UPDATE Trei persoane au murit în incidentul critic la spitalul din Târgu Cărbunești. Instalația de oxigen a cedat. În spital sunt peste 100 de pacienți, dintre care 17 la ATI

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 12:06
4978 citiri
UPDATE Trei persoane au murit în incidentul critic la spitalul din Târgu Cărbunești. Instalația de oxigen a cedat. În spital sunt peste 100 de pacienți, dintre care 17 la ATI

Situație critică la Spitalul Târgu Cărbunești, județul Gorj. Instalația de oxigen a spitalului s-a defectat, fiind activat Planul Roșu de intervenție. Două persoane au decedat, fiind în stare extrem de gravă.

UPDATE 12:00

Încă un pacient care era internat la Spitalul Târgu Cărbunești a murit. Numărul deceselor a ajuns la trei.

UPDATE 10:00

Managerul spitalului a declarat că toți pacienții au fost transferați către Spitalul Județean. Acesta susține că instalațiile de oxigen sunt verificate din 3 în 3 ore în secțiile de terapie intensivă, dar că li s-ar fi zis că trebuie să facă economie în privința oxigenului.

Mai mult, a fost deschis dosar penal în urma incidentului.

Inspectoratul de Poliție Gorj a anunțat că Serviciul de Investigații Criminale s-a sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, după ce două persoane de sex feminin, de 76 și 55 de ani, ambele din orașul Rovinari, internate în secția ATI a Spitalului Târgu-Carbunești, au decedat.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, care a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbunești, urmând a fi înaintat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Colegiul Medicilor a reacționat, de asemenea, spunând că infrastructura sistemului medical nu este pregătită pentru astfel de situații.

”Sistem medical întins la maxim pe o infrastructură ce este clar că nu este pregătită pentru astfel de situaţii! Defecţiune la staţia de oxigen a spitalului din Târgu Carbuneşti!

Pandemia şi situaţia epidemiologică particulară în care se află România face ca unităţile medicale ce tratează pacienţi COVID să folosească cantităţi uriaşe de oxigen pentru a face faţă numărului mare şi grav de pacienţi pe care îi tratează. Medicii şi personalul medical sunt la datorie, dar sistemul medical îşi arată limitele.

Este nevoie nu de vorbe, ci de acţiuni concrete, de intervenţii ce pot fi realizate acum, de ajutor pentru a nu repeta tragedii. Este foarte clar că nu se poate crea infrastructură de pe o zi pe alta, dar trebuie identificate soluţii eficiente, care să răspundă rapid nevoilor actuale”, a transmis Colegiul Medicilor.

UPDATE 09:00

Două persoane au murit în urma incidentului de la Spitalul Târgu Cărbunești, unde instalația de oxigen s-a defectat.

„Două persoane decedate, din ceea ce mi-au spus medicii. Nu ar puttea fi asociate cu accidentul care s-a produs la instalația de oxigen pentru că au fost trecute pe butelii de oxigen. Ele erau într-o stare extrem de gravă”, a declarat prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu, pentru Mediafax.

Ministerul Sănătății a fost anunțat despre o defecțiune la instalația de oxigen de la nivelul Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești.

Din primele informații deținute, la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aprox. 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI.

Din primele informații, la unitate sanitară există 2 decese, se analizează circumstanțele acestora.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a discutat cu șeful DSU, Raed Arafat și cu directorul DSP Gorj, iar o echipă a DSP Gorj se află la fața locului.

A fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Știrea inițială

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj transferă, vineri dimineaţa, butelii de oxigen de la mai multe spitale din judeţ, după ce unitatea medicală de urgenţă din Târgu Cărbuneşti, care este suport COVID-19, a rămas fără oxigen pentru pacienţi.

UPDATE 08.40 Doi dintre pacienții internați la Spitalul din Cărbunești au decedat. Autoritățile locale susțin încă că aceste decese nu au fost cauzate de lipsa de oxigen.

În spital sunt internați 152 de pacienți infectați cu COVID-19, din care 80 – 90 necesită suport de oxigen. "A fost transmis ordinul secretarului de stat Raed Arafat prin care ISUJ Gorj va solicita ajutor la ISU din județele limitrofe pentru asigurarea necesarului de oxigen până la remedierea defecțiunii.

La ora 07.36 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. „La nivelul ISUJ Gorj a fost crescută capacitatea operațională la Nivelul IV-Alertă Roșie", a transmis ISU.

Știrea inițială: Potrivit Digi 24, în secția ATI a spitalului sunt internați 17 pacienți, iar medicii și asistentele îi ventilează manual, în așteptarea unor autospeciale pentru transport victime multiple și ambulanțe cu butelii de oxigen.

Prefectul județului, Marcel Iacobescu a declarat că a solicitat ambulanțe și din județele vecine, pentru a-i putea susține pe pacienți până la repararea instalației de oxigen sau până la transferul în alte spitale.

„Instalația de oxigen a clacat. Pacienții sunt trecuți pe tubul de oxigen. Am trecut la planul roșu. Personalul medical aleargă cu bolnavii între secții. 15 sunt în ATI, în total 100 de pacienți. Situația a apărut în urmă cu o oră. Timpul de intervenție este de 2 ore, pe care firma de mentenanță ni l-a dat”, a declarat prefectul.

Ambulanțe trimise la Târgu Cărbunești

„S-a declarat planul roșu pentru trimiterea de ambulanțe. Este o definiție tehnică a stocatorului de oxigen, noi așteptăm să vină firma să repare defecțiunea.

În județul Gorj au fost trimise cinci ambulanțe, iar din județele învecinate au fost trimise mai multe ambulanțe, nu pot să vă dau cifre exacte, dar au fost trimise butelii de oxigen. Trebuie să fie distanțe mici ca să ajungă repede. Ce s-a făcut acolo, cum s-a răspuns, este foarte bine”, a declarat și Raed Arafat.

„La nivelul județului Gorj a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Din cadrul ISU Gorj se deplasează în sprijin 2 autospeciale pentru transport victime multiple și 4 ambulanțe SMURD, cu 16 butelii cu oxigen.

Totodată, din județele limitrofe acționează următoarele resurse:

ISU MH - 3 ambulanțe SMURD

ISU HD - 1 autospecială pentru transport victime multiple

ISU DJ - 1 autospecială pentru transport victime multiple, 1 ambulanță SMURD

ISU VL - 1 microbuz, 2 ambulanțe SMURD.

Mijloacele dislocate transportă în total 67 butelii de oxigen.

Misiunea este în dinamică”, se arată într-un comunicat al DSU.

Citeste si:
Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etajul 7 al Spitalului Militar din Cluj-Napoca
Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etajul 7 al Spitalului Militar din Cluj-Napoca
Un bărbat de 72 de ani a murit sâmbătă, 4 decembrie, după ce s-a aruncat de la etajul 7 al Spitalului Militar din Cluj-Napoca. A fost deschis un dosar penal pentru a se stabili...
Șapte copii au ajuns la spital după ce autobuzul școlar în care se aflau a izbit un autoturism
Șapte copii au ajuns la spital după ce autobuzul școlar în care se aflau a izbit un autoturism
Un autoturism şi un microbuz şcolar au fost implicate, joi, într-un accident rutier produs în judeţul Bacău, şapte copii fiind transportaţi la spital cu contuzii minore. Şoferul...