Garda Forestieră Suceava susține că nu a găsit tăieri ilegale de arbori în fondul forestier în care au fost agresați cei doi jurnaliști și activistul de mediu

Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 23:30
2908 citiri
Garda Forestieră Suceava susține că nu a găsit tăieri ilegale de arbori în fondul forestier în care au fost agresați cei doi jurnaliști și activistul de mediu
Un regizor, un jurnalist și un activist de mediu, agresați în pădure FOTO Facebook/Greenpeace

Garda Forestieră Suceava a anunțat vineri seara că nu au fost găsite nereguli și nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori, după ce a făcut verificări la Ocolul Silvic Dealu Negru, în urma agresiunii asupra activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a doi jurnaliști, relatează News Bucovina.

Verificările au vizat respectarea regimului silvic pe raza OS Dealu Negru, structură privată de administrare, pe suprafața de fond forestier în vecinătatea căreia s-au produs agresiunile asupra activistului de mediu și a celor doi jurnaliști.

”Cu prilejul controlului, s-a constatat că în zona respectivă (fond forestier proprietate privată) au fost constituite 2 partizi de exploatare, una în anul 2020 și alta în anul 2021.Cele două partizi au fost constituite în conformitate cu prevederile legale și au fost exploatate cu respectarea regulilor de exploatare. În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică. Nu au fost aplicate sancțiuni”, se precizează în comunicatul Gărzii Forestiere Suceava.

Garda Forestieră mai arată că prezența activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a echipei de filmare s-a datorat unei solicitări din partea unei persoane fizice și viza legalitatea modului de exploatare a arborilor care au fost marcați în cursul anului trecut.

„Precizăm că în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare și cu prevederile amenajamentelor silvice, exploatarea masei lemnoase se face și în anul următor momentului în care arborii au fost marcați. Pentru a evita evenimentele de natura celui petrecut în data de 16.09.2021, când 3 persoane au fost agresate doar pentru faptul că au încercat să documenteze o posibilă încălcare a legii, Garda Forestieră Suceava adresează rugămintea pe această cale ca pentru orice neclaritate privind legislația silvică, persoanele interesate să se informeze de la instituțiile ce au atribuții în acest domeniu, respectiv ocoalele silvice și Garda Forestieră”, se mai precizează în comunicat.

Garda Forestieră Suceava subliniază că nu încurajează și se disociază de orice faptă sau activitate menită să intimideze sau să obstrucționeze demersurile de bună credință realizate cu scopul de a semnala orice posibilă încălcare a legislației din domeniul silvic.

Greenpeace România a anunțat în această seară că Mihai, Tibi si Radu au depus plângerea penală la sediul IGPR- Direcția de Investigații Criminale, fiind însoțiți de avocatul Greenpeace.

"Poliția Română a anunțat că 11 persoane au fost identificate și duse la audieri în acest caz;

Acum, băieții sunt la Institutul de Medicina Legală pentru întocmirea raportului medico-legal. Băieții sunt nedormiți de 24 de ore, au condus toată noaptea din Suceava până în București, dar sunt hotărâți să meargă până la capăt pentru ca vinovații să fie pedepsiți. Susținerea voastră și mesajele de încurajare contează și i-au ajutat să reziste acestei zile interminabile", potrivit Greenpeace.

Citește și:
Bătaie cruntă între mobilizații ruși și clienții unui club, înaintea plecării pe frontul din Ucraina VIDEO
Bătaie cruntă între mobilizații ruși și clienții unui club, înaintea plecării pe frontul din Ucraina VIDEO
Bătăile publice între recruții ruși au deja un caracter familiar. Viitorii soldați, care în condițiile mobilizării în masă sunt dislocați în aproape toate regiunile țării, sunt...
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...