Guvernul redefineste Revolutia de la 1989: nu mai cade regimul comunist, dispare sprijinul armatei, eroii sunt doar printre morti si raniti

Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 20:14
9459 citiri
Guvernul redefineste Revolutia de la 1989: nu mai cade regimul comunist, dispare sprijinul armatei, eroii sunt doar printre morti si raniti
Foto: Asociatia 21 Decembrie 1989

Odata cu modificarea titlului de revolutionar si a conditiile de incadrare in vederea primirii de indemnizatii, Guvernul a decis sa modifice si modul de definire a Revolutiei din decembrie 1989.

Astfel, in primul articol din Legea revolutionarilor se preciza ca "Revolutia romana din decembrie 1989, declansata prin revolta populara de la Timisoara, continuata in Bucuresti si in alte localitati ale tarii si transformata in revolutie antitotalitara, sprijinita de armata, care a condus la caderea regimului comunist si la instaurarea democratiei, constituie un moment crucial in istoria Romaniei", relateaza Mediafax.

Acest pasaj a fost inlocuit cu urmatorul: "Revolutia Romana din Decembrie 1989, declansata prin revolta populara de la Timisoara, continuata in municipiul Bucuresti si in alte localitati ale Romaniei, unde revoltele cetatenilor romani au fost reprimate de fortele de ordine si s-au soldat cu morti, raniti sau arestati, a condus la dobandirea libertatii si la instaurarea democratiei in Romania, constituie un moment crucial in istoria tarii".

Cineva a gasit de cuviinta sa precizeze ca e vorba de Municipiul Bucuresti, nu doar de Bucuresti, sa dispara referirile la revolutia antitotalitara si caderea regimului comunist. De asemenea, este foarte interesant ca Guvernul a gasit de cuviinta sa inlocuiasca referirea la armata - "revolutie (...) sprijinita de armata" cu "revoltele cetatenilor romani reprimate de fortele de ordine".

Revolutionarii din decembrie 89 trebuie sa obtina un nou certificat, daca vor indemnizatii si facilitati

De la "Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite" la "Luptator cu Rol Determinant"

De asemenea, Guvernul a stabilit ca persoanele care detin in prezent titlul de "Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite" trebuie sa fie reverificate si sa faca dovada faptelor prin care s-au remarcat in timpul Revolutiei din decembrie 1989.

Apoi, daca indeplinesc conditiile stabilite de lege si cu avizul unei comisii parlamentare care va inainta presedintelui tarii propuneri, pot sa primeasca un titlu nou, de data aceasta de "Luptator cu Rol Determinant".

Guvernul a decis ca pot primi acest nou titlu cei care, in perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, dar "doar in localitatile" in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului Nicolae Ceausescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#definitie revolutie, #modificare lege revolutie, #indemnizatii revolutionari , #eveniment