Fenomen foarte rar - au inflorit merii in octombrie, la Sibiu

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 19:42
5649 citiri
Fenomen foarte rar - au inflorit merii in octombrie, la Sibiu
Foto: Arhiva

Intr-o livada din satul Glamboaca din judetul Sibiu au inflorit merii pentru a doua oara in acest an, in luna octombrie, un fenomen extrem de rar, datorat temperaturilor foarte ridicate inregistrate in aceasta vara si aceasta toamna, sustin specialistii.

"Este un fenomen rar. Sunt ani in care toamna este lunga si din cauza temperaturilor ridicate, infloresc merii in aceasta perioada. Se intampla rar, in unele livezi, insa nu este nicio problema pentru ca sunt muguri pentru primavara si recolta nu este afectata de aceste flori. Uneori, din cauza temperaturilor, merii infloresc la sfarsit de mai, in august si chiar si in septembrie - octombrie", a precizat inginerul Ioan Anghel, expert horticultor la firma Horticola International, producator local de fructe.

Purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, dr. Ioan Pentea, a declarat ca nu i s-a mai "intamplat" sa auda de meri infloriti in octombrie, ci doar de alti pomi, ceea ce este considerat "un fenomen extrem de rar".

Daca specialistii au mai auzit de infloritul merilor in octombrie, proprietarii merilor au fost cei mai surprinsi sa vada florile in pomi, in timp ce culegeau fructele.

"Nu am mai vazut asa ceva niciodata. Culegem mere in fiecare toamna, din gradina mea de la tara, de la Glamboaca, langa orasul Avrig, insa este pentru prima data cand m-am bucurat sa vad flori de mar, langa fructe. Nu am vazut pana acum decat castani infloriti toamna, in Sibiu, insa de meri nu am mai auzit", a declarat Carmen Badila, cea care a descoperit merii infloriti in octombrie.

Temperaturile de peste 30 de grade inregistrate la Sibiu in ultimele saptamani si seceta au avut si efecte nedorite asupra productiei de mere din acest an. Cele mai afectate au fost soiurile sensibile la caldura, cum este Florina, mai ales acolo unde proprietarii livezilor nu au putut iriga, conform specialistilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#meri infloriti octombrie, #pomi infloriti octombrie , #eveniment