă planurile PSD și PNL
A fost stabilită data alegerilor din 2024. Jocurile care încurcă planurile PSD și PNL
Liderii PNL și PSD au decis când vor avea loc alegerile din 2024 pentru Parlamentul European și cele locale. Alegerile europarlamentare vor fi organizate pe 9 iunie, când vor avea loc în...
Primarul fugar Cătălin Cherecheș refuză extrădarea. Ce le-a cerut autorităților germane
Primarul fugar Cătălin Cherecheș refuză extrădarea. Ce le-a cerut autorităților germane
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat joi seară, 30 noiembrie, că primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a refuzat să fie extrădat în România. Potrivit legii germane,...
#CSM, #ministerul justitiei, #aviz , #eveniment