Donald Trump castiga! Populismul devine politica oficiala a lumii libere

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 10:28
5473 citiri
Donald Trump castiga! Populismul devine politica oficiala a lumii libere

Donald Trump este presedintele ales al Statelor Unite. Probabil ca multi dintre liderii lumii democratice privesc ecranele televizoarelor si nu stiu incotro s-o apuce.

Mai mult ca sigur, Vladimir Putin a desfacut o sticla de sampanie si isi face planuri. Un lider populist, cu putin respect pentru democratie, asemenea lui, va ajunge in curand la Casa Alba.

Lumea cu Trump se va schimba si nu in bine. Dupa o criza economica globala, America livreaza omenirii si o criza politica. A durat aproape un deceniu pentru ca economiile lumii sa revina pe linia de plutire. Grecia trage si astazi, fiind legata la aparatele de pompat bani ale Uniunii Europene.

Anul viitor, s-ar putea ca Brexit-ul sa ni se para o gluma buna, in comparatie cu ce vartej politic poate starni inabilitatea lui Donald Trump de a conduce cea mai puternica democratie a lumii.

Dar care sunt marile slabiciuni ale noului presedinte SUA? Prima si cea mai mare e aceea ca nu e un politician de cariera. Nu a fost senator, nu a fost guvernator, nu a fost nici macar membru al Congresului, echivalentul Camerei Deputatilor din Romania.

Acest fapt arata nu neaparat ca nu stie culoarele politicii americane, ci ca va fi greu de asimilat de institutiile politice nationale si internationale.

Care va fi relatia lui Donald Trump cu armata americana?

Care va fi relatia lui Trump cu NATO? Cu Uniunea Europeana?

Cum se va raporta la Rusia, la Germania, la Franta, la Marea Britanie?

Un politician de cariera ar fi fost cunoscut, ar fi avut un trecut in care a interactionat cu ele, ar fi existat oameni cu care a lucrat si care l-ar fi respectat.

In acest moment, legaturile politice ale SUA cu lumea sunt la cota zero, iar pana cand Donald Trump va fi acceptat va trece ceva timp, iar asta nu inseamna decat ca o perioada va exista un vid de putere la nivel international care va fi umplut rapid de Vladimir Putin, Partidul Comunist din China, teroristi ISIS, Iran, Coreea de Nord si alte mere fierbinti cu care a devenit atat de complicat de jonglat.

In cea mai buna situatie, vom avea o perioada scurta de vid de putere, dar aceasta fractura va produce modificari in raporturile internationale, fractura ce va afecta Uniunea Europeana si va afecta Romania.

Sa ne imaginam cum va fi relatia lui Donald Trump cu propriul partid.

Multi lideri republicani nu l-au sprijinit in alegeri, multe fundatii republicane nu i-au oferit fonduri pentru campania electorala.

E aproape logic sa existe o rafuiala in interiorul celui mai mare partid american, unul care controleaza in acest moment atat Senatul, cat si Congresul. Cum se va termina aceasta rafuiala conteaza mai putin, dar ne va afecta.

In toata aceasta poveste intunecata exista si o parte luminoasa. Poate ca e nevoie ca democratiile sa treaca prin iadul populismului pentru a se intari.

Daca o mare parte dintre alegatorii lumii democratice a ajuns sa-i prefere pe Boris Johnson, pe Nigel Farage, pe Marine Le Pen sau pe Donald Trump, nu mai e mare lucru de facut decat sa acceptam populismul ca politica de stat.

In general, noi, oamenii, nu invatam decat din greseli. Probabil, ca dupa aceasta suita de experiente nefaste, institutiile politice vor trece printr-un proces de schimbare si exista o sansa sa supravietuiasca si sa se adapteze la o noua realitate.

Din pacate, asta presupune suferinta.

Donald Trump este noul lider al lumii libere si nu va fi nicio distractie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri SUA Trump, #Trump presedinte SUA , #eveniment