DNA explica de ce i-a pus sub acuzare pe sefii Jandarmerie: uzurpare a functiei

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 17:59
3894 citiri
DNA explica de ce i-a pus sub acuzare pe sefii Jandarmerie: uzurpare a functiei
FOTO: Gov.ro

Procurorii militari din cadrul DNA au dispus efectuarea urmaririi penale a sefului Jandarmeriei Romane, colonelul Bogdan Enescu, si a fostilor sefi, colonelul Ionut Catalin Sindile si generalul Constantin Florea. Toti trei sunt supectati de savarsirea infractiunii de uzurpare a functiei dupa ce ar fi incasat, in cursul anului 2020, drepturi banesti in suma totala de 79.852 lei reprezentand ore suplimentare, fara vreo justificare legala sau temei, se arata intr-un comunicat emis de DNA.

"Procurorii militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari au dispus efectuarea urmaririi penale fata de urmatorii suspecti:

ENESCU BOGDAN, colonel, la data faptelor si in prezent imputernicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, pentru savarsirea infractiunii de uzurpare a functiei daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (10 acte materiale);

FLOREA CONSTANTIN, general de brigada, la data faptelor imputernicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, in prezent inspector sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Dolj, pentru savarsirea infractiunii de uzurpare a functiei daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (3 acte materiale);

SINDILE IONUT-CATALIN, colonel in rezerva, la data faptelor imputernicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, fost comandant al Scolii de Aplicatie pentru Ofiteri ai Jandarmeriei Romane "Mihai Viteazul", pentru savarsirea infractiunii de uzurpare a functiei daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (7 acte materiale)."

Procurorii au gasit date si probe care indica faptul ca "cei trei suspecti ar fi incasat, in cursul anului 2020, drepturi banesti in suma totala de 79.852 lei reprezentand ore suplimentare, fara vreo justificare legala bazata pe vreo dipozitie a sefului ierarhic superior si fara vreun temei care sa justifice caracterul operativ sau neprevazut al activitatilor desfasurate.

Ca imputernicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, suspectul Enescu Bogdan ar fi aprobat, in perioada mai - iunie 2020, statele de plata si centralizatoarele lunare ale orelor prestate suplimentar si ar fi incasat drepturi banesti in suma de 36.068 lei, reprezentand ore suplimentare, aferente perioadei ianuarie - aprilie 2020, fara respectarea prevederilor legale, respectiv fara ca efectuarea orelor suplimentare sa fi fost dispusa de seful ierarhic superior si fara ca, din documentele intocmite, sa fi rezultat caracterul operativ sau neprevazut al activitatilor desfasurate. Concret, suspectul ar fi incasat bani pentru ore suplimentare cu incalcarea art. 21 alin. (1) si (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 si art. 35 alin. (3) si (6) din O.u.G. nr. 114/2018.

La randul sau, in perioada august - octombrie 2019, ca imputernicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, suspectul Florea Constantin ar fi efectuat ore suplimentare fara respectarea acelorasi prevederi legale, ulterior ar fi solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane acordarea majorarii salariale corespunzatoare, iar in baza aprobarii documentelor de catre suspectul Enescu Bogdan, (desi acesta din urma, la data efectuarii orelor suplimentare, indeplinea functia de inspector sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Ilfov, fiind in subordinea nemijlocita a solicitantului), ar fi incasat, in luna mai 2020, drepturi banesti in suma de 15.619 lei.

In mod similar, in perioada septembrie 2018 - martie 2019, ca imputernicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, suspectul Sindile Ionut-Catalin ar fi efectuat ore suplimentare fara respectarea prevederilor legale, ulterior, in luna iunie 2020, ar fi solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane acordarea majorarii salariale corespunzatoare, iar in baza aprobarii documentelor de catre suspectul Enescu Bogdan, (desi acesta din urma, la data efectuarii orelor suplimentare, indeplinea functia de inspector sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Ilfov, fiind in subordinea nemijlocita a solicitantului), ar fi incasat, in luna iulie 2020, drepturi banesti in suma de 28.165 lei."

Precizările DNA după informația că ”a descins” la Primăria Capitalei. Ce documente a ridicat
Precizările DNA după informația că ”a descins” la Primăria Capitalei. Ce documente a ridicat
DNA a ridicat mai multe documente de la Primăria Capitalei în cadrul unui dosar penal ”in rem”, deschis ca urmare a unor sesizări în legătură cu amenda de 35 milioane euro dată de...
Cristian Ghinea a dat în judecată DNA. Instituția, acuzată că ar fi ”pus la sertar” un caz de corupție din SRI
Cristian Ghinea a dat în judecată DNA. Instituția, acuzată că ar fi ”pus la sertar” un caz de corupție din SRI
Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a depus joi, 14 martie, la Tribunalul Bucureşti, o plângere împotriva refuzului DNA de a pune la dispoziţie...
#jandarmerie, #DNA, #urmarire penala , #eveniment