Aleșii din Autoritatea pentru Ordinea Publică rămân cu sinecurile neatinse ca pe vremea lui Oprișan. Cum i-a salvat secretarul și prefectura

Vineri, 06 August 2021, ora 07:00
2004 citiri
Aleșii din Autoritatea pentru Ordinea Publică rămân cu sinecurile neatinse ca pe vremea lui Oprișan. Cum i-a salvat secretarul și prefectura
Mmbruu ATOP primesc indemnizații grase doar bifând prezența la ședințe FOTO Pixabay

Consiliul Județean Vrancea plătește cea mai grasă indemnizație din România membrilor ATOP (Autoritatea teritorială de ordine publică), respectiv 3.300 de lei pe lună pentru o ședință.

Este un beneficiu dat aleșilor și nu numai încă de pe vremea când instituția era condusă de Marian Oprișan, pentru a recompensa apropiații politici din acea vreme, dar stimulentul a fost preluat cu bucurie și de noua putere instalată la Consiliul Județean, formată în special din aleșii PNL, prezenți în număr mare în structura cu rol consultativ.

În urmă cu două luni, grupul USR-PLUS din Consiliul Județean a inițiat un proiect de hotărâre de tăiere cu 70% a indemnizației, prin care membrii ATOP să fie retribuiți cu maxim 1.000 de lei pe lună, indiferent la câte ședințe participă, proiect cu care liberalii au fost de acord și l-au votat.

Doar că în rol și-a intrat secretarul județului, care a avut obiecții asupra hotărârii, în sensul că aceasta încalcă legea, solicitând Prefecturii să-și exercite controlul de legalitate.

Conflict de interese

„În urma controlului de legalitate, prefectul a comunicat că actul administrativ a fost aprobat cu încălcarea prevederilor referitoare la conflictul de interese şi prin urmare este lovit de nulitate absolută, urmând a fi demarate procedurile de contestare a acesteia”, potrivit Ralucăi Dan, secretarul județului.

Deși putea să-și spună părerea în tim,pul ședinței cu pricina, secretarul județului a preferat să le spună ulterior faptul că cei șase aleşi judeţeni membri ATOP nu puteau participa la luarea unei decizii cu privire la stabilirea banilor pe care urmau să îi încaseze. Adică, chiar dacă ar fi votat tăierea definitivă a indemnizației, tot în conflict de interese se aflau.

Prin urmare, în momentul de față hotărârea este suspendată şi atacată în Contenciosul administrativ, iar aleșii și alți reprezentanți ai statului rămân cu indemnizațiile nesimțite.

Decizia e la instanța de contencios

Unul dintre inițiatori s-a arătat uluit de deciia secretarului și spune că soeră ca măcar judecătorii să facă dreptate.

„Mă surprinde vigilenta Prefecturii atunci când este vorba despre diminuarea indemnizaţiei şi realizarea unei economii la bugetul CJ de circa 400.000 de lei, bani care ar putea fi folosiţi în proiecte sociale sau de dezvoltare, iar când a fost vorba de stabilirea indemnizaţiei la 15% până la 30%, unde de asemenea au votat consilierii judeţeni care tocmai fusese votaţi în plenul CJ, nu a avut nicio reacţie. Rămâne că instanţă de contencios administrativ să constate dacă prin diminuarea indemnizaţiei a creat sau nu vreun avantaj şi ca urmare a existat vreun conflict de interese”, spune Vasile Alexe, consilier judeţean USR-PLUS.

ATOP-ul este format din 15 membri, din care șase sunt consilieri județeni, trei provin din rândul comunității, iar alți șase sunt șefii politiei, jandarmeriei, pompierilor, subprefectul, șeful politiei locale si președintele organizației Corpul National al Polițiștilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cutremur în România, în această dimineață. Unde s-a simțit seismul și ce intensitate a avut
Cutremur în România, în această dimineață. Unde s-a simțit seismul și ce intensitate a avut
Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a raportat că la ora 10:02:49 (ora locală a României), în data de 14 aprilie 2024, un cutremur cu magnitudinea...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#ATOP, #indemnizatii, #Vrancea, #Prefectura , #eveniment