Miner acuzat că a furat „fabrica” de bitcoini în care lucra și s-a racordat ilegal la curent. Cazul este anchetat de DIICOT

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 09:45
8311 citiri
Miner acuzat că a furat „fabrica” de bitcoini în care lucra și s-a racordat ilegal la curent. Cazul este anchetat de DIICOT
Prejudiciul este estimat la două milioane de lei FOTO Poliția Română

Procurorii DIICOT Timişoara, însoţiţi de poliţişti, au descins joi dimineaţa la două adrese din Timiş şi Arad într-un dosar de alterare a integrităţii datelor informatice şi furt, arată adevărul.ro. Potrivit sursei citate, principalul suspect din dosar este un miner acuzat că şi-a ţepuit partenerii de afaceri.

Potrivit adevarul.ro, doi tineri care au pus pe picioare o afacere cu criptomonede l-au reclamat la DIICOT pe principalul lor colaborator, acuzândul-l că le-a furat echipamentele şi parolele de acces la conturi. Ancheta a scos la iveală şi faptul că, după ce a furat echipamentele, suspectul a s-a racordat ilegal la curent, producând ENEL un prejudiciu de aproximativ 200.000 de euro.

Potrivit sursei amintite, totul a început în toamna anului 2019, când două firme au luat închiriat un spaţiu în Lovrin pentru a deschide o mină de Bitcoin. În „fabrica” de criptomonede de la Lovrin, cei doi parteneri au investit aproximativ 200.000 de euro şi au angajat un miner care să se ocupe de minat, în schimbul unei sume de 10 la sută din banii obţinuţi.

La începutul anului 2021, mina a început să funcţioneze, iar pentru ca partenerii de afaceri să vadă tot ce se întâmplă au fost create trei subconturi. În luna martie, unul dintre parteneri a observat că mina nu mai produce nimic, iar accesul său la sistemul informatic este blocat.

După o anchetă proprie, păgubitul a constatat că toate calculatoarele folosite pentru minat au fost deconectate de pe platforma AntPool.

Păgubitul a sesizat DIICOT, iar ancheta a scos la iveală că minerul angajat să se ocupe de „fabrică” a închiriat o hală din judeţul Arad, unde a mutat toate echipamentele, punându-le să lucreze în interesul său. Ancheta a mai scos la iveală că la noul punct de lucru, echipamentele, care sunt mari consumatoare de curent, au fost racordate ilegal la electricitate, producând ENEL un prejudiciu estimat la 200.000 de euro.

#ancheta, #DIICOT, #Bitcoin, #Mineri , #eveniment