Marinarul roman blocat pe o nava retinuta intr-un port din Yemen a ajuns in Romania

Luni, 21 Martie 2016, ora 21:45
1867 citiri
Marinarul roman blocat pe o nava retinuta intr-un port din Yemen a ajuns in Romania
Foto: Ziare.com

Actiunea de repatriere a unui navigator roman blocat pe o nava retinuta de autoritati intr-un port din Yemen a fost finalizata, luni, cu succes, anunta Ministerul de Externe printr-un comunicat de presa.

"Actiunea de repatriere a prezentat un grad de dificultate ridicat din cauza faptului ca singura ruta de evacuare accesibila traversa teritoriul Republicii Yemen, tara in care au loc confruntari intre grupari rivale si unde Romania nu are o misiune diplomatica rezidenta. Actiunea de repatriere a implicat atat obtinerea, in cel mai scurt timp, a acordului tuturor institutiilor yemenite implicate, cat si debarcarea si transferul navigatorului roman prin zone cu risc de securitate ridicat.

Dupa evacuarea din Yemen, navigatorul roman a fost repatriat in Romania, via Iordania, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Amman si cu sprijinul agentiei de crewing", se arata in comunicatul MAE, citat de News.ro.

In actiunea de repatriere au mai fost antrenate Autoritatea Navala Romana, Sindicatul Liber al Navigatorilor Romani si Consulatul Onorific al Republicii Yemen la Bucuresti.

"Recomandam tuturor navigatorilor romani si agentiilor de crewing, acreditate de ANR, sa evite deplasarea pe nave aflate in zone de conflict sau care urmeaza sa se deplaseze in zone de conflict sau in zone cu risc de securitate ridicat.

In situatia in care, prin natura obligatiilor lor de serviciu, navigatorii romani sunt nevoiti sa ajunga in astfel de zone, le recomandam sa contacteze in regim de maxima urgenta cea mai apropiata misiune diplomatica a Romaniei", transmite Ministerul de Externe.

Sindicatul Liber al Navigatorilor anunta la inceputul lunii martie ca Ioan Petrariu, angajat in functia de fitter la bordul navei Great Star, pavilion Panama, se afla de mai multe luni in portul Al Hudadah din Yemen, alaturi de el fiind 15 navigatori filipinezi. Barbatul s-a imbarcat prin intermediul firmei Status Marine Services SRL in luna iunie 2015, avand un contract de munca valabil pana in noiembrie 2015.

Marinari romani, abandonati in mijlocul oceanelor fara hrana, bani sau combustibil

"Ruta navei a fost modificata si din septembrie a ajuns in Yemen, unde se gaseste si astazi. Agentul de crewing l-a tot amanat cu debarcarea pana saptamana trecuta, cand i s-a spus ca nu se poate face nimic pentru el.

Dupa ultima inregistrare, nava apartine societatii Sea Star Ship Management din Dubai, Emiratele Arabe Unite. La bord, se pare ca situatia este critica, nu este energie electrica, mancarea este alterata si nu mai sunt conditii de minima igiena si medicala, iar din cauza conflictelor armate viata sa este pusa in pericol", se arata intr-o adresa pe care Sindicatul Liber al Navigatorilor a transmis-o catre Ministerul Afacerilor Externe - Directia Relatii Consulare.

Conform unui comunicat al Sindicatului Liber al Navigatorilor, navigatorul nu a raportat vreunei autoritati din Romania ca doreste sa fie repatriat in momentul in care i s-a terminat contractul, iar agentul de crewing nu s-a ingrijit la timp de repatriere.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#marinar roman nava Yemen, #marinar roman Yemen repatriat, #marinar roman Yemen , #eveniment