Ziare.com

Dragos Paul Aligica: Trei mari perdanti neasteptati ai evenimentelor recente

de Dragos Paul Aligica, Publicist si profesor universitar
Sambata, 13 Iunie 2020, ora 13:55

   

Dragos Paul Aligica: Trei mari perdanti neasteptati ai evenimentelor recente
Primul mare perdant este, evident, comunitatea stiintifica si in speta imaginea expertizei stiintifice in ochii publicului. Turnura pe care au luat-o evenimentele, incepute altfel dramatic, a capatat accente de-a dreptul comice. Cetatenii simpli nu puteau sa nu observe ca situatia de confuzie generala la nivelul decidentilor si populatiei se datoreaza informatiilor contradictorii ce vin de la comunitatea virusologilor si epidemiologilor, multe din surse cu credentiale epistemice egal de solide.

Azi masca era esentiala, ieri umbla vorba ca e un moft, ieri doi metri de distantare erau buni si siguri, azi vine cineva de la o "universitate de prestigiu" si zice ca virusul se transmite la patru metri. Maine toata povestea e considerata alarma falsa... Era vorba de un stranut puternic....Ieri specialisti cu aceeasi greutate si autoritate ne spuneau si daca ai pe cineva in familie infectat, probabilitatea de infectare in familie e totusi sub 50%, azi auzim alta cifra. Ieri virusul se transmitea stand in suspensie in aer, azi transmisia pe acea cale e declarata o speculatie fara temei...

Facand un pas in spate si aruncand o privire detasata la toata povestea asta, cu toti specialistii si oamenii ei de stiinta etc., oamenii simpli nu pot sa nu se intrebe: Unde in istoria stiintei s-a mai vazut o asemenea concentrare de contradictii si de erori, unele prin comisiune si altele prin omisiune, de asemenea magnitudine, densitate si intensitate? Unde si cand s-a mai vazut ca din zeci de laboratoare si grupuri de experti sa apara regulat semnale atat de contradictorii? Aproape nu exista aspect al acestei pandemii cu privire la care sa nu existe doua pozitii contrare, in pereche, negandu-se reciproc, cu egala autoritate epistemica.

Mai mult, ca sa fie lucrurile si mai grave, invocarea scuzei ca e vorba de "erori oneste" se dovedeste a fi o aparare tot mai neconvingatoare: De o vreme apar constant la lumina noi si noi cazuri de malpraxis si manipulare a datelor si studiilor stiintifice si de folosire a retoricii stiintifice pentru argumente ideologice...

Concluzia este ca nu exista probabil in istorie un alt moment in care o comunitate stiintifica sa-si fi distrus cu mai mare dedicatie credibilitatea si legitimitatea. Implicatiile nu se reduc la domeniul epidemiologiei sau virusologiei sau al "specialistilor in studii de sanatate". Oamenii isi pun acum in mod deschis intrebari foarte serioase despre alte teme si chestiuni pe care le luasera de bune dar care acum par prin definitie dubioase (de exemplu modelele incalzirii globale). Nici economistii nu stau bine in acest sens. Predictiile alarmiste cu privire la evolutia economiei au contribuit si ele la climatul de deterioare a credibilitatii si autoritatii recursului la notiunile de "stiinta" si "cercetare". Va fi greu daca nu imposibil ca stiinta sa mai recastige prestigiul pierdut in ochii publicului... Malpraxisul a fost mult prea mare...

Al doilea mare perdant este domeniul mass media. Exista deja, chiar inainte de criza, un trend foarte puternic de neincredere in interiorul publicului privind mass media si mai ales privind institutii centrale ale sistemului jurnalistic occidental si global. Reactia cu totul lipsita de responsabilitate si profesionalism in cursul acestei crize a amplificat acest trend, ridicandu-l la un cu totul alt nivel.

Ceea ce sa intamplat in ultimele luni a cimentat public nu doar concluzia ca mass media se comporta iresponsabil, alarmist si pueril ci si - mai grav- ca opereaza unilateral intr-o directie politica, functionand ca brat de propaganda politica a unor forte si partide politice occidentale. Oamenii au ajuns sa se intrebe daca nu cumva intre New York Times si Pravda nu exista decat o mica diferenta de nuanta, nu una de natura. Ideea ca CNN este un post de stiri si informatii a devenit o gluma globala. Vechea structura a jurnalismului clasic a fost compromisa iremediabil. Dupa modul total inadecvat in care institutiile fanion ale jurnalismului occidental -cele ce dau tonul in lume- au gestionat criza, e greu de crezut ca mai poate fi cale de intors privind aceste perceptii publice...

Al treilea perdant este si mai surprinzator desi nu ar trebui sa surprinda: Este vorba de Universitatea Occidentala, sau mai bine zis, imaginea ei, ideea de "universitate occidentala". Demitizarea a venit brusc, neasteptat si ceea ce a fost pus in lumina in momentul in care valul sau aureola au cazut si au lasat publicul si parintii sa vada direct la ei in sufragerie, pe zoom, ce trece drept "educatie" si pe ce dau banii, anunta o perioada de regadire si reasezare in ceea ce priveste aceasta institutie si miturile mai mult sau mai putin benigne, create in jurul ei...

Mai mult, despre protestele recente s-a spus -pe drept sau pe nedrept- ca reprezinta esenta spiritului, comportamentului si atitudinilor dominante in universitatile occidentale, scoasa in strada, la vedere. S-a spus ca oamenii au vazut acum ce inseamna sa extinzi public atmosfera si ideologia dominante in universitatile americane. Publicul era familiar cu ecourile ce rasunau din cand in cand in afara zidurilor universitatilor, devoaland excesele si malpraxisul intelectual pe care multi le considerau ca devin o a doua natura in aceste universitati.

Dar, de fiecare data, publicul prefera sa lase lucrurile asa cum sunt. De decenii circula si o gluma care spunea ca universitatile in vest functioneaza deliberat ca locuri anume create pentru a tine izolati si pseudo-ocupati oameni care sunt disfunctionali social, excentrici dezaxati ideologic si greu adaptabili la o viata moderna productiva social, pentru a minimiza pagubele pe care altfel le-ar produce, daca ar fi lasati sa isi faca de cap in societate. Gluma n-a mai tinut de data asta. Oamenii simpli au vazut in strada, live ce se mai gandeste, inoculeaza, promoveaza in mediul academic. Si se pare ca nu le-a prea placut ce au vazut.

Dar nu aceasta a fost lovitura majora primita de universitati. Lovitura majora a venit din alta parte. Asadar, trimisi acasa si nevoiti sa improvizeze participari la cursuri si seminarii prin sufragerie si bucatarie, pe Zoom, studentii au devoalat accidental in fata familiilor, in direct, marele secret: Cat de superficial si cat de ideologizat si lipsit de substanta este o buna parte a ceea ce se face si se preda in universitati, in special in ciclul universitar primar al anilor 1-4. Iar familiile au inceput sa isi puna intrebarea: Bine dar de fapt noi ce platim de fapt aici? Pentru ce dam toti acesti bani?! Consecintele pentru anii urmatori in evolutia sistemului academic occidental (si prin implicatie global), sunt formidabile si greu de anticipat.

Asadar trei mari pierzatori, trei fatete neasteptate ale evolutiilor puse in miscare de aceasta criza.

Dragos Paul Aligica este publicist roman avand afilieri academice la Universitatea din Bucuresti in Romania si George Mason University in SUA. Mai multe despre el la: www.aligica.com
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17358 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Consider acest articol o TESATURA de AIURELI iesite din mintea

odihnita a teoreticienilor de duzina.

1. Aparitia virusului a fost o surpriza unica in biologie. Inca nu sunt explicatii convingatoare asupra originii (accident de laborator sau accident de transmisie inter specii).
2. Pandemia a fost exploziva (mii si mii de morti, infectai, decedati, etc.). Raspunsul societatilor medicale au fost tratamente de substitutie, chiar inainte de a se stabili (dupa un timp normal de studiere a cadavrelor) a modului de transmisie si a modului de propagare (prin sange) catre toate organele vitate. Ex. chloroquina, etc.
3. A lipsit timpul unei cercetari stiintifice si a testarii (absolut obligatorii) celor 5 tratamente propuse comunitatii medicale mondiale.

Nu mai aduc alte argumente, consider ca ceea ce a fost reconamdat inca din primele zile: (nu va atingeti, pastrati distanta sociala, stranutati in mana indoita, purtati masca ca sa-i protejatiti pe ceilalti, daca sunteti racit, etc.) au fost si raman cele mai bune metode de rupere a lantului de transmisie!

Izolarea voluntara si munca la domiciliu au fost cele mai eficace metode de intrerupere a lantului contaminarilor. au fost salvate sute de mii, milioane de victime potentiale.

Asta are desigur un cost. Nu ma pot pronunta pe ceea ce fac alte state, dara ceea ce face Comunitatea Europeana este cat se poate de bine. Pentru Romania este chiar extrem de bine.

Nu mai scriu despre creatia viitoarelor vaccinuri, care vor fi distribuite "worldwide" la preturi de aspirine! Si asta are un cost, si asta trebuie cercetat si testat, trebuie produs si distribuit, trebuie administrat si verificat pente efecte adverse potentiale. Si asta se face nu in bucataria studentilor in medicina, cum este scris in acest articol...

 
 

 

Excelent

Excelent articol, bine scris, o sinteza clara a dezastrului provocat de tot felul de pseudo-savanti si profesori universitari promovanti pe criterii politice, avand numia o agenda politica si a irsponsabilitatii si lipsei de deontologie profesionala a mass mediei. Lucrez din 1993 in invatamantul universitar din America de Nord in ingineria energie si fizica madiului. Sunt inca o majoritate de profesori universitari si cercetatroi de cea mai buna calitate, din pacate in adminsitratia universitatilor, in departmanetele de stiinte sociale, istorie, stiinte politice, arte si litere si chair in scolile de economie si administrarea afacerilor sunt o multime de incomptenti, "idioti utili cu vederi comuniste" si ratati din punct de vedere porfsional, cu agenda poltica si promovati pe criterii politice. La fel si in mass-media, care din a patra putere in stat a devenit un organ de propaganda politica, e.g. CNN, NYT, Times, etc. etc. Inca o data un articol excelent mai ales in contextul "pogonului" de mizerii si ineptii publicate de un C. Unteanu, un TR Ungureanu, un P. Peiu, A. Mungiu, etc.

 

Păi Aligică cum e?

Cam același tip de părerist!
Incă unul care face umbră pămantului prin SUA

O aberatie de articol

Daca exista confuzie ea nu vine in nici un caz din de la comunitatea stiintifica asa cum sustine acest pretins ziarist, sau ce o fi, ci tocmai din cauza unora ca el care arunca in spatiul public tot soiul de acuzatii si afirmatii fara suport pe care cei mai putin inzestrati cu har se grabesc sa le ia de bune. Nu au existat confuzii majore in rindul comunitatii stiintifice si nici contradictii cum se sugereaza dimpotriva, de la bun inceput intitutiile cu adevarat acreditate si specializate au spus mereu aceleasi lucruri. Politizarea fenomenului a fost cauza confuziilor cind politicieni iresponsabili au bagatelizat fenomenul si si-au afisat ignoranta ca virtute personala! Acest "autor" in mod cert este si el adeptul teoriilor conspirationiste si a acceptarii informatiilor false care circula in mass media iar asta e foarte clar din faptul ca amintit si incalzirea globala ca suferind de aceleasi "confuzii", ceea ce este clar un neadevar! Faptul ca sint unii oameni de stiinta sau pretins de stiinta care se cred indreptatiti sa emita judecati personale nu inseamna confuzie deoarece procentul lor este extrem de redus.

Deci, ziare.com, faceti bine si concediati-l pe acest individ pentru ca nu marita sa aiba privilegiul de a-si improsca aberatiile personale!

Desteapta-te romane!

Brainwashing rusesc !

IN ORDINE SI LA ORDINE
1) Mitocaniile lui @Bizon apar pe pozitia rezervata.
2) Apare mediocrul @Tot-la vale cu ceva de umplutura
3) Apare Mesiah care a invatzat la scoala ruseasca doar numele lui HITLER.
4) @Angel sau @Alfabeta cu securistii care nu s-au vindut ca cirtite
5) @DUTTY cu turnatorii mincinoase

Brainwashing rusesc !

Salmcusoia,Injinerul,LUPTAdeCLASA,Menumorut,etc toti sunt unul si acelasi troll!!!
Baieti Matusa Tamara va asteapta sa o vizitati!!!!

 

Erai psdist neaoș Acu ai devenit cartița psdista ?

Lol

Asta e profesor in ce ?

Cine isi pierde timpul la cursurile lui ?
Pare de la universitatea lui Cumpanasu sau a ghenerarului Oprea.

 

confuzia generala

a fost si continua sa fie generata de tot felul de agarici sau aligici in cazul nostru. "publicisti", puliticieni, tot felul de vraci cu scoala profesionala transformati peste noapte in virusilogi, epidemiologi si medici ateisti..
au zapacit lumea
- uite vaccini-nu e vaccinu
- uite tratamentul - nu e tratamentul
- uite infectatii - nu's infectatii (sau ***)
- uite carantina - nu e carantina...
este de mirare ca luptele de strada cu alogenii au inceput in romania inainte sa inceapa in america?..
intreb si eu..

 

Aligică mai lipsea

Ca să scrie și el că este om părerist.
Acest mare expert in datul cu părerea mai are obrăznicia să zică că face umbră pămantului la o universitate americană.

 

Păi nu?

E bine cunoscut faptul că universitățile americane sunt clientelare și tot felul de piloși fac umbră pămantului acolo! Nu e ca la noi, unde in universități se ajunge doar pe bază de valoare profesională 😁😁😁

 

Iata..

...de ce a plecat toata redactia saitului si a venit Ramola Ursu.Ca sa faca aligica praf occidentul cu manie proletara.

 

Dle Aligica demonstrati ca sunteti afiliat stiintific, asa cum

afirmati, si va rog sa ne presentati nume de universitati care nu s-au ridicat la nivelul asteptat. Faptul ca va pronuntati la modul "universitatile occidentale" fara sa dati cel putin un exemplu, va descalifica. UN adevrat cercetator ar trebui sa aduca dovezi! Care sunt dovezile? Caum demonstrati cele afirmate? Dati-ne sursele! Altfel, este radio sant! Si trageti singur concluzia cine este al patrulea perdant.

 

Mai Decebalus, mai

Exprimate mai elevat, sa te inteleag domnu, ca limba asta romana a ta cazut in desuetudine!

Conteaza ce spui, nu cum spui.

.

Cautati singur exemple

Sigur veti gasi pe internet!
Dar e mult mai usor sa critici pe oricine pune la indoiala establishmentul decat sa te documentezi.

Mda,

Citind acest articol, ma gandeam ce mult a evoluat presa si cum avem noi in ziua de azi, specialisti de renume mondial care stiu sa scrie un articol pentru tot omul! Profund impresionata, nu am mai vazut o asemenea concentrare de cuvinte prestioase intr-un articol de presa: credentiale, erori oneste,devoaland,autoritatii recursului etc.

 

Omiduta, daca tu te regasesti in limbajul autorului,

nu-i nici-o suparare. Dar intelegi despre ce-i vorba? Cand faci niste afirmatii trebuie sa le sustii cu fapte? Care-i sustinerea lui cand se refera la universitati? L-as intreb pe acest domn daca a predat on-line si cum a facut-o? Sa ne demonstreze cum si-a sustinut el studentii si cum si-a adaptat cusurile pentru on line. Sa ne demonstreze cum au accesat studentii lui laboratoarele? SI sa ne demostreze cum estul a rezolvat problema in comparatie cu vestul? Vrem sa stim asta!

Tu potzi sa vrei multe, dar insa nimeni n-are...

... nici cea mai mica obligatzie sa-tzi satisfaca tzie niciuna din curiozitatzile tale, bey nepotu' lu' dacu' liber !

Curiozitatzi din astea avea doar Securitatea de pe vremuri si mai are si DHS-ul de p-acilea. Ai treaba cu ele ? Io intzeleg ca Romanica e, din nou, o tzara sekuristica in care "serviciile" vietzii (adica Statul Paralel de care fac unii atata mishto) sunt la butoane, da' totusi... putzina discretzie Mai Draga ! :)

 

 

tristuc

Domnul acesta se situeaza exterior si emite critici ice radicale si generale, reducand comunitătile stiintifice la amatorism, presa liberă la manipulare si idiotizare, toate universitătile occidenale (catea mii), cu tot cu universitarii, la cateva cazuri nefericite. Incat, mă intreb: domnul acesta din ce comunitate stiintifică face parte, la ce ziare independente scrie, ce universitate net superioară a habsolvitără scl. scl.?

 

Pai bravo lui...

... pt. ca are perfecta dreptate ! Faptul ca nu-tzi convine tzie, ori vreunuia sau altuia dintre tefelistii fara frontiere a lui Soros, e doar inca o bila alba si un argument in plus in favoarea sa, Mai Draga ! :)

Asa numitul angel, tu cand vorbesti, mai draga,

imi reramintesti de omul multilateral dezvoltat! Noi stim care-ti sunt ideile care-ti lumineaza calea. Daca esti din sistemul universitar vestic, dovedeste cu probe, nu cu aprobari de grup, ca sa nu zic de turma. Daca ai experiente din sistemul estic, suntem curiosi sa-ti auzim parerile. Unde ti-ai facut educatia? Lumineaza-ne! Ateptam cu nerabdare iluminarea ta estica sa ne calauzeasca calea. Asteptam cu nerabdare interventia colegului tau Vintage!

Care presa libera?

In vest comunitatea stiintifica este strans legata de universitati.
Asa merg lucrurile: in universitati se face cercetare, universitatile au contracte grele care le ajuta sa aiba bugetele formidabile.
Numai ca cercetare de acasa nu se poate face. Si iata ca Harvardul se trezeste ca nu mai are bani "nici sa treaca strada".
Problema este alta: ceea ce era de cercetat s-a cam cercetat. Progresul omenirii la actuala distributie FOARTE INECHITABILA a resurselor si rezultatelor cercetarii nu mai este posibila.
Superbogatii nu vor sa renunte la nimic din averi, ba din contra, in pandemie ei au devenit tot mai bogati. Si ca sa-si conserve privilegiile, baga banii in arme (de distrugere in masa).

iL PROFESORE scrie cartile de mare interes pentru

romani :
- "Prosperitatea in Statul Haiducilor"
- "Acei haiduci frumosi ai marilor orase"
Studentii trebuie pregatiti in viitorul statului haiducesc
si in respectul pentru looters si arsonists.

 

Este o adevarata placere sa citesc comentariile de pe aceasta pagina

Acest articol este reactivul cel mai bun pentru a pune in evidenta nivelul intelectual si mai ales de discernamant al romanialor. Putem multumi fostei redactii de la Ziare.com pentru ca au reusit sa aiba un public cititor si comentator de aceasta calitate!

Acest articol este o ineptie de la cap la coada, nu mai pierd vremea sa-l detaliez!
Banuiesc ca autorul face parte si din redactia Sputnik.

As dori sa cred ca noua redactie Ziare are aceeasi calitate editoriala si jurnalistica () ca si vechea redactie. Dar incep sa am dubii. Nici unul dintre comentariile injurioase nu a fost sters de pe site. Daca se doreste cultivarea mitocaniei, se poate presupune ca vor ramane cu cei cativa care practica acest limbaj tipic celor care au fost dezavantajati de viata si care nu au avut parte de o educatie de calitate. Nici de acasa, nici de la scoala. Ca de alt nivel de educatie, nici macar nu poate fi vorba.

Reamintesc colegilor care comenteaza aici ca de maine 15 iunie, se va deschide Ziare 2.0 la adresa https://***.ro
Ar fi un gest de solidaritate sa salutati vechea redactie Ziare si a sa le sustineti activitatea publicistica libera! Nu cred ca trebuie sa abandonati Ziare.com decat daca o sa considerati ca nu corespund opiniei dumneavoastra despre libertatea presei. Bun weekend tuturor, fara nici o exceptie! Chiar si cei care injura, ar merita macar cateva minute de liniste...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor