Legea eutanasierii cainilor fara stapan, constitutionala

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 12:31
10984 citiri
Legea eutanasierii cainilor fara stapan, constitutionala

Legea eutanasierii cainilor fara stapan este constitutionala, au decis miercuri judecatorii CCR.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins sesizarea de neconstitutionalitate formulata de cei 30 de parlamentari romani, transmite Digi 24.

Traian Basescu are la dispozitie zece zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial pentru a o promulga.

Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa de 30 de senatori de la PP-DD, PNL, PC, PSD si PDL, printre care Haralambie Vochitoiu (lider grup PP-DD), Tudor Barbu (lider grup PC), Dumitru Pelican (PC), Calin Popescu-Tariceanu (PNL), Ioan Ghise (PNL), Catalin Croitoru (PSD), Ovidiu Marius Isaila (PDL).

In documentul care a ajuns la Curtea Constitutionala, senatorii sustineau ca forma in care actul normativ a fost adoptat difera fundamental, atat in ceea ce priveste conceptia, cat si in ceea ce priveste continutul, de cea adoptata de Senatul Romaniei la data de 12 martie 2013.

Legea cainilor vagabonzi ajunge miercuri pe masa judecatorilor CCR (Video)

Proiectul de lege privind cainii fara stapan a fost adoptat in 10 septembrie de Camera Deputatilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi impotriva si 20 de abtineri.

Actul normativ, sustinut de majoritatea deputatilor din intreg spectrul politic, prevede prelungirea de la sapte la 14 zile lucratoare a termenului in care un caine din adapost poate fi revendicat sau adoptat. Dupa cele 14 zile, autoritatea locala poate decide eutanasierea cainilor sau prelungirea sederii lor in adapost, cu conditia sa aiba resurse financiare pentru intretinerea padocurilor.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor, primariile au obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan. Revendicarea si adoptia sunt gratuite, se stipuleaza in forma proiectului adoptat de Camera Deputatilor.

Basescu vrea eutanasierea cainilor neadoptati: Castrarea nu le scoate dintii

Problema cainilor vagabonzi, reintrata in atentia opiniei publice odata cu moartea unui copil de patru ani in coltii unor maidanezi, l-a facut pe insusi presedintele Traian Basescu sa ia o pozitie ferma.

Traian Basescu, care a criticat demagogia iubitorilor de animale, a spus ca el insusi are cinci caini acasa, atentionand insa ca nu este de ajuns castrarea animalelor, pentru ca aceasta masura "nu le scoate si dintii".

Seful statului a cerut Guvernului o ordonanta de urgenta prin care sa se stabileasca un termen in care iubitorii de animale sa ia cainii maidanezi acasa, dupa care cei care nu au fost adopati sa fie imediat eutanasiati.

Citeste si:
PSD și PNL își ascut cuțitele în cursa pentru "laurii" crizei facturilor la energie
PSD și PNL își ascut cuțitele în cursa pentru "laurii" crizei facturilor la energie
Deși criza facturilor la energie s-a agravat încă de la finalul anului trecut, coaliția de guvernare a așteptat mai bine de două săptămâni până să ia măsuri concrete. În tot acest...
Cum îți dai seama că factura la energie a fost emisă greșit. Primul indiciu este legat de calculul la acelaşi consum
Cum îți dai seama că factura la energie a fost emisă greșit. Primul indiciu este legat de calculul la acelaşi consum
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri, 19 ianuarie, că încă nu se cunoaște numărul exact al facturilor emise greșit și a explicat cum își pot da seama consumatorii că...