Legea prin care sunt simplificate conditiile pentru a infiinta un ONG, adoptata de Camera Deputatilor. Proiectul merge la promulgare

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 18:29
3108 citiri
Legea prin care sunt simplificate conditiile pentru a infiinta un ONG, adoptata de Camera Deputatilor. Proiectul merge la promulgare
Camera Deputatilor a fost forul decizional

Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul referitor la asociatii si fundatii, care vizeaza eliminarea declaratiei de beneficiar real pentru majoritatea asociatiilor, simplificarea conditiilor pentru infiintarea unui ONG si defineste organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale ca fiind cazuri distincte de asociatii.

Initiativa legislativa are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Proiectul vizeaza, intre altele, eliminarea obligatiei de a depune o declaratie autentica anual, chiar daca nu exista ceva nou de declarat, exceptarea de la obligatia de a depune declaratie autentica atunci cand asociatia/fundatia respectiva e constituita/condusa doar de persoane fizice, iar beneficiarul real poate fi identificat si preluat in registru cu datele de identificare relevante pe baza documentelor aflate deja la dosarul entitatii. Aceasta exceptare este aplicabila doar cazului in care entitatea are in componenta doar persoane fizice, si nu exista un alt beneficiar real care sa nu rezulte din actele de la dosar.

Potrivit proiectului, asociatia este subiectul de drept privat constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial.

Conform textelor adoptate, un caz distinct de asociatie il reprezinta acea organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale al carei scop il reprezinta: a) apararea, pastrarea, dezvoltarea si promovarea identitatii unei minoritati nationale; b) reprezentarea publica a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale cu rolul de a indeplini o misiune publica constitutionala. Prin minoritate nationala se intelege acea etnie reprezentata in Consiliul Minoritatilor Nationale.

Proiectul prevede eliminarea dispozitiei potrivit careia denumirea unei asociatii trebuia sa cuprinda in mod obligatoriu cuvantul "asociatie". Organizatiile legal constituite ale cetatenilor apartinand unei minoritati nationale reprezentate in Consiliul Minoritatilor Nationale, care participa in procesul electoral, isi pot pastra denumirea sub care sunt reprezentate in Consiliul Minoritatilor Nationale, se mai prevede in textul adoptat.

Conform altor articole adoptate, in vederea dobandirii personalitatii juridice, membrii asociati incheie statutul asociatiei, prin act sub semnatura privata.

Astfel, statutul cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute: datele de identificare ale membrilor asociati, exprimarea vointei de asociere si precizarea scopului si a obiectivelor, denumirea asociatiei, sediul, durata de functionare, patrimoniul initial, componenta nominala a celor dintai organe de conducere, administrare si control ale asociatiei, persoana sau, dupa caz, persoanele imputernicite sa desfasoare procedura de dobandire a personalitatii juridice, drepturile si obligatiile asociatilor; categoriile de resurse patrimoniale, atributiile organelor de conducere, administrare si control, destinatia bunurilor, in cazul dizolvarii asociatiei, semnaturile membrilor asociati.

Asociatia isi poate constitui filiale, ca structuri teritoriale, cu un numar minim de 2 membri, organe de conducere proprii si un patrimoniu distinct de cel al asociatiei.

Deputatii au modificat si prevederile referitoare la fundatii. Potrivit celor adoptate, activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin de 10 ori salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, la data constituirii fundatiei.

Statutul fundatiei cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute: datele de identificare ale fondatorului sau, dupa caz, ale fondatorilor, explicitarea scopului si a obiectivelor, denumirea, sediul, durata de functionare, patrimoniul initial al fundatiei, componenta nominala a celor dintai organe de conducere, administrare si control ale fundatiei, persoana sau persoanele imputernicite sa desfasoare procedura de dobandire a personalitatii juridice, categoriile de resurse patrimoniale ale fundatiei; atributiile organelor de conducere, administrare si control, procedura de desemnare si de modificare a componentei organelor de conducere, administrare si control, destinatia bunurilor, in cazul dizolvarii fundatiei, semnaturile fondatorilor.

Deputatul USR Claudiu Nasui a afirmat ca scopul proiectului este simplificarea si debirocratizarea sectorului non-profit.

"Prin acest proiect eliminam foarte multe cazuri in care se cere acea faimoasa declaratie de beneficiar real, un chin birocratic pentru foarte multe persoane. Sunt lucruri pe care le-am facut deja in sectorul comercial si vrem sa se oglindeasca si in sectorul non-profit. Treaba ONG-urilor este sa se ocupe de domeniul lor de activitate, nu de hartii inutile pentru stat, si nici sa nu fie amendate daca nu au completat un formular. Genul acesta de legi pot sa faca din Parlament o institutie mai credibila in ochii oamenilor. Sunt legi care nu ajuta pe cineva anume, ci ajuta pe toata lumea si toata industria non-guvernamentala", a transmis Claudiu Nasui. Camera Deputatilor este for decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
#lege, #ONG, #simplificare, #Camera Deputatilor, #adoptare , #eveniment