Descoperire arheologica importanta pe santierul autostrazii Lugoj-Deva

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 18:09

   

Descoperire arheologica importanta pe santierul autostrazii Lugoj-Deva
Muncitorii de pe santierul autostrazii Lugoj-Deva au descoperit cea mai mare necropola a unui grup cultural din Epoca bronzului.

O echipa de arheologi, condusa de prof.dr. Florin Drasovean s-a deplasat pe santier si a anuntat ca sunt ingropate acolo peste 50 de morminte de incineratie, vechi de peste 3.000 de ani, vase de lut, rasnite de piatra folosite in ritualuri funerare, precum si sute de locuinte din secolul XIII inainte de Christos, scrie Timisoara online.

Cele 15 morminte se afla sub actuala locatie a satului Paru, au precizat arheologii. Materialele sunt prelucrate de specialistii de la Muzeul Banatului.

"Deosebit de importante sunt mormintele care arunca o noua lumina despre ritul si ritualul funerar de la sfarsitul epocii bronzului din nord-estul Banatului.

S-a constatat ca defunctii erau depusi pe un rug funerar pe care erau arse si obiectele din trusoul funerar, din care faceau parte o masa-altar din lut pe care se aduceau ofrandele funerare, rasnite din piatra, precum si diferite vase din lut care erau folosite pentru banchetul funebru.Metodele moderne de datare prin metoda carbonului radioactiv arata ca necropola de la Paru se situeaza in intervalul de timp cuprins intre 1300 si 1200 in. Chr", a declarat prof.dr. Florin Drasovean.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3823 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
tata
rank 5
Nu e posibil
Viata a inceput de Cristos,inainte pauza.....
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor