Guvernul s-a sucit: In starea de alerta, nu mai poti avea 16 persoane la nunta si inmormantare

Luni, 18 Mai 2020, ora 13:07
35555 citiri
Guvernul s-a sucit: In starea de alerta, nu mai poti avea 16 persoane la nunta si inmormantare
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul Orban a adus o serie de modificari starii de alerta prin hotararea de guvern adoptata in sedinta Executivului de azi dimineata.

Romania a intrat, din 15 mai, in stare de alerta, instituita joi noapte printr-o decizie a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU).

Azi, Executivul s-a reunit in sedinta si a adoptat "hotararea privind declararea starii de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19".

Astfel, in perioada starii de alerta, la evenimentele private (nunti, inmormantari) nu pot participa mai mult de 8 persoane. Anterior, Guvernul stabilise ca se pot organiza evenimente cu participarea a cel mult 16 persoane.

In Anexa 3 din hotarare, la punctul 6, se arata ca "se interzice participarea la evenimente private in spatii inchise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 8 persoane si cu respectarea regulilor de distantare sociala".

O alta modificare prevede ca, pentru deplasarea la serviciu, in afara localitatii, se poate folosi adeverinta de la angajator sau legitimatia de serviciu.

"La solicitarea personalului institutiilor abilitate cu exercitarea controlului respectarii interdictiei prevazute la pct. 2, pentru justificarea deplasarii in afara localitatii persoanele prezinta legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator ori o declaratie pe propria raspundere cu privire la motivul deplasarii, completata in prealabil", se arata in document.

Ludovic Orban a convocat pentru luni dimineata Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, dar si Guvernul, pentru a urma procedurile legale in vederea instituirii starii de alerta.

"Odata cu adoptarea hotararii de guvern, continuam practic starea de la alerta instituita prin hotararea CNSU, dar, ca sa am o exprimare plastica, trecem de la stare de alerta, la stare de alerta maxima, pentru ca legea ne ofera toate parghiile si instrumentele pentru a asigura respectarea regulilor pentru a proteja sanatatea si viata oamenilor", a spus premierul la inceputul sedintei Executivului, in care a fost adoptata o HG ce prevede masurile impuse in starea de alerta.

HG va fi transmisa Parlamentului pentru a incuviinta starea de alerta si toate masurile care se impun, a mai precizat Orban.

Citeste mai multe detalii - Orban: Trecem de la starea de alerta la starea de alerta maxima. Suntem democratie, dar nu e anarhie!

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...