Horatiu Moldovan, secretar de stat al Ministerului Sanatatii: "A scazut numarul de medici epidemiologi in DSP-uri"

Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 10:22
3278 citiri
Horatiu Moldovan, secretar de stat al Ministerului Sanatatii: "A scazut numarul de medici epidemiologi in DSP-uri"
Foto: horatiumoldovan.ro

Horatiu Moldovan, secretar de stat a declarat miercuri dimineata, 22 iulie, care este situatia medicilor epidemiologici din DSP-uri, inainte era intre 50 si 60, acum numarul este mult mai scazut. Oficialul a declarat ca solutia pentru acest deficit temporar de personal va fi detasarea medicilor, inclusiv medici de familie, din alte zone.

"In urma clarificarilor legislative care au survenit in ultimele doua zile, si a Ordinelor de Ministru care se vor emite subsecvent, vom avea instrumentele necesare pentru a obtine detasari de medici din alte zone pentru a putea completa echipele epidemiologice acolo unde exista lipsuri. Vom apela si la medicii de familie, si la alte categorii de personal medical pentru a intari activitatea in DSP-uri.

Anchetele epidemiologice sunt desigur apanajul medicilor epidemiologi dar ele pot fi facute si de alt personal medical sub coordonarea medicilor epidemiologi. Aceasta este solutia spre care ne indreptam pentru a putea controla din punct de vedere al anchetelor situatia epidemica", a declarat Horatiu Moldovan la Digi24.

Acesta a sustinut ca desi situatia s-a agravat faorte mult in utlima perioada, ea este inca controlabila.

"Numarul medicilor la nivelul DSP-urilor a scazut in ultima perioada din pacate, deoarece au fost destul de solicitati. Problema care se pune in mod principal este de a avea instrumentele administrative pentru a creste numarul lor. S-a intamplat o relaxare in toate zonele dupa ce s-a epuizat starea de urgenta, a fost un vid legislativ, ceea ce a condus la situatia pe care o avem astazi.

Acesta a sustinut ca in acest moment la nivelul intregii tari exista de trei ori mai multe paturi ATI pentru pacientii Covid decat numarul acestora.

"Avem premisele sa putem gestiona in continuare lucrurile. In acest moment avem un total de paturi la ATI destinate pacientilor Covid la nivelul intregii tari de 1218 si un numar de ventilatoare de 987. Deci sunt 987 de paturi la ATI cu ventilatoare, avand un numar de pacienti la ATI putin sub 300. Deci la nivelul tarii avem de trei ori mai multe paturi pentru pacientii Covid decat pacienti in acest moment. E vorba de paturi functionale, cu personal medical care sa se ocupe de acesti pacienti", a mai spus secretarul de stat Horatiu Moldovan.

Noi am atras atentia, lucrurile au fost foarte bine controlate in starea de urgenta, va amintesc ca am avut un numar scazut de infectari, dar in momentul in care instrumentele legislative nu au mai fost suficiente pentru a controla s-a produs aceasta explozie de asteptat. Din fericire situatia nu este foarte grava nici in momentul de fata, situatia s-a agravat foarte mult, dar o putem inca controla. Legea ne permite in acest moment sa luam toata masurile administrative necesare, inclusiv chemarea acestora din concediu.", a mai spus acesta.

Beneficiile mersului pe jos. 15 minute fac adevărate minuni pentru sănătate
Beneficiile mersului pe jos. 15 minute fac adevărate minuni pentru sănătate
Mersul pe jos face piciorul frumos. Știi expresia aceasta care pare veche de când lumea? Să se limiteze mersul pe jos doar la acest beneficiu și nimic mai mult? Ei bine, trebuie să știi că...
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie se descură tot mai greu cu sistemul digital al CNAS, care a ajuns să funcționeze doar câteva minute pe zi. Calitatea actului medical scade, în timp ce medicii se transformă...
#medic, #coronavirus, #medici, #spitale, #sanatate , #eveniment