Legea potrivit careia copiii persoanelor decedate din motive politice in dictatura au dreptul la o indemnizatie lunara, promulgata de Iohannis

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 12:59

   

Legea potrivit careia copiii persoanelor decedate din motive politice in dictatura au dreptul la o indemnizatie lunara, promulgata de Iohannis
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea conform careia, copiii persoanelor decedate din motive politice in dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945 au dreptul la o indemnizatie lunara de 500 lei.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Decretului-Lege nr. 118/1990, in sensul de a aduce reparatiile juste, cuvenite, pentru suferintele indurate de victimele regimului comunist aflate in viata, care, datorita persecutiilor politice, vadit nedrepte, au fost grav discriminate social si profesional, ceea ce a avut ca efect limitarea si restrangerea majora a veniturilor materiale ale acestora si ale familiilor lor, timp de decenii, in toata perioada comunista.

Potrivit actului normativ, "copilul celui decedat in luptele cu organele de represiune comunista, in rascoale taranesti ori decedat, din categoria celor disparuti sau exterminati in timpul detentiei, internati abuziv in spitale de psihiatrie, deportati, stramutati, prizonieri sau carora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizatie lunara de 500 lei".

"Copilul minor la data la care unul sau ambii parinti s-au aflat in una din situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), precum si copilul nascut in acea perioada are dreptul la o indemnizatie lunara in acelasi cuantum cu indemnizatia de care a beneficiat parintele sau. Copilul nascut dupa incetarea situatiilor prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) are dreptul la o indemnizatie lunara in cuantum de 50% din indemnizatia de care a beneficiat parintele sau. Copilul care s-a aflat atat in situatiile prevazute la alin. (6), cat si in una din situatiile prevazute la art.1 alin. (1) si (2) beneficiaza de indemnizatia al carei cuantum este mai mare. La stabilirea indemnizatiei in situatia in care ambii parinti ai copilului au beneficiat de indemnizatie lunara se ia in calcul indemnizatia parintelui al carei cuantum este mai mare", mai prevede legea.

Actul normativ a fost initiat de deputatul minoritatilor nationale Slavoliub Adnagi.Acesta a precizat, in expunerea de motive, ca "din cei circa 128.000 de fosti detinuti politici, deportati, stramutati si sotii/sotiile celor decedati care mai erau in viata in 1990, la 31 mai 2019 mai erau viata 32.062, rata mortalitatii fiind acum de circa 300 de persoane pe luna, cu tendinta accentuata, media de varsta fiind in jur de 80 de ani".

"Media de varsta a copiilor beneficiarilor Decretului-lege, nascuti inainte, in timpul sau dupa perioada in care parintii lor s-au aflat in aceste situatii este de circa 60 de ani. Scopul acestei initiative este de a aduce reparatiile juste, cuvenite pentru suferintele indurate de victimele regimului comunist aflate in viata, care din cauza persecutiilor politice, vadit nedrepte, au fost grav discriminate social si profesional, ceea ce a avut ca efect limitarea si restrangerea majora a veniturilor materiale ale acestora si ale familiilor lor timp de decenii, in toata perioada comunista", a mentionat deputatul.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3532 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Traiannn
rank 5
O masura pur populista , cu efect insignifiant ! Majoritatea
eventualilor beneficiari sunt deja dusi la Domnul.

Este prea tarziu ! RETROCEDAREA proprietatilor TREBUIA

facuta in primii 5 ani dupa '89,clar si fara discutii .

Apropo, cum de exista la ora actuala oameni ce nu si-au

primit proprietatile , in limite legale ?

Si de ce "unii" au primit mai mult de 50 ha de teren,

cand dupa Reforma agrara din 1946 acesta era maximul

admis in proprietate ?
MadWolf
rank 5
Ei, si tu acum...
Cin' sa faca asta, feseneul? Ala pe care l-a votat toata prostimea?
FrumoasaTara
rank 5
Ce tot inventati motive pentru FURT din bugetul STATULUI ???
Care copii ?
Care decedati ??
Care dictatura ???
turistul de la cotroceni a promulgat o lege facuta de ciuma rosie si de holera galbena in baza careia si copiii infractorului pesedist badalau facut de ciuma rosie cu complicitatea holerei galbene sef la curtea de conturi, vor beneficia dupa moartea infractorului de indemnizatie din partea noastra !!!
Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuo, CIOCOILOR !!!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor