Mai putine vaccinuri, mai multe probleme. Ce se intampla cu livrarile vaccinului Moderna in Europa

Vineri, 29 Ianuarie 2021, ora 20:41
2521 citiri
Mai putine vaccinuri, mai multe probleme. Ce se intampla cu livrarile vaccinului Moderna in Europa
FOTO Pixabay

Intarzierile la livrarea vaccinului Moderna impotriva coronavirusului se manifesta de vineri si in Italia, care a anuntat - dupa Franta si Elvetia - ca va primi in februarie mai putine doze decat era programat, transmite Reuters.

Domenico Arcuri, comisarul special italian pentru COVID-19, a declarat ca se asteapta ca livrarile Moderna sa fie cu 20% mai reduse decat se angajase compania pentru luna viitoare.

Moderna a comunicat agentiei Reuters ca si-a revizuit previziunile de livrare pe termen scurt in Europa si in alte parti ale lumii, in afara Statelor Unite, pe baza "traiectoriei ascendente" a furnizorului unei substante active, producatorul elvetian Lonza. Compania a adaugat ca in conditii normale lansarea industriala a unui vaccin poate dura trei-patru ani.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat in Uniunea Europeana

Tarile europene se confrunta acum cu intarzieri la scara mare la livrarea vaccinurilor. Toti producatorii occidentali care furnizeaza vaccinuri autorizate - Moderna, Pfizer/BioNTech si AstraZeneca sunt in intarziere fata de graficele de aprovizionare initiale.

AstraZeneca si Uniunea Europeana sunt angajate intr-o disputa privind livrarile. Pfizer a anuntat ca trebuie sa reduca temporar ritmul productiei intr-o fabrica din Belgia, pentru a-l putea creste pe termen lung.

"In fiecare zi sunt vesti mai proaste decat in ajun. Vaccinurile nu sunt bauturi nealcoolice sau snackuri, sunt singurul antidot la noaptea intunecata care a durat un an", a spus Arcuri, apreciind ca deciziile unilaterale si fara preaviz sunt "inacceptabile".

Vaccinul Moderna are un traseu lung si complicat de la furnizorul Lonza din Elvetia pana la unitatile de conditionare si ambalare din Spania si de acolo la centrul logistic din Belgia, de unde sunt expediate in alte tari. Compania "confirma ca pe masura ce creste amploarea productiei se afla pe calea cea buna pentru asigurarea livrarilor pe urmatoarele trei luni si respectarea angajamentelor pe trimestrul intai si ulterior, conform contractelor".

Lonza nu a comentat vineri intarzierile, dar anterior aratase ca fabricile din Elvetia vor avea nevoie de cateva luni pentru a atinge "viteza de croaziera".

Franta a anuntat joi ca asteapta cu 25% mai putine vaccinuri Moderna decat era prevazut, iar Elvetia a facut cunoscut ca Moderna nu isi va atinge obiectivul pentru februarie, periclitand tinta de vaccinare la nivel national, de un milion de persoane.

La nivel mondial, Moderna are comenzi confirmate pentru 200 de milioane de doze de vaccin in Statele Unite, 160 de milioane in UE, prin Comisia Europeana, 50 de milioane in Japonia, 40 de milioane in Canada, 40 de milioane in Coreea de Sud, 17 milioane in Regatul Unit, 7,5 milioane in Elvetia si alte cantitati in Israel, Qatar si Singapore. Compania s-a angajat ca va produce anul acesta 600 de milioane de doze.

  • Cine este Adrian Streinu-Cercel, cel care a condus mai bine de un deceniu Institutul "Matei Bals"
  • Cine sunt "oamenii noi" propulsati de USR PLUS in ministere si la sefia companiilor de stat importante. Istoricul nominalizatilor
  • VIDEO Filmare exploziva cu un politist local care este certat de un coleg pentru ca nu a luat mita. Clotilde Armand: "PSD si PNL apara grupul infractional organizat"
  • Cine se ocupa de mega-proiectul spitalelor regionale. Cuplul politic sudat in Partidul Conservator si refacut in Ministerul Sanatatii dupa o angajare scandaloasa
  • Cum aduna fosta Securitate informatii despre avorturile clandestine: "Noi, femeile, am ajuns fabrici de copii"
  • Scenariile alternative in situatia in care Romania nu dobandeste imunitatea colectiva pana in toamna. "Va trebui sa procedam ca la virusul gripal"

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Situație incertă în cariera lui Andy Murray
    Situație incertă în cariera lui Andy Murray
    Tenismanul britanic Andy Murray nu va suferi o intervenţie chirurgicală din cauza accidentării lui gleznă, în timp ce recuperarea lui progresează, deşi momentul revenirii lui la turnee este...
    PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
    PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
    Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#vaccin, #moderna, #probleme, #amanari , #eveniment
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
......se ntampla ca s-a constipat!......