Diaspora din Marea Britanie, lobby pentru "amnistie pentru cetatenie"

Autor: Sorina Stallard - Diaspora
Joi, 06 August 2020, ora 12:50
4558 citiri

Lucram de ceva timp in colaborare cu mai multe organizatii din centrul si estul Europei. Cand s-a ivit ocazia sa participam la o sesiune de intrebari si raspunsuri online cu un membru al parlamentului, reprezentant pentru una dintre circumscriptiile electorale din Birmingham, in cadrul DOR, am discutat si ne-am hotarat cine participa si cum, in functie de disponibilitate.

Pentru mine, este prima sesiune de acest fel, dintr-un sir mai lung de evenimente organizate de Forumul pentru cetatenii central si est europeni, gestionat de Asociatia expatriatilor polonezi.

Sedinta a inceput la timp si ne-am gasit, intr-un cadru oarecum intim. Ma rog, pe cat se poate spune "intim" despre o sesiune Zoom transmisa live pe Facebook. Ne pregatisem intrebarile, culese de la cei cativa care au gasit curajul sa le puna si le trimisesem cu cateva minute inainte. Discutia a decurs natural, relaxat. Am pus intrebarile care ni s-au parut relevante pentru acest cadru si am primit raspunsuri deschise, interesante.

Ca o mica recapitulare, urmeaza sa o contactam pe Jess Phillips si, alte persoane in pozitii similare din Marea Britanie, si sa discutam cu ei posibilitatea de a ii "urmari precum o umbra" (traducere mot-a-mot din engleza) pentru a intelege in ce anume consta munca dumnealor si cum o efectueaza, cu ce provocari se confrunta, cum le rezolva. Acest lucru ar trebui sa ne ajute sa intelegem ce inseamna sa fii parlamentar in Marea Britanie si cum poate cineva sa devina MP cand provine dintr-o comunitate central si est europeana in contextul actual, cu Brexit la sfarsitul anului.

O alta chestiune pe care am abordat-o si pe care ne dorim sa o intelegem este cea a petitiilor. Daca in Romania, avem posibilitatea de a scrie o petitie prin Declic sau Agent Green (sau alte organizatii similare), in Marea Britanie, orice persoana poate crea o petitie pe site-ul guvernamental alocat pentru acest scop. Exista astfel, o legatura directa intre cetatean si parlament. In functie de numarul semnatarilor (criteriile sunt prestabilite si se aplica tuturor, indiferent de subiect), petitia respectiva poate ajunge sa fie dezbatuta in Parlamentul britanic. Un mecanism destul de simplu, transparent si la indemana oricui de a pune presiune pe legiuitori intr-un mod direct. Jess Phillips ne sugereaza o introducere catre una dintre persoanele care gestioneaza acest site si care ne-ar putea explica procesul si ce modificari legislative au fost necesare pentru ca acest site sa fie implementat in Marea Britanie.

Ultima chestiune pe care am discutat-o a fost reprezentativitatea romanilor din Marea Britanie si faptul ca, la fel ca si ceilalti central si est europeni, diaspora romaneasca din aceste locuri este o diaspora de "elita" (cum o numesc cei de la Departamentul Romanilor de Pretutindeni*). Tinand cont ca in Marea Britanie exista peste 4000 de cadre medicale de origine romana si, ca o recunoastere clara a meritelor acestora si a contributiei pe care au adus-o in aceasta tara, mai ales in contextul pandemiei de #covid19, dar nu numai, am inaintat propunerea de naturalizare gratuita sau "amnistie pentru cetatenie". Initiative similare, poate nu la acelasi nivel, au fost efectuate cu succes in Franta, Italia si Spania in anii 90 si 2000. Marea Britanie se mandreste cu inovatii in multe domenii, de ce nu si acesta? Noi am propus ca cei care indeplinesc criteriile pentru cetatenia britanica, sa o poata primi fara teste si fara costuri de orice fel. Acest pas ar constitui o polita de asigurare solida pentru guvernul britanic in ceea ce priveste sistemul national de sanatate, printre altele. Si ar fi un pas enorm care ar putea contribui la prestigiul si, poate, recuperarea partiala a prejudiciilor aduse de Brexit pe plan international.

Ne-am bucurat sa auzim si faptul ca intrebarea adresata de Andra, DOR: "cum va pot sprijini cetatenii ca sa puteti duce lucrurile la bun sfarsit", este o noutate pentru Jess Phillips. Ne-a explicat cum se organizeaza si cat de important este aportul cetatenilor in momentul in care se lanseaza un proiect in comunitate. Si, lucru important pentru noi, ne-a precizat ca este placut surprinsa ca intrebarea provine din partea comunitatii romanesti si este prima data in cariera dansei cand cineva a intrebat cum poate sa o ajute.

Dincolo de felul in care s-au desfasurat lucrurile in sedinta care poate inca fi urmarita online pe pagina noastra de Facebook (in engleza), ceea ce m-a impresionat a fost modul relaxat si simplu de a aborda intrebarile din partea cetatenilor care, a fost foarte clar, nu au experienta politica si nu inteleg neaparat foarte bine, unde incep si unde se termina rolul si responsabilitatile unui membru al parlamentului britanic. Ne-am bucurat si de deschiderea de care a dat dovada pentru fiecare dintre noi, reprezentanti ai unor comunitati de migranti in Marea Britanie. Ma intreb daca exista o paralela la nivel local in Romania si ne-am bucura sa auzim din partea presei romanesti pe aceasta tema.

In ceea ce ne priveste, vom continua sesiunile de discutii cu oameni implicati in politica si social de aici, pentru o mai buna integrare, binele comunitatii si, speram, prin extensie, binele celor de acasa. Pe masura ce descoperim cum se desfasoara lucrurile, va vom povesti. Ne propunem, printre altele, sa intelegem mai bine sistemul electoral britanic.

Apropo, pentru romanii din diaspora care citesc acest articol: alegerile parlamentare sunt in decembrie. Voi v-ati inregistrat la vot? Daca nu, dupa ce terminati de citit, dati o fuga si pe votstrainatate.ro. Dureaza doua minute si asa ne asiguram ca ne putem exercita drepturile in decembrie, oriunde ne-am afla.

*"Comunitatea romaneasca din Marea Britanie detine calificari profesionale inalte, marea majoritate a cetatenilor romani ocupand locuri de munca in sectoare deficitare ale pietei muncii (medici, asistenti medicali, asistenti sociali) dar si in domenii care nu prezinta interes pentru forta de munca locala (agricultura, constructii, ingrijirea persoanelor in varsta). Exista un segment important de elite: conform estimarilor unei organizatii profesionale, in Marea Britanie lucreaza peste 2.000 medici romani. Lor li se adauga un numar semnificativ de specialisti in domeniul financiar-bancar, artisti, arhitecti, profesori, specialisti in IT si cercetatori. - Departamentul Romanilor de Pretutindeni"

Sorina Stallard lucreaza ca sef de proiect in IT si are o experienta de peste 17 ani in domeniu. A studiat economia in Franta unde si-a inceput cariera profesionala cu IBM si a continuat-o in Marea Britanie in prezent ocupandu-se de contracte guvernamentale si in domeniul nuclear.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Premierul Ciucă la întâlnirea cu românii din Spania: Pot obține cetățenia spaniolă fără să renunțe la cea română
Premierul Ciucă la întâlnirea cu românii din Spania: Pot obține cetățenia spaniolă fără să renunțe la cea română
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu membri ai comunităţii româneşti din Madrid, cărora le-a dat asigurări că până la sfârşitul anului şi cetăţenii români stabiliţi...
Arma revoluționară ce l-ar putea face praf pe Putin: Capabilă să distrugă rachetele și avioane rusești în câteva secunde VIDEO
Arma revoluționară ce l-ar putea face praf pe Putin: Capabilă să distrugă rachetele și avioane rusești în câteva secunde VIDEO
Războiul lui Putin din Ucraina, care a trecut în al 3-lea an, trece prin diferite faze și este într-o continuă dinamică, antrenând și multe echipamente și logistică occidentale. O armă...
#Marea Britanie, #diaspora, #cetatenie, #emigratie specialisti Romania , #eveniment