Ziare.com

Legea privind monitorizarea cu bratari electronice in cadrul procedurilor judiciare si executional penale, promulgata

de Alina Toma
Luni, 17 Mai 2021, ora 13:35

   

Legea privind monitorizarea cu bratari electronice in cadrul procedurilor judiciare si executional penale, promulgata
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni actul normativ privind monitorizarea electronica in cadrul unor proceduri judiciare si executional penale, informeaza Administratia Prezidentiala. Legea prevede ca agresorii vor purta bratari electronice care le vor monitoriza miscarile prin GPS.

Actul normativ are ca obiect de reglementare crearea unei infrastructuri care sa permita monitorizarea electronica in cadrul unor procedurii judiciare si executional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum si stabilirea responsabilitatilor autoritatilor implicate in proces.

Pe 21 aprilie, Camera Deputatilor a adoptat decizional proiectul de lege care reglementeaza infiintarea, organizarea si functionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronica - SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere si modul de actiune in situatia generarii unor alerte, precum si masuri de protectie a datelor din cadrul SIME.

Conform actului normativ, SIME este un ansamblu de sisteme informatice dedicate, aplicatii, echipamente si retele de comunicatii si tehnologia informatiei, precum si de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizarii electronice in cadrul unor proceduri judiciare si executional penale.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil va fi montat pe glezna persoanelor supravegheate. Prin exceptie, acest dispozitiv este montat pe bratul persoanei atunci cand montarea pe glezna nu este fizic posibila sau este contraindicata medical.

SIME va mai fi folosit pentru supravegherea la distanta, conform legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

"In cazul in care persoana protejata este un minor care nu a implinit varsta de 14 ani sau o persoana fara discernamant, consimtamantul cu privire la utilizarea dispozitivului electronic de supraveghere se exprima de catre reprezentantul legal, cu exceptia situatiei in care unicul reprezentant legal este chiar persoana supravegheata, caz in care consimtamantul se va exprima de catre reprezentantul Directiei de Asistenta Sociala, prevede un alt amendament. In scopul prevazut de proiectul de lege, organul de supraveghere si/sau operatorul tehnic are dreptul sa patrunda in imobilul unde se executa masura, fara acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc impreuna cu aceasta", mai arata legea promulgata de catre seful statului.

De asemenea, "comunicarea intre organul de supraveghere si persoana supravegheata sau persoana protejata realizata prin intermediul unor sisteme de comunicare la distanta poate fi inregistrata".

Inregistrarea va fi realizata cu informarea prealabila a persoanei supravegheate sau persoanei protejate, fara a fi necesar acordul acesteia, conform sursei mentionate.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1601 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bratara electronica va perturba functionarea porticurilor anti-furt

din magazine :)))) Va tziui fara incetare :))))
Se pare ca in RO a fost introdusa noua bratara electronica care iti da cateva impulsuri electrice cand iesi din perimetrul autorizat :)))))
In Ferentari va fi o harmalaie permanenta :))))

 

sistemul este vechi

si folosit cu prio in tari dezoltate din vestul europei. ca de exemplu olamda. la noi, urmeaza sa mai astepta ca sa devina fiabil si eficient. probabil vreo cativa ani.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor