Jaful secolului: Hotii l-au retinut pe Matisse dupa masina Matiz. Tablourile, in pungi de 1 leu

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 16:40
7988 citiri
Jaful secolului: Hotii l-au retinut pe Matisse dupa masina Matiz. Tablourile, in pungi de 1 leu
Foto: RCA Ieftin

Suspectii arestati in ancheta furtului de tablouri de mare valoare din Rotterdam nu aveau cunostinte de arta, iar la audieri unul a aratat ca a retinut numele pictorului Henri Matisse dupa marca Matiz, in vreme ce altul, in loc de Gauguin a scris, dupa auz, "Goghen", potrivit unor surse judiciare.

Presupusii hoti de tablouri nu aveau nicio tangenta cu arta si nu au fost capabili sa retina sau sa scrie corect numele tablourilor pe care le-ar fi furat si ale autorilor acestora, au declarat miercuri, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, dupa audierile care au avut loc marti a reiesit ca Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru, arestati in acest caz, nu ar putea fi creierul furtului celor sapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam, intrucat acestia nu cunosc nimic despre arta.

"Ei nici nu au stiut sa scrie numele tablourilor sau ale operelor. Unul dintre ei a stiut ca tabloul furat este un Matisse pentru ca lui i s-a parut cuvantul foarte apropiat de cuvantul Matiz", au declarat sursele citate.

Suspectul ar fi recunoscut in fata procurorilor DIICOT implicarea sa in furt, iar cand a fost intrebat de unde cunostea si cum a retinut numele tablourilor pe care trebuia sa le sustraga din muzeu, a notat: "Stiu ca este un Matisse pentru ca am retinut numele asociindu-l cu Matizul si asa am tinut minte cum il cheama".

Sursele citate au mai aratat ca un alt suspect a scris pe declaratia sa numele pictorului Paul Gauguin dupa cum l-a auzit pronuntat, respectiv "Goghen".

"Ei nu au dat importanta lui Gauguin sau Matisse, dar au declarat ca atunci cand au vazut un tablou de Pablo Picasso au stiut ca acel tablou este unul valoros pentru ca au auzit la viata lor de acest pictor.

Problema este ca cel mai ieftin Picasso este aproximativ 800.000 de euro, in vreme ce un Matisse este cu mult mai scump. Deci ei nu au cunoscut aceste aspecte", au declarat sursele citate.

Tablourile erau tinute "in pungi de un leu"

Tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele in care se aflau si tinute o perioada in localitatea Macin, "in pungi de un leu", iar cand au vrut sa le vanda, hotii nu au stiut ce pret sa ceara pe ele.

"Ideea este ca nu se stie unde sunt tablourile, iar toate eforturile lor (ale anchetatorilor DIICOT - n.red.) se indreapta si se canalizeaza spre gasirea tablourilor", au mai spus sursele citate, precizand ca Radu Dogaru, unul din cei trei suspecti arestati preventiv, ar fi avut la un moment dat tablourile.

Potrivit acelorasi surse, dupa ce au fost aduse in Romania, tablourile furate au stat aproximativ o luna "intr-o sacosa de plastic, la o persoana din Macin, un anume Bica".

"Dogaru s-a dus cu tablourile rulate, puse intr-o punga de un leu. Ele nu mai erau in ramele in care se aflau cand au fost furate din muzeu. Cand s-au dus sa negocieze pretul, Dinescu l-a intrebat: << Pai bine, bine...cat doriti pe tablou? >>, la care Dogaru a dat din umeri si a spus: << Pai nu stiu cat sa cer >>. Habar nu aveau cat sa ceara", au aratat sursele citate.

Toti anchetatorii "s-au minunat" cum trei romani "au carat panze de peste 60 de milioane de euro in pungi din plastic", au precizat sursele judiciare.

Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Operele sustrase sunt "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#tablouri furate Matisse Matiz, #hoti tablouri Olanda, #tablouri furate Olanda , #eveniment
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Mon Dieux, affolant! Nici Botezatu nu stie cum se scriu aceste nume