Ziare.com

Cum s-a facut Marea Unire? Cu multa, foarte multa suferinta

de Petrisor Peiu, analist
Vineri, 01 Decembrie 2017, ora 07:10

   

Cum s-a facut Marea Unire? Cu multa, foarte multa suferinta
Petrisor Peiu
Unirea a venit la "pachet" cu o reformare a tarii unificate; la baza acestei reformari a stat un nou "pact social", bazat pe reforma agrara.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Pozitiva in esenta, respectiva reforma a adus cu ea costuri care, astazi, par insuportabile, dar pe care romanii de atunci si le-au insusit cu seninatate.

Citeste aici prima parte, despre pretul formarii Romaniei Mari

Profesorul Ioan Sabau-Pop, in studiul "Problematica proprietatii fostilor optanti unguri in actualitatea istorica si legislativa din Romania", arata cum, in urma internationalizarii conflictului dintre 367 de "optanti" (functionarii publici si proprietarii de dinainte de 1918 ai 80% din suprafetele de teren care au facut obiectul reformei agrare din Transilvania, functionari si proprietari care au optat pentru cetatenia maghiara dupa 1918) si statul roman, Romania a platit, prin Fondul Agrar, echivalentul a 100 tone de aur de 24 carate. In acel an, pretul aurului era de 20,67 USD/uncie ceea ce inseamna ca statul roman a platit aproximativ 73 milioane USD (valoare istorica), adica peste 15 milioane lire sterline.

Spre comparatie, PIB-ul Romaniei era, in 1930, de doar 280 milioane lire sterline ("South Eastern-European Monetary and Economic Statistics from the Nineteenth Century to World War II", elaborata de catre Banca Nationala a Romaniei, impreuna cu celelate banci centrale din Sud-Estul Europei), ceea ce inseamna ca statul roman a platit despagubiri pentru terenurile detinute de cetatenii maghiari in Romania o suma echivalenta cu 6% PIB-ul tarii din acel an!

12.339.249.230 lei a reprezentat suma pe care Guvernul Romaniei a imprumutat-o de la Banca Nationala pana in 1922 pentru aprovizionarea tarii secatuite dupa anii de ocupatie, necesitatea repunerii in functiune a serviciilor publice dezorganizate, reluarea productiei si realizarea unificarii monetare (retragerea din circulatie a coroanelor, rublelor si biletelor emise de autoritatile de ocupatie), ceea ce insemna, in acel an, 12% din PIB-ul national.

Banca Nationala a Romaniei considera astazi ca "mentinerea suspendarii convertibilitatii leului si decretarea cursului fortat, precum si includerea in stocul metalic a bonurilor de tezaur aur (octombrie 1919), ceea ce a dus la o acoperire din ce in ce mai slaba a leului, au determinat scaderea continua a cursului de schimb a monedei nationale. Prin urmare, in anii imediat urmatori, intreaga societate romaneasca a resimtit cotidian consecintele sacrificiilor Primului Razboi Mondial, respectiv:

  1. cresterea in proportii uriase a circulatiei monetare;
  2. manifestarea primei inflatii de la instituirea leului ca moneda nationala, adica cresterea masiva a preturilor cu intreaga gama de reactii sociale si devalorizarea in raportul cu valutele straine;
  3. lichidarea bazei monometaliste a leului"

La 27 iulie 1928, au fost adoptate mai multe legi, prin care Banca Nationala a fost autorizata sa contracteze un imprumut de sustinere, in valoare de 25 milioane USD, acordat de catre mai multe banci de emisiune, si sa cumpere nelimitat devize convertibile in aur. De asemenea, guvernul roman a fost imputernicit sa obtina un imprumut extern pana la valoarea de 250 milioane USD, a carui prima fractiune de 80 milioane USD sa fie intrebuintata pentru operatiunile de stabilizare a monedei, iar un avans pe termen scurt de maxim 20 milioane USD sa fie la dispozitia BNR pentru intarirea disponibilitatilor ei de schimb. Cei 250 milioane USD reprezentau 51 milioane lire sterline, adica 20% din PIB-ul anului 1928. Numai astfel s-a putut readuce convertibilitatea leului, cu pretul unui imprumut urias, contractat chiar inainte de declansarea marii crize din 1929-1933...

Concluzionand, Romania Mare a cheltuit, dupa unificare, sume colosale pentru implementarea acesteia:

  • 6% PIB pentru despagubirea "optantilor";
  • 12% PIB pentru unificarea monetara de pana la 1922;
  • 20% din PIB pentru sustinerea re-convertibilizarii leului (1928) dupa o perioada de un deceniu de "curs fortat", adica, in total, 158% dintr-un PIB anual!

Romania a trebuit sa suporte un efort financiar coplesitor de valoarea unui PIB pentru a sustine razboiul de intregire, a ramas cu datorii de 40% din PIB si a mai cheltuit inca 40% din PIB pentru implementarea Unificarii, in primii 10 ani. Practic, in total, efortul financiar desfasurat in perioada 1916-1928 ajunge la dimensiunea a doua PIB-uri anuale!

Abia dupa 20 de ani de la Marea Unire, Romania reusise sa redevina un tigru economic, avea o crestere echilibrata a valorii adaugate in economie, populatia crescuse cu un sfert, moneda se stabilizase, comertul exterior trecuse la excedente (18 milioane de lire sterline in 1937).

Revenind la opera economistilor (continuatorii "proiectului Maddison") Bolt, J. and J. L. van Zanden (din 2014). "The Maddison Project: collaborative research on historical national accounts", aparuta in The Economic History Review, 67 (3): 627-651, retinem urmatorul context de performanta economica la nivel european, valabil pentru anul 1938:De data aceasta, Romania era situata mult mai slab decat in anul 1913, inaintea Primului Razboi Mondial: era comparabila doar cu Iugoslavia (din regiune), avea nivelul de performanta economica la jumatatea celor din Europa Centrala (Polonia, Ungaria, Cehoslovacia), era depasita si de Bulgaria (cu aproape 20%), Spania, Italia si Grecia nu mai erau comparabile, fiind la niveluri aproape duble, Franta si Germania se situau la niveluri de trei ori mai mari (SUA, chiar de sase ori mai mari), iar URSS (urmasa Imperiului Tarist) ne depasea cu peste 50%!

Cu alte cuvinte, mult laudatul an 1938 nu ne situa nici pe departe atat de sus ca anul 1913, varful economiei romanesti. Tara platise un pret foarte mare pentru Unire, iar pozitia sa internationala inca se resimtea.

Cu toate acestea, nimeni nu avea senzatia ca se platise un pret prea mare, nimeni nu a invocat in acea perioada aceste cifre, toti erau concentrati asupra politicilor de revenire, de dezvoltare. Din pacate, dezvoltarea care urma natural, dupa "criza de crestere" de 20 de ani, avea sa vina tarziu (dupa anul 2000) si de ea sa beneficieze alte generatii.

Valorile cheltuite de Romania pentru realizarea si definitivarea Marii Uniri sunt uriase (2 PIB-uri anuale), ele ar insemna astazi cam 400 miliarde USD cheltuite in 20 de ani adica 20 miliarde USD anual. Astazi, spre comparatie, Guvernul Romaniei a ajuns la "performanta" penibila de a aloca pentru investitii publice abia putin peste 4 miliarde USD...

Sa ne fi transformat atat de mult, oare?


Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6171 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La Multi Ani Romania!

La Multi Ani romani, oriunde sunteti, acolo unde v-au dus soarta si valurile vietii!

Romania Mare s-a construit cu multe greutati si suferinte. Cu atat mai mult trebuie sa avem respect si toata consideratia pentru cei care au infaptuit-o, strabunicii si bunicii nostri. O generatie de oameni deosebiti ai caror bunici si parinti, la randul lor, au infaptuit Mica Unire care a fost apoi consolidata si recunoscuta cu adevarat in Europa si in lume prin acceptarea de a deveni monarhie, cu rege recunoscut international. Altfel nu stiu ce sanse ar fi avut Unirea lui Cuza sa reziste. Probabil am fi ramas tot niste tarisoare separate, ca niste feude specifice spatiului balcanic.
Parea mea este ca daca nu am fi fost monarhie recunoscuta pe plan european si international, Marea Unire de la 1918 nu s-ar fi realizat asa cum ne-am fi dorit, tot asa cum nici dezvoltarea sociala si economica a Romaniei nu ar fi ajuns in acea perioada la valorile prezentate in seria de articole ale domnului profesor Petrisor Peiu.

Cu toate pierderile pe care le-am avut in urma celui de al doilea razboi mondial si in ciuda sistemului cominternist de tip sovietic care ne-a fost impus, am pastrat vie fiinta nationala si am aparat granitele actuale, consimtite prin tratatele internationale. Atat avem acum. Poate nu este multumitor pentru multi cetateni cu inima romana, dar in prezent trebuie sa ne concentram pe ceea ce avem. Sa continuam integrarea in Uniunea Europeana si drumul spre valorile occidentale, sa construim in continuare si sa ridicam nivelul de trai. Daca vom realiza dezvoltarea sociala si economica pe care ne-o dorim, altfel ne vom putea exprima nazuintele si altele vor fi premizele pentru a reconstitui Romania Mare.

 

Deci ungurii au fost deja platiti?!

Atunci ce mai vor, daca au incasat deja banii?
Lucrul vandut...
Ps. Mostenirea Gojdu (pe care Tariceanu le-a dat-o) era de fapt platita de doua ori, odata de catre Romania prin despagubiri de "nationalizare" si a doua oara ca era a Romaniei, ca mostenitoare.

 

Nu doar ca nu exista sprijin financiar

Dar tot asteptand de la altii nu exista nici cadru fiscal pentru sprijinul micilor afaceri care sa faca export si sa se dezvolte. Iar marile firme cu capital romanesc sunt fie cumparate fie au patronii arestati.
Ba chiar micile firme, pfa-urile sunt taxate cu zeci de procente din cifra de afaceri pentru a nu se dezvolta si asta desi un 1% impozit pe cifra de afaceri a fost considerat mare de majoritatea afaceristilor.

 

Momentul 1918 a trecut de mult

Patriotii sunt acum fie personna non grata fie sa zbat in saracie pentru a se hotari mai usor sa paraseasca tara.

 

furt pe scurt

Cheltuielile au fost mari, dar nu uitati ca au fost si venituri sub forma capturii de razboi, reprezentand sute de km de cale ferata, drumuri, cladiri, utilitati publice, mii de bucati de material rulant feroviar, mine de carbune si de aur, paduri si alte bunuri, ale caror valoare nu s-a cuantificat nici pana astazi care au fost fabricate nu doar din impozitul romanilor din Transilvania, ci si din aportul tuturor cetatenilor monarhiei austro-ungare. Eu cred ca daca deducem cheltuielile din venituri, Romania tot a ramas cu un sold pozitiv. A se citi memoriile inginerului Traian Vuia, membru al grupului de reprezentanti de la tratatul de la Paris despre hotia celor care au format guvernul romaniei de dupa 1920, felul cum s-au imbogatit pe nedrept liberalii si conservatorii din vechiul regat, iar politicienii transilvaneni cum au fost neglijati, marginalizati.

 

mai multe amanunte as dori

daca v-ati fi unit cu ungaria,era ma bine ?
si aia v-ar fi jecmanit cu drag :)

adevarul este ca daca v-ati fi purtat corect cu
celelalte nationalitati,ati fi avut sanse mari,
asa ati pierdut.
de ce i-ati asuprit si jefuit pe romani 1000 de ani ?
noroc ca soliman cel mare v-a potolit,altfel cine stie
ce-ati fi facut :)

Si invers.

Furt din ambele sensuri.
Cauta in istoria adevarata,cu date si cifre,sa vezi cat au "luat" (nu furat) austro-ungarii din teritoriul ocupat.Material rulant,petrol,masinarii..
Nu numai Ungariei a platit Romania (pentru optanti).A platit si Austriei o suma inrobitoare.Nu retin cifrele dar se gasesc in datele istorice.
Au luat si Romanii din Ungaria,practic au REPATRIAT.si ceva despagubiri ca i-au scapat pe Unguri de Ungaria Sovietica.Aia s-a facut cu jertfe umane si materiale.
Practic "aliatii" vestici le-au cerut Romanilor sa-i scape de bolsevci lui Bella Kohn.
Cred ca totul a fost echitabil.Toate astea nu au fost hotarate doar de Romani.Au fost hotarate si impuse de catre aliati.

Domnule Peiu.

Asta-i istorie adevarata,cu date si cifre,nu interpretata,masluita,cosmetizata,cum ni-se serveste de ???????.
Mai astept asa ceva!.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor