Dezbaterea proiectului de lege privind carantina si izolarea, reluata in Comisia Juridica a Senatului

Luni, 13 Iulie 2020, ora 07:20
2099 citiri
Dezbaterea proiectului de lege privind carantina si izolarea, reluata in Comisia Juridica a Senatului
FOTO Facebook/Senatul Romaniei

Comisia juridica a Senatului urmeaza sa reia, luni, dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantinarea si izolarea.

Sambata, forul a decis, la solicitarea reprezentantilor PSD, amanarea pana luni a dezbaterilor asupra acestui proiect de lege.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a solicitat in Comisia juridica amanarea pana luni a dezbaterilor, pentru a studia practicile Uniunii Europene in domeniu, mentionand ca actul normativ venit de la Guvern nu este coerent si "cetatenii au dreptul la o lege care sa-i protejeze".

Senatorul PNL Iulia Scantei a spus ca aceasta propunere inseamna nerespectarea deciziei de convocare a plenului Senatului pentru sambata si a avertizat ca va avea implicatii asupra sanatatii cetatenilor.

Duminica, Robert Cazanciuc a criticat din nou proiectul de lege elaborat de Guvern privind carantinarea si izolarea, sustinand ca este un "dezastru" si, ca urmare, actul normativ va fi votat cand va corespunde "nevoii romanilor", dupa dezbateri cu toti cei implicati in aplicarea lui.

El a amintit ca au fost solicitate puncte de vedere din partea Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii, iar Guvernul trebuie sa prezinte o fundamentare din practica europeana in privinta internarii obligatorii si detasarii obligatorii a medicilor.

"Cand vom fi convinsi ca legea corespunde nevoii romanilor, o sa votam aceasta lege, ca o sa votam luni, ca o sa votam marti, miercuri o sa vedem in functie de cum vor fi dezbaterile in comisie. Am invitat nu numai Ministerul Justitiei si CSM sa vina la dezbateri, am invitat organizatii neguvernamentale, asociatii profesionale, toti care sunt implicati intr-un fel sau altul in aplicarea acestei legi trebuie sa spuna un punct de vedere, pentru ca altfel daca legea nu este clara, usor de inteles, usor de aplicat doar ii pacalim pe romani ca vom avea o lege care ii protejeaza. Toate mecanismele din lege trebuie sa fie foarte, foarte clare si conforme cu nevoile noastre de astazi", a adaugat social-democratul.

El a aratat ca, pana luni, Guvernul trebuie sa prezinte o fundamentare din practica europeana privind internarea obligatorie si detasarea obligatorie a medicilor.

"Am rugat Guvernul ca pana luni sa ne ofere o fundamentare din practica europeana, cum se intampla in Germania, in Austria, in Spania, in Italia, pe internarea obligatorie si pe detasarea obligatorie a medicilor. De asemenea, am cerut Ministerului Justitiei sa avizeze acest proiect pentru a arata foarte clar daca actul normativ corespunde legii fundamentale din Romania si practicii CEDO in aceasta materie. Am cerut un aviz si de la CSM pentru ca in mod cert proiectul elaborat de Guvernul Orban nu are avizul CSM, desi pentru a respecta decizia CCR este nevoie de o procedura detaliata de contestare la un judecator", a explicat senatorul PSD.

Joi seara, Camera Deputatilor a adoptat proiectul, in calitate de prim for sesizat, acceptand mai multe amendamente convenite si in urma unei discutii cu secretarul de stat in MAI Raed Arafat.

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat vineri prezenta in Senat a premierului Ludovic Orban si a ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, la dezbaterea proiectului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Senatul Romaniei, #carantina, #izolare , #eveniment