Guvernul pregateste prelungirea starii de alerta. Alte proiecte de pe ordinea de zi a Executivului

Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 07:21
2788 citiri
Guvernul pregateste prelungirea starii de alerta. Alte proiecte de pe ordinea de zi a Executivului
FOTO Guvernul Romaniei

Executivul urmeaza sa adopte in sedinta de joi, de la ora 18.00, un proiect de hotarare care aproba Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 si are in vedere intretinerea si modernizarea caii ferate. Premierul Ludovic Orban a afirmat recent ca urmeaza ca Guvernul sa adopte un proiect de hotarare privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de 30 de zile. Ultimul document care a prelungit starea de alerta a intrat in vigoare pe 15 octombrie.

"Prezentul proiect de hotarare stabileste directiile de actiune strategica necesare pentru reabilitarea transportului feroviar pe piata interna a transporturilor si pentru integrarea in sistemul feroviar unic european. Scopul principal al strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare consta in fundamentarea necesitatilor de finantare a infrastructurii feroviare. Strategia identifica drept principala prioritate cresterea competitivitatii transportului feroviar pe piata interna, in principal prin cresterea nivelului de performanta al infrastructurii feroviare. Strategia acopera toate domeniile relevante ale dezvoltarii infrastructurii feroviare, respectiv: mentenanta (intretinere si reparatii), operarea, reinnoirea si modernizarea/dezvoltarea", conform notei de fundamentare a proiectului de hotarare a Executivului.

Directie de actiune prioritara pe linia cresterii competitivitatii transportului feroviar consta in recuperarea accelerata a restantelor in ceea ce priveste reinnoirea infrastructurii feroviare, conform sursei citate.

Prin urmare exista aceasta strategie care va fi aprobata in sedinta de joi care "propune un program esalonat pe 15 ani care asigura in mare masura eliminarea restantelor existente si care va genera o crestere relevanta a performantelor infrastructurii feroviare".

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat luni ca este in pregatire o noua hotarare de Guvern privind prelungirea starii de alerta, insa Executivul nu doreste sa impuna noi restrictii, ca numarul infectarilor sa scada treptat pentru ca lumea sa revina incet la o viata normala. Pe 15 octombrie a intrat in vigoare prelungirea starii de alerta, printr-o hotarare a Executivului.

Guvernul are in prima lectura si doua proiecte de ordonanta de urgenta, prina pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 si a doua pentru suspendarea, modificarea si completarea unor prevederi din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene.

Un alt proiect de lege aflat pe ordinea de zi a reuniunii de joi de la Palatul Victoria vizeaza aderarea Secretariatului General al Guvernului la Reteaua Europeana a Consiliilor Europene de Mediu si Dezvoltare Durabila (EEAC) si aprobarea platii cotizatiei anuale de participare a Secretariatului General al Guvernului, precum si completarea Ordonantei Guvernului 41/1994 privind autorizarea platii cotizatiilor la organizatiile internationale interguvernamentale la care Romania este parte.

De asemenea, pe ordinea de zi figureaza un proiect de hotarare pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea si oportunitatea efectuarii cheltuielilor aferente proiectului de investitii "Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind incalcarea regulilor de circulatie".

"Finantarea proiectului de investitii se realizeaza din fonduri externe nerambursabile si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii. Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Politiei Romane, raspunde de modul de utilizare a sumelor aprobate potrivit prevederilor prezentei hotarari", arata proiectul de hotarare.

Totodata, Guvernul are in discutie si un memorandum cu tema: Rezultatele procedurii pentru desemnarea candidatului Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.Aprobarea propunerilor finale de catre Guvern.

"La 6 octombrie 2021 urmeaza sa expire mandatele a paisprezece judecatori si a sase avocati generali din cadrul Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), printre care si mandatul judecatorului roman", arata memorandumul.

Propunerile finale rezultate in urma procedurii de selectie si supuse Guvernului spre aprobare sunt urmatoarele:

Candidatul Romaniei pentru functia de judecator al Curtii de Justitie a Uniunii Europene este Octavia Spineanu-Matei. Exista doua propuneri de rezerva Cristian Daniel Oana si Razvan Horatiu Radu, potrivit sursei citate.

Pietele agroalimentare acoperite raman deschise. Cum ocolesc autoritatile locale obligatiile impuse de Guvern

Secretarul general al guvernului: "Paturile ATI se ocupa tot mai repede, medicii sunt obositi, personalul medical este epuizat"

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#guvern, #starea de alerta, #sedinta, #sedinta guvern , #eveniment