Ziare.com

Doina Cornea implineste 81 de ani

Duminica, 30 Mai 2010, ora 09:26

   

Doina Cornea implineste 81 de ani
Doina Cornea s-a nascut la 30 mai 1929, in Brasov.

Doina Cornea a fost traducator si publicist, asistent universitar la Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, de unde a fost demisa in 1983 din cauza activitatii sale disidente.

Ea a difuzat, intre 1982 si 1989, 31 de texte si proteste, prin intermediul radioului "Europa Libera", in care denunta opresiunea comunista. A fost anchetata violent de Securitate.

Dupa participarea marcanta la Revolutia din 1989, a fost cooptata in Consiliul Frontului Salvarii Nationale, organism din care si-a dat demisia la numai o luna de la infiintare, din cauza transformarii FSN in partid politic si a reminiscentelor comuniste ale acestuia.

A fondat Forumul Democrat Antitotalitar din Romania, o prima formula de opozitie democrata postdecembrista, transformat mai tarziu Conventia Democrata din Romania (CDR). Este, de asemenea, membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, a Aliantei Civice si a Fundatiei Culturale Memoria.

Doina Cornea traieste la Cluj, intr-o casa modesta. Regele Mihai a decorat-o anul trecut, cu cea mai inalta distinctie a Casei Regale a Romaniei, "Crucea Casei Regale". Tot in 2009, Doina Cornea a fost decorata de Ambasadorului Frantei in Romania, Henri Paul, cu ordinul Legiunii de Onoare in grad de comandor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1437 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

LA MULTI ANI!

Una din foarte putinele persoane cu coloana vertebrala si constiinta din Romania in ultimii 30 de ani. Nu e de mirare ca a fost marginalizata.

 

Coloana vertebrala si constiinta ?

-D.C.-in algerile locale de la Cluj a sprijinit PSD in virtutea prieteniei cu Ion Rus,ce nu au reusit comunisti cu securitatea a reusit partidul lui Ilici cu .....bani(?)
-D.C. il lauda pe Ilici ,ca cel mai corect presedinte

@tudor65

Nu cunosc detaliile de care vorbesti, nu stiu cine e Ion Rus. Ma indoiesc ca l-a laudat vreodata pe Ilici, dar daca ai un link pune-l aici.

In orice caz, atitudinea ei din anii '80 merita pretuita. Si asta in conditiile in care au fost extrem de putini romani care au indraznit sa deschida gura.

Atitudine anilor 80?

Ai sa ramii perplex ca si mine de altfel cind o sa aflam ca marea dizidenta a fost facuta sub obladuirea securitati.
-Paleologu-dizident-turnator
-Ointus-idem
-Dan Amedeo Lazarescu(tatal vitreg a lui Tariceanu-idem
-Staniloaie-idem
-Horia Rusu-Idem
totul este posibil


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor