Ziare.com

Elvetienii stabilesc duminica, prin referendum, daca cetatenii UE vor mai putea sa munceasca si sa traiasca in Elvetia

de Teodora Munteanu
Sambata, 26 Septembrie 2020, ora 18:32

   

Elvetienii stabilesc duminica, prin referendum, daca cetatenii UE vor mai putea sa munceasca si sa traiasca in Elvetia
Elvetienii stabilesc duminica, prin referendum, daca cetatenii Uniunii Europene vor mai putea sa munceasca si sa traiasca sau nu in Elvetia, relateaza Eurones.

Aceasta initiativa a Partidului Uniunea Democratica de Centru (UDC, conservator, dreapta) se bucura doar de 35% opinii favorabile, arata un sondaj recent difuzat de Radioteleviziunea nationala RTS.

In cazul unei victorii a UDC, relatiile Bernei cu Bruxellesul - cel mai mare partener comerical al tarii - s-ar putea tensiona foarte puternic.

UDC, care a obtinut deja victorii-surpriza in lungul sau "razboi" impotriva influentei europene, avertizeaza ca aceasta bogata tara alpina se confrunta cu o "imigratie necontrolata si excesiva" si ca "locurile de munca elvetiene sunt amenintate".

Initiativa, care este supusa la vot in cadrul sistemului democratiei directe din Elvetia, prevede ca acesta tara sa-si revizuiasca Constitutia, pentru a se asigura ca poate gestiona politica migratiei in mod autonom.

"Trebuie sa ne recuperam partea de suveranitate care consta in a controla imigratia", declara pentru AFP Vincent Schaller, un membru UDC in Parlamentul muncipal al Genevei.

"UDC vrea sa existe o imigratie care sa fie aleasa", subliniaza el la un stand, instalat in apropierea unei piete din oras, pentru a discuta cu publicul despre referendum.

El era flancat de unul dintre cele mai provocatoare afise ale partidului cu privire la referendum, in care apare un posterior imbracat in blugi, cu o centura cu stele galbene ca cele de pe steagul UE, asezat pe o harta a Elvetiei, si sloganul "Ceea ce e prea mult e prea mult!".

"Noi suntem in favoarea unei imigratii de calitate, nu a unei imigratii de cantitate", declara Elvira Voskresenskaia, o membra UDC.

RENEGOCIEREA ACORDULUI LIBEREI CIRCULATII CU UE

In pofida faptului ca nu este un stat membru UE, Elvetia este legata de Uniune printr-o serie de acorduri bilaterale stranse.

In cazul adoptarii initiativei UDC, autoritatile elvetiene ar urma sa aiba la dispozitie un an de zile pentru a-si negocia iesirea din acordul privind libera circulatie a persoanelor intre Elvetia si blocul european, incheiat cu Bruellesul in 1999.

Aceasta initiativa merge si mai departe decat cea adoptata in 2014 si prevede ca Berna sa impuna cote de migratie statelor membre UE.

Victoria la limita din 2014 a pus in pericol relatile Elvetiei cu UE. Bruxellesul a amenintat atunci ca orice limitare a migratiei cetatenilor europeni ameninta o serie de acorduri bilaterale.

Berna a luptat mult timp sa gaseasca un mijloc prin care sa respecte vointa populara, fara sa-si instraineze definitiv vecinii din UE.

In urma unor negocieri indelungate, un acord incheiat la sfarsitul lui 2016 nu include insa planul initial de a impune cote permiselor de sejur emise cetatenilor europeni, pe care Bruxellesul le-a respins aprig.

Berna a fost nevoita sa se multumeasca sa le ceara angajatorilor elvetieni sa faca cateva demersuri administrative inainte de a angaja europeni si sa le acorde prioritate somerilor elvetien, cel putin in aparenta.

UDC a condamnat acest compromis drept o "tradare" si si-a lansat noua initiativa.

"CLAUZA-GHILOTINA"

Referensumul din 2014 a ramas intiparit in memoria colectiva elvetiana, insa se pare ca ingrijorarile cu privire la migratie s-au atenuat. Sondaje recente arata ca aproximativ 65% dintre elvetieni se opun initiativei UDC.

"Conditiile s-au schimbat mult fata de 2014", declara pentru AFP politologul Pascal Sciarni de la Universitatea de la Geneva.

El subliniaza ca cercetari au aratat ca un anumit numar de persoane care au votat in favoarea initiativei UDC in 2014 si-au schimbat parerea, dupa ce si-au dat seama ca UE nu-si schimba pozitia cu privire la anumite principii.

UCD este mai izolat ca oricand, iar Guvernul, Parlamentul, sindicatele, organizatiile patronale si toate celelelte partide politice ii indeamnape alegatori sa respinga aceasta initiativa.

Ele subliniaza importanta relatiilor cu UE in economia tarii, mai ales in regiuni de frontiera ca Geneva sau Basel, unde numeroase persoane traverseaza zilnic frontiera UE pentru a veni la munca.

Guvernul a avertizat totodata ca, daca Elvetia anuleaza in mod unilateral acordul liberei circulatii, o clauza-"ghilotina" intra in vigoare si blocheaza toate acordurile Elvetiei cu UE, inclusiv in domeniul comercial.

In cadrul referendumului de duminica, alegatorii elvetieni se pronunta, de asemenea, asupra unei serii de alte probleme - inclusiv asupra oportunitatii de a aloca sase miliarde de franci elvetieni (5,6 miliarde de euro/6,6 miliarde de dolari) in vederea achizitionarii unor noi avioane de vanatoare sau oportunitatii de a acorda doua saptamani de concediu de paternitate noilor tati.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Elvetia referendum lege UE
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5886 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Maine se desfasoara referendumul federal care contine 5 chestiuni.

Libera circulatie CH-EU nu va trece rampa votului popular. In schimb poporul va raspunde DA la celelalte 4 obiecte de vot (in unele cantoane se adauga si alte obiecte strict cantonale sau comunale). Cel putin acestea sunt proiectiile sondajelor de opinie. Cel mai sensibil obiect de vot ramane achizitia noilor avioane de combat. Sunt convins ca si aici, raspunsul va fi afirmativ. Este in joc neutralitatea perpetua si militara a tarii. Ce conteaza cateva miliarde, o fractiune minora din bugetul Confederatiei, fata de independenta militara?

Intre altele, Confederatia a atribuit sume importante organizatiei internationale COVAX pentru a asigur accesul liber la vaccinul anti Covid tuturor tarilor, mai ales tarilor cu venituri mai modeste. Un gest umanitar de care suntem foarte multumiti:

https://www.20min.ch/fr/story/la-suisse-offre-20-millions-pour-un-acces-mondial-au-vaccin-580409597562

 

EXCREMENTUL MosGerila, Craci MacapeGigi, Constant etc..este la fel

de infect ca si tara pe care si-a ales-o , dar sper ca la Suisse sa-l expulseze pe aceasta dejectie umana ce acum posteaza cu Nickul Constant ....
Un pic DE INFORMATIE si un pic de istorie, doar pentru cei interesati :

"La Suisse, coffre-fort d’Hitler !"
"Suisse : les enjeux du référendum sur la libre circulation avec l'Union européenne"

"La Suisse aurait blanchi 85% de l'«or nazi». Un rapport commandité par le Congrès juif mondial relance la polémique."

https://information.tv5monde.com/info/suisse-les-enjeux-du-referendum-sur-la-libre-circulation-avec-l-union-europeenne-376411

https://www.historia.fr/%C3%A0-l%C3%A9cran/la-suisse-coffre-fort-d%E2%80%99hitler

https://duckduckgo.com/?q=R%C3%A9f%C3%A9rendum+dimanche+en+Suisse+sur+la+libre+circulation+avec+l%27UE+&t=newext&ia=web

https://www.liberation.fr/planete/1997/10/08/la-suisse-aurait-blanchi-85-de-l-or-nazi-un-rapport-commandite-par-le-congres-juif-mondial-relance-l_218919

 

O mica rectificare, nu prea exista "Parlamentul muncipal al Genevei"

Exista un Consiliu Administrativ al orasului Geneva si un Grand Conseil al statului si cantonului Geneva. Primul tine de administratia orasului/comunei Geneva, al doilea tine de administratia cantonala a republicii. Acest Mare Consiliu poate fi numit "parlament" cantonal, dar in nici un caz comunal sau "municipal". Nu exista nici notiunea de "municipiu" in Elvetia. Ci numai cea de Commune (comuna).

Ca sa fie clar, este ca si cum ati confunda primaria orasului Bucuresti cu Parlamentul Statului Roman. Iata situl Marelui Consiliu al Genevei: https://ge.ch/grandconseil/

 

EN LIVE !! La Suisse va se prononcer sur la libre circulation

La Suisse va se prononcer sur la libre circulation des personnes avec l'UE !

https://www.youtube.com/watch?v=iRxe8mZ4IK0

https://www.youtube.com/watch?v=oEHyJHPEYMQ

https://www.youtube.com/results?search_query=Suisse+%3A+l%27accord+de+libre+circulation+avec+l%27UE+

 

Bizon bou pe cale de disparitie te-ai abținut cumplit sa nu

injuri un timp Acu te-ai pornit. Zii inainte psdistule bolnav la tărtăcuța.

Ia Bizonule si munceste ca sa pui la loc punctele pe care le

pierzi din cauza ca esti bizon. Inca n-am vazut pe vreunul sa reziste prea mult la lupta cu prostia proprie.

URANUS. ....ba bighidiule punctele sunt pentru

FRAIERII PROSTI , ca nu ne putem pune cu cei ce au zeci si zeci de nickuri de ani si ani ...si care toata ziua stau pa ziare ,altii mai dobitoci pierd si nopti ... !
Multa mizerie si prostime pe aici....si asta de ani buni si nimeni NU LE SPUNE CA SUNT DOBITTOCI ....

Bo.ule !

.

Démocratie Le système politique Suisse Logo ch.ch Aller directemen

https://www.ch.ch/fr/democratie/droits-politiques/referendum/

 

un mic amanunt....

UE este cel mai mare partener comercial al elvetiei.
asta spune cum trebuie sa voteze elvetienii.
s-au poate au scimbat partenerul comercial UE cu china si nu stim noi.

 

Elvetia ca suprafata este cat Regiunea PACA.... in Fr.

In caz de o penurie alimentara banii nu sunt buni de mancat si nici aurul ...eventual vor ajunge ca Germania pe timpul inflatiei inainte de al Doilea Razboi Mondial cand un dolar valora cateva miliarde de marci (am postat deja pe cest subiect) si pentru o juma' de paine mergeau cu roaba de bani sa plateasca ....

https://fr.wikipedia.org/wiki/Hyperinflation_de_la_r%C3%A9publique_de_Weimar

https://www.persee.fr/doc/afdi_0066-3085_1995_num_41_1_3332

Moscova face spume.

1 Romanian Leu equals
18.67 Russian Ruble

Papillon. Va scapa un mic amanunt. Eu nu stiu cine sunteti

"voi", dar stiu cine suntem noi si care ne sunt interesele nationale. Este adevarat ca UE este partenerul privilegiat al Elvetiei, dar stiu ca si Elvetia este partenerul cel mai important al UE. Existenta si stabilitatea monedei europene este una dintre contributiile CH catre EU.

In rezumat, pot afirma ca elvetienii vor vota asa cum li se pare lor mai important, nu asa cum credeti dumneavoastra ca ar trebui sa o faca. In cateva sute de ani de istorie, Elvetia nu s-a pliat nici in fata a trei imperii, nici in fata vreunui Reich. Neutralitatea sa perpetuala si militara, democratia sa directa nu sunt negociable. Cu nimeni.

nationalistii elvetieni, autorii acestui referendum, vor pierde.

fata de 2014, electoratul lor este in declin. elvetienii sunt un popor civilizat si bine educat, care nu poate fi prostit de populisti/nationalisti. categoria de elvetieni "nu ne vindem alpii" (invadati de miile de turisti chinezi care le asigura existenta) poate fi recunoscuta dupa tziglele de piatra de pe case, cioplite cu barda ca pe vremea lui fred flintstone. elvetia a demonstrat ca francezii, germanii si italienii pot convietui foarte bine impreuna, insa fiecare cu limba, reguli si sisteme de taxare proprii. extinderea modelului elvetian in intreaga europa a facut posibila aparitia uniunii europene. nu m-am simtit strain in excursiile mele prin elvetia doar cu buletinul si nici elvetienii cu care am intrat in contact nu au fost deranjati de prezenta mea. sunt oameni saritori si politicosi, cu zambetul pe buze. ce m-a frapat este faptul ca desi nu prea vezi pe strazi politisti in uniforma, exista ordine si siguranta. nu am vazut cersetori mioritici sau trogloditi de periferie si totul straluceste de curatenie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor