Doi romani au descoperit cheia tratamentului impotriva cancerului

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 16:56
12330 citiri
Doi romani au descoperit cheia tratamentului impotriva cancerului

Doi romani, Nicolae Ghinea si Aurelian Radu, coordoneaza cele doua echipe care au anuntat ca au descoperit "amprenta" universala a cancerului, pe baza careia maladia va putea fi usor depistata si tratata inca din stadii precoce.

Cei doi cercetatori, care isi desfasoara activitatea la Paris, si respectiv New York, au descoperit proteina-marker, receptor pentru hormonul hipofizar FSH, care se gaseste in toate cele 11 tipuri de tesuturi canceroase studiate, iar asta va ajuta la gasirea unui medicament care sa vindece cancerul, informeaza Gandul.

Nicolae Ghinea este doctor in biologie celulara si director de cercetare la Institutul National al Sanatatii si Cercetarii Medicale din Paris (INSERM). El este cel care a condus cercetarile si dupa ce a obtinut rezultate pozitive i-a solicitat ajutorul fostului sau coleg de la Institutul de Biologie si Patologie Celulara din Bucuresti, doctorul in biologie moleculara Aurelian Radu, aflat la scoala de medicina Mount-Sinai din New York.

"Am discutat mult pe Skype. Noi am pornit cu speranta ca vom putea dovedi ca receptorul pentru FSH poate fi utilizat la evidentierea cancerului de prostata. Initial, am fost dezamagiti cand am gasit markerul si la alte tipuri de cancer. Pe urma, vazand ca e in toate tumorile, am realizat ca, de fapt, gasisem un marker universal al cancerului, ceea ce era mult mai mult decat visasem. Markerul universal va putea fi utilizat, dupa cum vom vedea, ca un "cal troian" pentru atacarea decisiva a celulelor canceroase" , dezvaluie Ghinea.

Echipele coordonate de cei doi romani au studiat tumori recoltate de la 1.336 de pacienti, reprezentand 11 tipuri de cancere: la prostata, mamar, la colon, pancreas, vezica urinara, rinichi, plamani, ficat, stomac, testicule, ovare. In toate cazurile s-a confirmat prezenta markerului si e foarte probabila confirmarea ulterioara in cazul celorlalte forme de cancer, inclusiv in cazul celui limfatic.

Nicolae Ghinea sustine ca din punct de vedere medical intrevede doua cai de atac: fie blocarea proliferarii vaselor de sange care alimenteaza tumoarea, fie prin agenti care coaguleaza sangele in vasele care alimenteaza tumoarea.

"Ne-am inzecit eforturile, pentru ca, evident, suntem intr-o cursa contra-cronometru impotriva cancerului. Daca se mobilizeaza principalii producatori de medicamente realizarea unui medicament universal pentru cancer poate fi o chestiune de luni de zile. Va mai dura insa cel putin 2-3 ani pana cand medicamentul sa poata fi administrat pacientilor", a mentionat acesta.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...
Comentarii
Texanul
rank 3
Nu e vorba de moarte este vorba de costul pierdut al administrarilor actualelor metode
constantin_ion007
rank 5
INAINTE DE ORICE NATONALITATE SAU ETNIE,DOI CETATENI UNIVERSALI AU DESCOPERIT"AMPRETA COMUNA"A CANCERULUI FLAGELUL UNIVERSAL CARE "UCIDE IN SERIE" GENERATII DE GENERATII DE ALTI OAMENI...INTAMPLAREA FACE CA SUNT DOI ROMANI,ADEVARATA OPOZITIE A CANCERULUI