Articol citit de 1757 ori
Sobolanii psdisti,acum, se ascund dar urma lor se vede !
Psd-distrugator de tara si popor...1 Marirea salariilor si a pensiilor intr-o tara ce nu si-a dezvoltat industria, serviciile, stiinta, educatia si viata sociala e o cale spre dezastru chiar daca nu se iau in considerare furturile, mismanagementul si coruptia. Astfel: 1) Din motive populiste, pt. momirea alegatorilor, sunt marite salariile si pensiile in mod necontrolat, adica se distribuie bani ce sunt de fapt simple hartii, fara acoperire reala, valabile doar pt. consumul intern chiar daca tara nu poseda o baza manufacturiera suficienta pt.necesitatile populatiei in aditie la asigurarea unui export aducator de valuta. Ne referim aici in special la imbracaminte si hrana, necesitati zilnice preponderente, precum si la alte bunuri si servicii necesare bunei functionari a societati. 2) Marirea salariilor si pensiilor stimuland falsa putere de consum intern al populatiei duce la cresterea necesitatilor de importuri de bunuri si servicii, descrise mai sus. Populatia acum avand bani isi permite a-i cheltui, constituind factorul ce face presiune asupra pietii de import, obligandu-o sa ofere marfurile dorite de consumatori. Importurile marite datorita cresterii cererii interne secatuiesc visteria tarii incapabile a produce ceea ce populatia doreste si care totodata nu are, nici, produse si servicii disponibile pt. desfacere pe pietile straine aducatoare de valuta, astfel ca tara e fortata a recurge la imprumuturi exterioare. 3) Costul imprumuturilor este stabilit, in special, functie de capacitatea tarii de procurare a valutei necesare rascumpararii imprumutului la timp si in intregime. Deci o tara fara industrie si servicii eficiente si suficiente v-a fi supusa unui cost marit al imprumutului. Ceea ce-i chiar cazul romaniei actuale, dupa cum reiese din toate statisticile existente. De aici imperativitatea dezvoltarii industriei si serviciilor, care ar reduce costul imprumutului printre altele..urmeaza..
Comentariul tau incepe cu o greseala
Iti poti dezvolta industria doar pornind de la o educatie si cercetare solide. Educatia de calitate nu vine insa prin voluntariat, ci prin profesori bine pregatiti si platiti. Cercetatorii valorosi nu vor ramane in tara, oricat de maret ar fi obiectivul de dezvoltare industriala, decat daca sunt platiti pe masura valorii lor.
Prin urmare, salarii mici intr-o tara ce nu si-a dezvoltat industria nu inseamna decat un status-quo in ceea ce priveste dezvoltarea industriala.
Cat despre salariile in educatie, acestea nu sunt marite in mod necontrolat, ci conform Legii 153/2017. Este o lege contestabila, desigur, dar este singura lege pe care-o avem in acest domeniu.
Pentru medici s-a aplicat art 38, pct. 3b, astfel incat veniturile lor au ajuns la nivelul maxim din 2018, pentru ca asa zice legea, nu pentru ca aceasta ar fi dus la cresterea calitatii actului medical. Si nimeni nu s-a legat de asta, desi a cam dat peste cap bugetul sanatatii.
In schimb, profesorilor li s-a oferit o "pleasca": salariile lor nu mai cresc de la 1 Septembrie, dar nici de la 1 Ianuarie, cum zice legea pentru toti ceilalti bugetari. Totul se amana (cel putin) pentru 1 Septembrie 2021. chiar ca-i o crestere necontrolata, nu-i asa?
Sobolanii psdisti,acum, se ascund dar urma lor se vede !
Psd distrugator de tara si popor...2.. 4) Supra inundarea pietei cu bani, romanesti bineinteles, duce la cresterea pretului produselor pe piata interna ,adica duce la inflatie! Astfel ca strategia psd de inundare a pietii interne cu bani romanesti nu duce la cresterea bunastarii ci doar la cresterea inflatiei. 5) De aici, se cere, ca marirea salariilor si a pensiilor sa fie sub nivelul inflatiei, astfel ca ajustarea nivelului de trai sa fie in directie negativa sau neutra si nici de cum pozitiva care ar deteriora si mai mult starea visteriei nationale si deci ar duce la pauperizarea tarii. 6) Pauperizarea tarii duce la accelerarea emigrarii factorilor productivi, de aici sansa redresarii tarii se diminueaza si mai mult. 7) In consecinta tara devine falimentara. 8) Investitorii straini o evita si deci investitiile in Romania scad. 9) Directia evolutiei de dezvoltare mondiale printre tarile subdezvoltate, precum Romania, probabil va duce la conditii sa asigure, pe cei ce imprumuta, mult mai drastice decat cele actuale. S-ar putea ca imprumutul sa fie cerut a fi asigurat prin obligatia romaniei in a ceda dreptul de folsire a diferitelor ramuri economice precum: dreptul la exploatarea a diferitelor resurse miniere, petrolifere, gaz natural, paduri, pamantul din proprietatea statului, surse de apa, surse energetice sau poate chiar diferite zone ale tarii. Actualmente nu se poate estima ce asigurare o sa ceara, in viitor, cei ce vor imprumuta. Unele tari se poate sa dispara, pur si simplu, de pe harta lumii.
Stirea
cu adevarat ingrijoratoare este ca deficitul va fi pe la 10%. Contributia pensiilor la acest deficit este minora.
De altfel, asa cum s-a mai zis, Romania nu prea pune pret pe pensionari, cheltuielile la acest capitol fiind mult sub cheltuielile celorlalte state din UE. Romania, in schimb, se pricepe sa toace banii aiurea, iar apoi sa se planga ca nu mai sunt bani pentru pensionari, profesori sau copii. Indiferent daca e situatie de criza sau nu.
Si... nu, nu vom ajunge in situatia Greciei din cauza pensiilor, deoarece Grecia este mult peste media europeana la acest capitol. Cheltuielile Romaniei, ca procent din PIB, sunt la jumatate fata de cheltuielile Greciei. Dupa o eventuala crestere de 40%, tot suntem la cel putin 50% fata de Grecia (si 20% sub media europeana).
Numerele spun totul. Restu-i propaganda.
1.Acest rezultat este posibil numai daca marile partide nu vor
veni cu un proiect de tara cu obiectivul reindustrializarii, prin aducerea competivitatii economice nationale de la dezastruosul indice 74, catre cel de 12-15 al tarilor Vestice.
"Programul national de competitivitate 2015 - 2020" a esuat, asa cum constata (ferm) raportul din 17 noiembrie 2019 al "INACO - REI prima editie", coordonata de Andreea Paul si V. Cojanu!
Desi este factorul fundamental al dezvoltarii prin atragerea masiva a capitalului industrial strain, in loc de a fi tratata special, competitivitatea a fost cenusareasa clasei politice din Guvernele ultimului deceniu!
Fara a fi tratata ca de o importanta primordiala de viitoarele guverne, proiectele si programele economice, industriale si agricole sint irealizabile, deoarece dezvoltarea in epoca globalizarii se bazeaza in principal pe resursele externe de dezvoltare: banii UE, capital industrial si antreprenoriat modern.
Ori Romania nu dispune de astfel de resurse de dezvoltare, cele straine evitind Romania dupa 2009, datorita mediului economic nefunctional, a carui "toxicitate" extrema o reflecta indicele de competivitate si functionalitate institutionala aratat.
Aceasta situatie explica de ce in Romania vin doar intreprinderi industriale de mina a doua, producatoare de anexe si piese minore pentru diverse domenii, in locul locarii de obiective industriale majore, cu produse industriale cu valoare adaugata inalta.Spre comparatie, Ungaria cu indicele de competitivitate 50, a atras in ultimii trei ani, investitii industriale de 3,5 miliarde de Euro!
2.Programul national de competitivitate este parte componenta a "proiectului de tara", a carui constructie, evaluare si promovare o asteapta Romania afla in actuala Criza pandemica si economica.