Iohannis, discutii cu presedintele Consiliului European despre viitorul buget al Uniunii Europene si despre relansarea economica

Marti, 30 Iunie 2020, ora 16:02
1736 citiri
Iohannis, discutii cu presedintele Consiliului European despre viitorul buget al Uniunii Europene si despre relansarea economica

Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti, o consultare bilaterala in format de videoconferinta cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, in vederea pregatirii reuniunii Consiliului European care va avea loc pe 17 si 18 iulie la Bruxelles.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, discutia a vizat viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 si Planul de relansare economica propuse de catre Comisia Europeana.

Presedintele Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale pe care Romania le are in cadrul acestui proces de negociere, reiterand necesitatea de a se ajunge cat mai curand posibil la un acord final.

Sursa citata indica faptul ca in ceea ce priveste viitorul buget al Uniunii, seful statului a subliniat ca obiectivul major al tarii noastre este obtinerea unor alocari cat mai mari pentru politicile de coeziune si agricultura.

"In acest context, presedintele Klaus Iohannis a reiterat solicitarea de mentinere a unui rol principal al celor doua politici in cadrul viitorului buget al Uniunii, avand in vedere ca acestea reprezinta cele mai importante instrumente de investitii ale Uniunii, care functioneaza in mod adecvat si care pot oferi solutii eficiente in situatiile de criza", arata Administratia Prezidentiala.

Cu privire la politica de coeziune, seful statului a solicitat o flexibilitate sporita in absorbtia sumelor alocate acestei politici. El a sustinut cresterea transferurilor intre diferitele fonduri ale acestei politici pentru a adapta finantarea disponibila la nevoile noastre specifice de dezvoltare. De asemenea, seful statului s-a exprimat in favoarea mentinerii ratelor de cofinantare si prefinantare din actuala perioada de programare 2014-2020, precum si a actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani.

Presedintele Klaus Iohannis a pledat si pentru o flexibilitate suplimentara in cadrul concentrarii tematice in cazul Fondului European de Dezvoltare Regionala.

Seful statului a mai solicitat, referitor la Politica Agricola Comuna, alocari suplimentare pentru dezvoltarea rurala, tinand cont de faptul ca zonele rurale au o nevoie ridicata de investitii pe termen lung.

In ceea ce priveste platile directe, el a sustinut continuarea procesului de convergenta externa a acestora, astfel incat sumele acordate fermierilor romani din bugetul Uniunii sa fie cat mai apropiate de cele din statele Europei de Vest. Presedintele Iohannis a optat pentru eliminarea caracterului obligatoriu al mecanismului de plafonare a platilor directe, astfel incat statele membre sa aiba flexibilitatea necesara pentru adaptarea finantarilor la propriile conditii specifice.

"Cu privire la introducerea unor resurse proprii noi la bugetul Uniunii Europene, presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca Romania este in favoarea oricarei alte resurse care poate genera venituri suplimentare, dar care sa nu afecteze sursele de venit existente la nivelul statelor membre", mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Referitor la Planul de redresare economica, presedintele Iohannis s-a referit la o alocare totala substantiala, pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de imprumuturi in totalul sumelor alocate, precum si pentru un acces rapid si eficient la finantare pentru toate statele membre. Klaus Iohannis a cerut si o perioada cat mai lunga in ceea ce priveste implementarea noului instrument de redresare economica, astfel incat sumele alocate statelor membre sa poata fi absorbite integral si eficient.

"Presedintele Romaniei s-a pronuntat pentru asigurarea unei perioade de rambursare de 30 de ani pentru fondurile alocate pentru redresarea economica, intrucat aceasta abordare ar permite punerea in aplicare a angajamentelor pe termen mediu si lung asumate la nivelul Uniunii Europene, evitand, totodata, presiuni nejustificate asupra bugetelor nationale", arata sursa citata.

In ceea ce priveste Fondul pentru Tranzitie Justa, seful statului a pledat pentru caracterul voluntar al transferurilor de la Fondul de Coeziune catre acest fond.

Citeste si:
Sorin Grindeanu, despre relaţia cu Liviu Dragnea: "Ruptura a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau Ordonanţa 14"
Sorin Grindeanu, despre relaţia cu Liviu Dragnea: "Ruptura a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau Ordonanţa 14"
Liderul social-democrat Sorin Grindeanu a comentat declarațiile fostului șef de partid Liviu Dragnea referitoare la răcirea relațiilor dintre cei doi. Fostul premier PSD Sorin Grindeanu a...
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a declarat, sâmbătă, 4 decembrie, că şi-ar fi dorit ca preşedintele Klaus Iohannis că nu s-a implicat în numirea unor miniştri în guvernele conduse de...