Este posibil sa mai existe vulcani activi pe Venus (studiu)

Joi, 23 Iulie 2020, ora 06:03
1952 citiri
Este posibil sa mai existe vulcani activi pe Venus (studiu)
Foto: Pixabay

Cercetatorii de la Universitatea Maryland si de la Institutul de Geofizica din Zurich, Elvetia, au identificat, printr-un nou studiu, 37 de structure vulcanice active pe Venus, oferind dovezi conform carora Venus este inca o planeta activa din punct de vedere geologic, potrivit sciencedaily.

"Este pentru prima data cand suntem capabili sa punctam structuri specifice, sa spunem ca nu este un Vulcan antic, ci unul activ, poate in repaus, dar care nu si-a oprit activitatea. Studiul schimba semnificativ perceptia asupra planetei, care se credea in mare parte inactiva, dar care, aparent, are un interior inca infiorator, care poate hrani multi vulcani activi", explica Laurent Montesi, profesor de geologie.

Se stia deja ca Venus este o planeta mai tanara, comparativ cu Marte sau Mercur. Dovezile unei activitati interioare si geologice calde arata ca suprafata planetei cuprinde structuri asemanatoare inelelor cunoscute sub numele de coroane, care se formeaza atunci cand materia fierbinte din interiorul planetei se ridica si ajunge in stratul de manta si crusta. Acest lucru este similar modului in care s-au format Insulele Vulcanice din Hawaii.

Inainte se credea ca coroanele de pe Venus sunt semnele unei activitati stravechi si ca planeta s-a racit suficient pentru a incetini activitatea geologica din interiorul acesteia. Cand are loc aceasta racire, se formeaza o crusta, iar materia calda din interior nu o poate strapunge.

In cadrul cercetarii, specialistii au folosit modele numerice de activitate termo-mecanica sub suprafata planetei Venus pentru a crea simulari 3D de inalta rezolutie. Rezultatele i-au ajutat sa identifice caracteristicile prezente doar in coroanele active si apoi sa le potriveasca cu cele de pe suprafata lui Venus.

Asa au aparut primele dovezi conform carora coroanele de pe Venus sunt inca in continua evolutie, cee ace indica faptul ca interiorul planetei este inca cald.

"Suntem capabili sa spunem ca cel putin 37 de coroane sunt foarte recente", spune Montesi.

Aceste rezultate pot ajuta la identificarea zonelor tinta in care ar trebui plasate instrumentele geologice in viitoarele misiuni de pe Venus, cum ar fi EnVision, care este programat sa se lanseze in 2032.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Venus, #vulcani activi, #spatiu, #studiu , #eveniment