ANALIZA Evolutia capacitatii de testare a Romaniei. Comparativ cu alte tari europene, stam extrem de prost

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 06:15
3246 citiri
ANALIZA Evolutia capacitatii de testare a Romaniei. Comparativ cu alte tari europene, stam extrem de prost
Imagine generica FOTO Pixabay

In luna octombrie, numarul cazurilor de COVID-19 s-a dublat sau chiar triplat in mai multe tari ale lumii. Romania, una dintre tarile care se afla in aceasta situatie, nu a reusit sa isi creasca capacitatea de testare direct proportional cu cifrele epidemiei.

Alte state, precum Belgia sau Cehia, cu o populatie mai mica decat cea a Romaniei, dar cu o crestere exponentiala a numarului de cazuri, au dublat sau chiar triplat numarul de testari efectuate zilnic.

Ziare.com a analizat evolutia capacitatii de testare a Romaniei in cea mai ingrijoratoare luna de la inceputul pandemiei, in comparatie cu situatia altor state europene a caror valoare numerica a populatiei este cea mai apropiata de cifrele tarii noastre.

Nota: Valorile analizate au fost extrase din raportarile centralizate de platforma ourworldindata.org si se refera la capacitatea zilnica de testare la mia de locuitori pe parcursul lunii octombrie.

Cifrele privind numarul populatiei si evolutia epidemiei au fost extrase din centralizarea facuta de platforma worldometers.info pentru fiecare tara in parte.

Tarile cuprinse in analiza sunt: Romania, Belgia, Cehia, Grecia, Portugalia si Suedia.

Observatii:

Capacitatea zilnica de testare in Romania a crescut constant in luna octombrie, dar nu in proportii semnificative. Tara noastra nu a reusit sa dubleze capacitatea zilnica de testare, desi bilantul zilnic al epidemiei s-a triplat pe parcursul acestei perioade.

In aceeasi situatie se afla si Suedia care inregistreaza o evolutie mai scazuta decat cea a Romaniei.

Belgia, una dintre cele mai afectate tari europene, care a inregistrat o diferenta semnificativa intre numarul cazurilor zilnice raportate la inceputul si la sfarsitul lunii, peste 12.000, aproape ca si-a triplat capacitatea de testare. Cehia se afla intr-o situatie asemanatoare.

Romania

In cazul Romaniei, ultima raportare a capacitatii de testare este aferenta zilei de 29 octombrie.

Romania are o populatie de 19,237, 691 de persoane.

Pe 1 octombrie, Romania inregistra 2.086 de cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19. Aproximativ o luna mai tarziu, pe 29 octombrie, cifra zilnica a infectarilor depasea de peste de trei ori valoarea inregistrata la inceputul lunii: 6.481.

In acest interval de timp, 1-29 octombrie, capacitatea de testare a Romaniei a inregistrat o crestere scazuta, comparativ cu ritmul accelerat de raspandire al epidemiei. Astfel, la 1 octombrie, cifra de testare raportata pentru tara noastra era de 1,06 la mia de locuitori, in timp ce, pe 29 octombrie, se inregistreaza 1,55 de teste la mia de locuitori.

Belgia

In cazul Belgiei, ultima raportare a capacitatii de testare este aferenta zilei de 28 octombrie.

Belgia are o populatie de 11,589, 623 de persoane.

Pe 1 octombrie, 1.337 de noi cazuri erau confirmate la nivel national. Pe 28 octombrie, 13,571 de persoane se infectasera cu COVID-19, potrivit datelor centralizate in ultimele 24 de ore.

In acest interval de timp, 1-28 octombrie, in care rata zilnica a imbolnavirilor s-a inzecit, Belgia aproape ca si-a dublat capacitatea de testare ajungand de la 3,16 testari la mia de locuitori, pe 1 octombrie, la 5,49 de testari la mia de locuitori pe 28 octombrie.

Cehia

In cazul Cehiei, ultima raportare a capacitatii de testare este aferenta zilei de 28 octombrie.

Cehia are o populatie de 10,708,981 de persoane.

Pe 1 octombrie, tara inregistra 3.484 de cazuri COVID-19 in ultimele 24 de ore. Spre sfarsitul lunii, potrivit raportarilor zilei de 28 octombrie, 12.980 de persoane contractasera boala in ultimele 24 de ore.

In acest interval de timp, 1-28 octombrie, capacitatea de testare a Cehiei s-a dublat. De la 1,66 de teste zilnice efectuate la mia de locuitori in ziua de 1 octombrie, Cehia efectua pe 28 octombrie 3,63 de teste la mia de locuitori dupa ce, cu o zi inainte, finalizase chiar mai multe, 3,73 - cel mai mare numar dintre toate zilele analizate.

Grecia

In cazul Greciei, ultima raportare a capacitatii de testare este aferenta zilei de 29 octombrie.

Grecia are o populatie de 10,423,054 de persoane.

Pe 1 octombrie, Grecia raporta doar 411 cazuri noi de coronavirus. Pe 29 octombrie, bilantul epidemiei se triplase comparativ cu prima zi a lunii: 1.211 persoane fusesera confirmate cu COVID-19 in ultimele 24 de ore.

In acest interval de timp, 1-29 octombrie, capacitatea de testare a Greciei a ajuns de la 0,99 de testari zilnice la mia de locuitori pe 1 octombrie, la 1,67 de testari zilnice la mia de locuitori pe 29 octombrie, cea mai mare valoare a lunii fiind inregistrata pe 28 octombrie - 1,78.

Portugalia

In cazul Portugaliei, ultima raportare a capacitatii de testare este aferenta zilei de 26 octombrie.

Pe 1 octombrie, 854 de persoane au fost confirmate cu COVID-19 in ultimele 24 de ore. Spre sfarsitul lunii, respectiv in ziua de 26 octombrie, numarul infectarilor la nivel national se triplase: 2.447 de infectari cu COVID-19 in ultimele 24 de ore.

In acest interval de timp, 1-26 octombrie, Polonia nu a inregistrat o crestere semnificativa a capacitatii de testare. De la 2,06 teste la mia de locuitori pe 1 octombrie, tara a ajuns pe 26 octombrie sa efectueze 2,77 de teste la mia de locuitori.

Suedia

In cazul Suediei, ultima raportare a capacitatii de testare este aferenta zilei de 25 octombrie.

Suedia are o populatie de 10,099,265 de locuitori.

Pe 1 octombrie, Suedia inregistra 633 de cazuri noi de COVID-19. In ultima zi a lunii pentru care exista o raportare a numarului de teste efectuate, respectiv 25 octombrie, raportarile arata 516 cazuri COVID-19 in ultimele 24 de ore. Situatia epidemica se schimba insa brusc in urmatoarele zile: 1,071 de infectari pe 26 octombrie, 2,416 pe 27 octombrie, 3.396 pe 28 octombrie si 2,616 pe 29 octombrie.

Evolutia epidemiei in Suedia capata un caracter accentuat de-abia in ultima saptamana a lunii cand cifrele depasesc pragul de 2-3 mii de infectari zilnice dupa ce, in saptamanile anterioare, raportarile oscilau intre 500 si 1000 de cazuri zilnice.

In acest interval de timp, 1-25 octombrie, capacitatea de testare a Suediei a evoluat aproape nesemnificativ: de la 1,83 de testari zilnice la mia de locuitori pe 1 octombrie, la 2,37 de testari zilnice la mia de locuitori pe 25 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
#testare, #Covid 19, #Romania, #Grecia, #Portugalia , #eveniment